Fotó: Shutterstock

Szépítő, gyógyító illóolajok

Az illóolajokat évezredek óta nagy becsben tartják kellemes illatuk, gyógyerejük és a lélekre kifejtett hatásuk miatt. Napjainkban ismét megnőtt az igény az illóolajok iránt, mivel rengeteg olyan tulajdonságuk van, amellyel javítani tudják életminőségünket, és a bőrünkre, szépítésünkre, közérzetünkre gyakorolt hatásuk sem elhanyagolható.

Az elmúlt évezredek során több kultúra is felismerte, és sikerrel alkalmazta a különböző növények és gyógyfüvek, valamint a belőlük kivont illóolajok gyógyító hatását. A sok összegyűlt tapasztalat mára kikristályosodott, és megjelent a modern aromaterápiás alkalmazásokban is.

Kis aromaterápia történelem

■ Az Arábiában élő Avicenna (orvos-filozófus, élt: 980-1037) volt az első, aki tökéletesítette a különböző desztillálási technikákat. Munkája olyan eredményes volt, hogy módszerén szinte alig kellett változtatni az elmúlt ezer évben.

■ Az aromaterápia valódi bölcsőjének azonban az ősi Egyiptomot tartják (kb. i.e.4500).

■ Kínában i.e. 2700-ban megalkották az ún. Nagy Gyógynövénykönyvet, amely többek között az illóolajok gyógyító hatását is méltatja.

■ A 3000 éves múltra vissza tekintő indiai ajurvédikus orvosi iratok is említést tesznek az illóolajok alkalmazásáról több kezelésnél is.

■ A görögök szintén hamar felfedezték a növényi kivonatokban rejlő jótékony hatásokat, pl. Hippokratész a pestis megelőzésére javasolta.

■ Rómában pedig híresek voltak Julius Caesar illatos fürdői és az ott alkalmazott aromaterápiás masszázsok.

■ Európába az Arábiából visszatérő keresztesek hozták be az egzotikus olajokat és gyantákat.

■ Az aromaterápia kifejezést először René Gatefossé, francia vegyész használta 1928-ban, ő fedezte fel a levendulaolaj égési sérülésekkel szembeni gyógyhatását, amikor kutatásai során parfümériai laboratóriumában megégette a kezét. A kezét belelógatta az első keze ügyében lévő folyadékos kádba, ami történetesen levendulaolajjal volt megtöltve, majd később nagy meglepődéssel tapasztalta, hogy a keze gyorsan és hegmentesen gyógyult.

■ Az aromaterápia mai arculatát Marguerite Maury (1895-1968) francia biokémikus nőnek köszönheti. Ő volt az, aki bevezette az illóolajokat a szépségterápiák világába, ahol már különböző masszázsokkal kombinálva kezdték alkalmazni azokat, és az elsődleges cél a bőr megfiatalítása lett.

Fotó: Pixabay.com

Fontos a megfelelő kémiai karakter

A termőtalaj, melyben a növényeket termesztik, a földrajzi hely, valamint az éghajlat mind befolyásolják az illóolaj minőségét. A begyűjtés időpontja is nagyon fontos tényező, mivel ez hatással van nemcsak a növény illóolaj koncentrációjára, hanem a növény vegyi összetételére is.

Az illóolajok olyanok, mint a bor, vannak jó és kevésbé jó évjáratok. Ettől függően az aromájuk és az illatuk is különböző minőségű lehet. Ezért is fontos az illóolajok pontos kémiai karakterének megállapítása, hiszen eltérő karakterek esetén eltérő hatást érünk el. Mi magunk pontosan ugyanazt az illóolajat, ugyanabban az összetételben soha nem fogjuk tudni beszerezni, de a megbízható végeredmény elérése érdekében a felszerelt laboratóriummal rendelkező nagy kozmetikai cégek pontos eredményt adó mérési eljárásokkal biztosítani tudják, hogy folyamatosan azonos minőségű és hatásmechanizmusú illóolajok álljanak rendelkezésünkre.

Kontraindikáció? Ezt is érdemes tudni! KATTINTS!   

Az illóolajok kozmetikai alkalmazása

Az illóolajok belégzés útján vagy a bőr pórusain keresztül jutnak be a szervezetbe. A masszázsoknál az illóolajakat növényi olajkeverékkel hígítják, melyre azért van szükség, mert a levendula kivételével az illóolajokat nem szabad töményen alkalmaznunk, sokszor még százszoros hígításban is kifejtik a hatásukat.

■ Az antioxidánsokban gazdag illóolajok lelassítják az oxidációs folyamatokat, és ezáltal megnövelik az olajkeverékek élettartamát.
■ Ugyanezt a tartósítóhatást érhetjük el azzal, ha E-vitaminban gazdag olajokat adunk a növényi olajkeverékhez (pl. édes mandula, avokádóolaj).

■ A vivőolaj, más néven bázisolaj, csökkenti az esszenciák koncentrációját, megakadályozza gyors elpárolgásukat, valamint könnyebben eldolgozhatóvá teszi őket a bőr nagyobb felületén. Ezen kívül kiválóan hidratálnak, táplálnak, és jó kenő közeget biztosítanak a bőr felső rétegein, anélkül, hogy lejutnának a mélyebb rétegekbe.
■ Az illóolajok viszont a hajszálereken keresztül jutnak be a véráramba és a nyirokrendszerbe. Az illóolajok a fejbőr, az arc vékony bőrrétegén, valamint a tenyéren és a talpon át tudnak leggyorsabban bekerülni a vérkeringésbe.

Cseppnyi varázslat: melyik illóolajat, mire használjuk? KATTINTS!

Új világszabadalom az aromaterápia világában

Egy francia cég forradalmasította az illóolajok alkalmazását, és egyedi terméke világszabadalom lett. Ez egy egyedülálló formula, az illóolajok egy vízben oldható polimer hálóba épülnek be, az olajos textúra helyett gélt kapunk. Kiküszöbölik a nem kívánt csillogást a bőrön, melyet a közvetítőként használt bázisolaj okoz. Így a mindennapos bőrápolásban is használhatjuk az illóolajok jótékony hatását. Az eljárás lényege, hogy az illóolajok szétoszlanak a hidrogélben, amely fokozza felszívódásukat. Az illóolajok kiválasztásánál, figyelembe vették az egymásra gyakorolt szinergikus hatásukat, melynek köszönhetően így minden bőrtípusra alkalmazhatóak.
Öt bámulatos illóolaj kombinációja (levendula, rozmaring, zsálya, vörös kakukkfű, kámforfa), melyeket az optimális hatékonyságuk érdekében válogattak össze. Az illóolajok mellett három bőrápoló összetevő is van a termékben, amelyek regenerálnak, hidratálnak és oxigénnel látják el a sejteket. Ez egy varázslatos termék, amely minden más bőrápoló termék előtt, illetve alá használható. Az utána alkalmazott termékek aktív összetevői jobban bejutnak a bőrbe, és sokkal hatékonyabban fejtik ki hatásukat. Használatától a bőr visszanyeri életerejét, energiáját és ragyogását.

Fontos a kozmetikus munkája során, hogy megfelelő körültekintéssel, és szakismerettel válasszon az illóolajok és bázisolajok közül. A konkrét hatás kifejtése mellett nem elhanyagolható az a pozitív, érzelem-és hangulatjavító lelki hatás, amit az illatanyag kivált. Alapvetően fontos, hogy tudjuk, az illóolajok honnan származnak és mi a várható hatásuk. Ma már léteznek olyan kozmetikai cégek, melyek aromaterápiára épülnek, ahol az összes felhasznált illóolaj eredete, származása ismert, és az illóolajok kombinációja tudatosan összeállított a jobb eredmény, a szinergikus hatás érdekében.


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail