Fotó: Freepik.com

Így küldheted be a számlát a NAV-nak

Július 1. óta minden számlát be kell jelenteni a NAV-nak, ez a változás pedig érinti a szépségszakmában dolgozókat is. A legegyszerűbb, ha online számlázó programot használunk, mert azt a NAV-rendszerével direktben össze lehet kötni, így nem kell a számlákat lejelenteni. Van azonban, aki továbbra is szeretné a jól bevált számlatömböt használni, mutatjuk, hogy kinek mi a teendője.

Regisztráltál a NAV Online számlarendszerben?  Még nem? Mutatjuk, KATTINTS! Választottál online számlázó programot? Összekötötted a két rendszert?  Tudod, hogyan kell a számláidat beküldeni, ha kézi, és hogyan, ha online számlát használsz?

Kire vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség? KATTINTS!

KÉZI SZÁMLA HASZNÁLATA

Ha ügy döntöttél, hogy kézi számlát, számlatömböt is használsz (vagy csak azt használsz) a számláid kiállításához, abban az esetben a belföldi áfa alanynak kiállított számlákat egyenként kell jelentened a NAV felé. A kézzel kiállított számlák bejelentésére a továbbiakban csak 4 munkanap áll rendelkezésre. Az olyan kézi számlákat, melyek ÁFA-tartalma 500 ezer vagy azt meghaladó összeg, egy napon belül le kell jelenteni a NAV felületén manuálisan.

Egy másik fontos tudnivaló, hogy a számla lejelentés (a továbbiakban is) csak a vevő adószámával lehetséges. Ez már nem csak az online számlázó rendszer fejlesztőjét, de a felhasználókat is érzékenyen érintheti, ugyanis most már minden vevőhöz rögzíteni kell a 8 jegyű adószámot. Célszerű tehát mielőbb kiegészíteni a vevői adatbázist.

A kézi számlák /számlatömb/ adatszolgáltatási lépései

Ha kézi számlatömböt használsz, akkor is szükséges a regisztráció, de csak az elsődleges felhasználót kell létrehozni, technikai felhasználó és kulcs nem kell hozzá.

A lépések:

  • regisztráció az éles rendszerben,
  • belépés,
  • ügyfélkapus belépés,
  • számlaadat-rögzítés.

Regisztrációs kötelezettség

Mivel az adatszolgáltatási kötelezettség csak regisztrációt követően teljesíthető, szükséges ellenőrizni, hogy van-e a vállalkozás nevében regisztrálásra jogosult személy, és ő rendelkezik-e ügyfélkapuval. Ezt követően, de még az első adatszolgáltatási kötelezettség határideje (első adatszolgáltatással érintett számla kiállítása) előtt a regisztrációt meg kell tenni a NAV honlapján található felületen.

A számlatömbös számlák rögzítése

Kézi számlatömbből kiállított, vagy hagyományos, papír alapú számla-nyomtatvány felhasználásával készített számlák esetében az adatszolgáltatást azonban manuálisan kell elvégezni, azaz az egyes számlákat külön-külön kell rögzíteni az online felületen.

A számla adatainak rögzítését elvégezheti a könyvelő, könyvelő hiányában egy megbízott személy vagy maga a vállalkozó is.

Ha az XY számlázó program mellett döntöttél, akkor azt néhány lépésben összekötötted a NAV Online Számla rendszerével. Így a számla kiállításának pillanatában az XY számlázó program rendszere automatikusan beküldi a szükséges adatokat a NAV-nak. Gyors, nagyon egyszerű, a sikerességről pedig automatikus visszajelzést kapunk.

Számlák lekérdezése

Az adatszolgáltatással érintett számláidat gyakorlatilag a beküldést követően bármikor lekérdezheted, akár kibocsátói, akár befogadói oldalon állsz az adott ügyletben.

Biztos, hogy mint tudsz és megtettél? Ne feledd! A számlázó programot be kell jelenteni a NAV felé?

Az új NGM rendelet értelmében minden cég köteles bejelenteni a NAV felé az általa használt számlázó programot. A bejelentési kötelezettség 2014. október 1-től érvényes minden számlázó program esetén. Amennyiben számlázó program váltás történik a rendeletnek megfelelően 30 napos határidővel kell a bejelentést megtenni.

Számlázó program bejelentési kötelezettséghez kapcsolódó határidők:

Számlázó programot a program beszerzését, rendelkezésre bocsátását, az online számlázási rendszert a számlázási szolgáltatás igénybevételének kezdetét követő 30 napon belül kell az adóhatósághoz bejelenteni.

Hogyan történik a számlázó program bejelentése?

A számlázó program bejelentése a NAV által fejlesztett Általános Nyomtatvány Kitöltő (továbbiakban: ÁNYK) program segítségével történhet. A NAV honlapján elérhető a SZAMLAZO megnevezéssel rendelkező nyomtatvány, mely elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül, illetőleg papír alapon nyújtható be az állami adóhatóságnak.

A SZAMLAZO adatlap internetes kitöltő-ellenőrző programja és a hozzá tartozó kitöltési útmutató letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról.

 

Kérdésed van az online adatszolgáltatással kapcsolatban?
Bővebb információért fordulj a cikk szerzőjéhez: Dr. Angyalné Varga Krisztina, szakközgazdász, reg. mérlegképes könyvelő, gazdasági marketing tanácsadó:  06/20 598 4787; angyal.office@gmail.com


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail