Fotó: Pixabay.com

Komplex kúrák

Speciális anti-aging kezelések – Kozmetikusként feladatunk a bőr állapotának javítása és további romlásának késleltetése. Olyan komplex megoldásokra van ma szükség, ahol nemcsak gépekkel és hatóanyagokkal ápoljuk a vendég bőrét, hanem egyúttal gondoskodunk a lelkükről is.

A mai kor társadalmi elvárásai sokkal több feladatot rónak a nőkre, mint akár 20-25 évvel ezelőtt. Ebben a felgyorsult, teljesítményorientált világban helyt kell állniuk a családban és a munkában is. Egyes munkahelyeken szigorú szabályok vonatkoznak a dolgozók külső megjelenésére is. A sok feladat teljesítése miatt kevesebb idejük jut önmagukra, és amikor eljutnak hozzánk, meglehetősen ziláltak, hajszoltak és nagyrészt tőlünk várják, hogy a bőrük üdébb, fiatalosabb legyen.

Az anti-aging, bár angol eredetű kifejezés, teljesen beépült nyelvünkbe, hiszen nagyon ritkán használjuk magyarul, hogy öregedés ellenes. Sokkal gyakrabban mondjuk azt, hogy fiatalító kezelés.  Valljuk be, jobban is hangzik a fiatalítás, mint az öregedés késleltetése!

Kozmetikusként feladatunk, természetesen a kompetenciánkhoz mérten, a bőrproblémák megoldása, a bőr állapotának javítása és további romlásának késleltetése. A bőr és a test öregedési folyamatai tőlünk függetlenül is zajlanak, de megfelelő életmóddal és bőrápolással lassíthatóak.

Manapság a kozmetikus munkája nem merül ki abban, hogy gépekkel, hatóanyagokkal kezeli a vendéget, nagy hangsúlyt kell fektetnünk a hölgyek lelkének ápolására is. Ez történhet szavakkal, de egyre inkább előtérbe kerülnek az érintés erejét hangsúlyozó kezelések.

⇒ Olvasd el a szerzővel, Káré Andreával készült interjúnkat is! ⇐

Kabinkezelések

A kabinkezelések során komplex programokat érdemes összeállítani, amelyek nemcsak a bőrápolással, hanem a vendég életmódjával is foglalkoznak.

Tudatosítanunk kell benne, ha még nem tudta volna, hogy az öregedési folyamatok késleltetéséhez fontos …

■ a testsúlynak megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása;

■ az egészséges táplálkozás: a sok zöldséget és gyümölcsöt, kevés fehér húst és szénhidrátot tartalmazó étrend (egyes vélemények szerint az összes állati eredetű fehérjét is érdemes mellőzni. Ez mindenkinél egyéni döntés. A túlzott mennyiségű szénhidrát és cukor fogyasztása erősíti a bőrben zajló glikációs folyamatokat, amelyek elhatalmasodása rontja a bőr állapotát. Ajánlott antioxidánsok, táplálék kiegészítők fogyasztása, természetesen személyre szabottan);

a dohányzás és napi több, erős kávé fogyasztásának mellőzése, mivel a dohányzás szűkíti ez ereket, ezáltal romlik a keringés, a kávé pedig vízelvonó hatással bír;

■ a rendszeres mozgás, minél több idő töltése a friss levegőn és a kiegyensúlyozott lelki élet, a pozitív gondolkodás;

■ a napi bőrápolás és a rendszeres kabinkezelés.

Ha vendégünk szeretne minél tovább fiatal(os) maradni, be kell tartania a fenti ajánlásokat, különben, hiába kezeljük jobbnál jobb anyagokkal és módszerekkel, a várt hatás vagy elmarad, vagy nem lesz annyira eredményes, mint elvárja.

Kúrában gondolkodjunk!

Az anti-aging kezeléseket kúrában ajánlott végezni, akár több módszert is ötvözve, a gépparkunk függvényében.

Késő ősztől tavaszig kezdhetjük egy hámlasztó kúrával, majd azt befejezve következhet a bőr szerkezetének javítása és hatóanyagokkal történő feltöltése.

A kézi kezeléseket is mindig érdemes gépekkel kiegészíteni, mert a hatóanyagokat sokkal mélyebben tudjuk a bőrbe juttatni. Fontos, hogy a kezelések során a legnagyobb nyugalmat biztosítsuk a vendégnek, hiszen a pihenés nagyban hozzájárul munkánk eredményességéhez.

Nézzük milyen lehetőségek közül választhatunk!

Kézi kezelések

Csodálatos bőrünk rengeteg idegvégződést tartalmaz, amelyek a legkisebb érintést is érzékelik. A masszázzsal tudunk nyugtatni, keringést fokozni és általában jó érzés annak, aki kapja. Meg kell különböztetnünk a
■ kellemes érzést adó, relaxáló masszázsokat a

funkcionális, a bőr izomrendszerét stimuláló face-lifting masszázsoktól.

  1. Az előbbinek az a célja, hogy a vendég csendes, nyugodt környezetben pihenjen, közben az arcát, nyakát, dekoltázsát hatóanyagos krémmel, féldrágakövekkel, gyógynövényes labdacsokkal masszírozzuk. Népszerűek az ayrurvédikus, az aromaterápiás, a shiatsu, az akupresszúrás masszázsok. A masszázs során a vendég relaxált állapotba kerül, zaklatott idegrendszere lecsillapodik, arca kisimul. Az alapmasszázs kiegészíthető szemkörnyék, fül-, fejbőr- és ecsetmasszázzsal.
  2. A lifting masszázsok speciális fogásokat tartalmaznak, melyeknek a célja az izomtónus fokozása. Ezek általában nem annyira kellemesek, sőt némelyik mozdulat kissé fájdalmas és előfordulhat, hogy másnap a vendég izomlázat érez. Rendszeres alkalmazásával az arckontúrok tónusosabbá válnak.

Az érintésterápia egyik legjelesebb képviselője, az Animi meditációs energiamasszázs, amely egy magyar szabadalom, és a maga nemében egyedülálló. Minden masszázsmozdulatnak lelki célja és helye van, a sejtszintű elengedések és tisztítások egyúttal  ráncsimító hatásúak.

Gépi kezelések

  1. A bőr szerkezetén javító kezelések

Az évek előrehaladásával csökken a hyaluronsav, a kollagén- és elasztikus rostok termelődése, az ezeket lebontó enzimek aktivitása viszont megnő, a bőr víz- és zsírhiányossá, petyhüdtté válik, tónusát veszti, a kontúrok megereszkednek, kialakulnak a ráncok. A kollagénháló újjáélesztésére alkalmazhatunk mezopent/dermapent, rádiófrekvenciát (termális, frakcionális), hifut, softlézert, ipl- és led-fényterápiát, az arc izmainak erősítésére elektromos izomstimulációt. Mindig a bőr állapotától és persze gépparkunktól függ melyik módszer a legalkalmasabb.

  1. Hatóanyagbevitel

A kötőszövet stimulálása után a hatóanyagok bejuttatása a következő lépés. Ez történhet

újgenerációs iontoforézissel, ultrahanggal, elektroporációval, hideglézerrel, oxigén- és hidrogénterápiával. Bármelyik módszert választjuk, jót teszünk a bőrrel, de az oxigén- és hidrogénterápia esetén a nagynyomású oxigén és hidrogén fokozza a sejtanyagcserét, javítja a vérkeringést, hatására felerősödnek a szervezet öngyógyító folyamatai, a bőr üde, kisimult lesz.

Akár kézi, akár gépi kezelést végzünk, fontos a bőr előkészítése. Erre alkalmazhatunk enzimes, gyümölcssavas peelinget, mikro- vagy hidrodermabráziót, hidroabráziót.

Felhasználható hatóanyagok a teljesség igénye nélkül: hyaluronsav, peptidek, növényi őssejtek, kollagén, növekedési faktorok, Adenozin-trifoszfát (ATP), vitaminok: A, B, E, F, C, P, antioxidánsok, növényi olajok, vajak, illóolajok, algák, keringést támogató anyagok.

Plasztika előtt és után

Mivel a mai kor elvárásaihoz hozzátartozik, hogy minél tovább megőrizzük fiatalos külsőnket, egyre több hölgy végeztet kisebb-nagyobb plasztikai beavatkozást. A vendégben tudatosítani kell, hogy a bőrápolás ezekben az esetekben is fontos, sőt az elért hatás minél további fenntartása miatt elengedhetetlen.
Sajnos sok vendég gondolja úgy, ha pl. hyaluronsavat töltet az arcába, akkor a ránctalanság kérdése megoldódott, és neki semmivel nem kell foglalkoznia.  Pedig nekünk, kozmetikusoknak nagy szerepünk van a plasztikai beavatkozások előtt és után a bőrök kezelésében. Egy szálbehúzás vagy feltöltés is látványosabb hidratált, élettel teli bőrön.
A fiatalság forrása egyelőre csak a mesében létezik, de tudatos életmóddal és bőrápolással sokáig maradhatunk fiatalo(sa)k, hogy vendégeinknek is példát mutatva minél tovább segítsünk nekik is fiatalnak maradni.

 

Fizess elő a magazinra! 

Érdekelnek az innovációk? Mindent szeretnél tudni a szakmáról? Fizess elő a Beauty Forum magazinra, és a sok hasznos információ mellé még egy meglepetést is kapsz!

Kattints az ajándékért! 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail