Fotó: Pixabay.com

Mi a jó megoldás? Újranyissunk vagy maradjunk otthon?

Számos szépségszalon az elsők között tette le az ollót, zárta le a krémeket és döntött úgy, hogy a koronavírus terjedését megakadályozva önkéntes karanténba vonul. Ez a folyamat lassan egy hónapja tart, de az időközben, a kormány által kiadott kijárási korlátozásban megemlítették a fodrászatokat és a körmös szalonokat, nyitva lehetnek, korlátozással. Ennek ellenére sokan nem nyitottak ki, de a szakemberek szerint a bevételkiesés miatt újranyitási hullám kezdődik a napokban.
Bár a hazai fodrászatok és kozmetikai szalonok 70-80 százaléka bezárt a koronavírus-járvány miatt, miután a hatályos kijárási korlátozás a kivételek között nevesítette ezeket a szolgáltatásokat, áprilisban számos üzlet tervezi, hogy újra kinyit – erről is beszélt a Világgazdaságnak a Magyar Fodrász Kozmetikus Közhasznú Egyesület (MFKKE) elnöke, Hajas László mesterfodrász. Becslése szerint a magyarországi piacon tízezernél több szalon (beleértve a fodrászatokat, a manikűrösöket, a sminkeseket és a masszőröket) működhet, ezekben mintegy harmincezren dolgozhatnak. Azok az üzletek, amelyek ismét fogadnak majd vendégeket, szigorításokat vezetnek be: a munkatársaknak csak egy része – leginkább a fiatalabb kollégák, akikre kevésbé veszélyes a vírus – tartózkodhat egyszerre a helyiségekben, többméteres távolságra egymástól, és fokozott fertőtlenítésre is készülnek.
Az MFKKE elnöke elmondta, hogy az újranyitások legfőbb oka a bevételkiesés csökkentése, mivel az alkalmazotti státuszban foglalkoztatottak után, illetve egyéni vállalkozóként változatlanul kell a közterheket fizetni.

– Nekem például csaknem hetven alkalmazottam van, ami havi 7,5 millió forint járulékot jelent – tette hozzá Hajas. Jelenleg szerinte három út van, ebből kettő járható: ha a munkáltató egy órára jelenti be a dolgozókat, vagy ha fizetés nélküli szabadságot rendel el. A harmadik a munkaszerződés felmondása közös megegyezéssel, ami viszont tömeges munkanélküliséghez vezet.

 A szépségiparban dolgozók 70 százaléka a KATA szerint adózik. Számukra nagy könnyebbség, hogy az állam átmenetileg elengedte ennek a fix összegét, de a többieknek nem jutott ebből a segítségből.

A legfontosabb: ne bántsuk egymást! 

Barna Alexandra a Facebookon, szalon marketing csoportjában osztotta meg gondolatait ebben a témában: 

Egyértelműen újranyitási hullám kezdődött a szalonok között, illetve egyre több helyről hallom, hogy 1 héten belül meglépik ezt, még akkor is, ha csak a meglévő vendégeket szolgálják ki.

Érdemes átgondolnod, hogy melyik utat fogod választani. Én egyik oldalra sem szeretnék állni, de azt látom, hogy a következő hetekben még az eddiginél is nagyobb lesz a széthúzás a szakmában.
Ezért kérlek:
  • ha zárva maradsz, ne agyalj egész nap azon, hogy elviszi-e a konkurencia a vendégeidet! Inkább kommunikálj velük továbbra is, oktasd őket és értesd meg velük, hogy miért gondolod a zárva maradást a legjobb megoldásnak. Az a vendég, akinek “nagyon sürgős”, úgyis el fog menni, de egyáltalán nem kizárt, hogy utána visszatér hozzád. Talán nem is baj, ha picit körülnéz, és össze tudja hasonlítani a te minőségedet máséval. Ezen kívül kérlek, ne szítsd az indulatokat a kinyitó szalonok miatt! Én megértelek, de nincs szüksége a szakmának több acsarkodásra.
  • ha kinyitsz, kérlek, tartsd tiszteletben a többieket, akik másképp döntöttek, és csak a saját vendégeidet fogadd vagy olyat, aki nem a közvetlen konkurenciád zárva tartása miatt megy át. Tudom, ezt nehéz tartani és kiszűrni, de egy kis figyelmességgel, most mindannyian együtt tudunk dolgozni.
Az elmúlt hetekben annyiféle történetet hallottam tőletek privátban, hogy úgy gondolom nincs jogom bárki felett is pálcát törni vagy elítélni a döntése miatt. Ezért sem szólok bele abba, hogy mit tegyél, akkor sem, ha ezzel nem vagyok eléggé “példamutató”.
Élni és élni hagyni: ez lenne  most a legfontosabb, hogy minél többen átvészeljük ezt a helyzetet!”
Ha szeretnél sikeresebb lenni, mint a koronavírus miatti bezárás előtt, akkor csatlakozz a 6 hetes kihíváshoz! KATTINTS!
Felmérés, hogy melyik utat válasszuk
Szakonyi Eszter, a Vintage Beauty Szépészeti Nőintézet alapítója, vezetője egy felméréssel szeretné megtudni, hogy mi a szakma véleménye ebben a témában.
“1 hónapja zárva vagyunk. Kft.-ként működünk. A vírusra vonatkozó statisztikák rendkívül kozmetikázottak, így a folytatásra vonatkozóan is maximum csak találgatni lehet kinek-kinek félelmei, fülesei és fantáziája szerint.
A kormányzat semmiféle könnyítést nem foganatosított e profil és szervezeti forma kapcsán, sőt a fodrászatokat és a manikűrösöket kimondottan néven is nevezte, mint patikákkal és közérttel egyenértékű célpontokat. Mélységes felelőtlenség, de mindegy. Nem ezért írok.
A szakma megválasztott vezetői is csak ajánlást tehetnek, egyértelmű utasítást vagy tiltást nem.
E káoszban gondoltuk, hogy elindítunk egy szavazást a Vintage Beauty zárt csoportjában, hogy megtudjuk, mit gondolnak a vendégek, hiszen egy idő előtti nyitás akár célponttá is tehet bennünket, tehát többet bukhatunk hosszú távon, mint amit nyerünk rövid távon. Én magam még mindig berzenkedem a nyitás ellen és úgy gondoltam, a vendégek (akik magas jövedelmű, értelmiségi nőkből állnak többnyire) is így gondolják. Azonban ahogyan gyűlnek a válaszok, úgy ámulok el. Talán érdekes lehet számotokra is a dolog.”
Akik nyitva lehetnek, korlátozással
A jelenlegi szabályozás szerint egyébként 25 fajta üzlettípus lehet nyitva, ebben a szépségszakma a fodrászattal és a körmös szolgáltatással érintett. A szabályozás a kozmetikákat nem említi. De a nyitva maradt üzletek is korlátozásokkal működhetnek. Itt pedig olvasható az a szabályozás, amiért a korlátozások idején el lehet hagyni az otthont, ebben is a fodrászat és a köröm szerepel.

Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail