Fotó: Fotolia

High-tech a kozmetikában

High-tech – Az elnevezés az angol „high technology”, magyarul csúcstechnológia kifejezés rövidítéséből ered. Beletartozik az automatizáció, a géntechnológia, a nukleáris fizika, a nanotechnológia és a biotechnológia. Lássuk, mindez, mennyiben érinti a kozmetikát!

A szépségápolás terén a nők mindig is vágytak, vágynak újdonságokra. Korábban a természet adta a készítmények alapanyagait, ma már (emellett) laboratóriumban állítanak elő sok alapanyagot, hatóanyagot. Ezekhez az anyagokhoz, hogy minél mélyebbre lehessen a bőrbe juttatni, korszerű szállítórendszerekre és/vagy gépekre van szükség.

Új anyagok létrehozása

A kozmetikai vegyészek arra törekszenek, hogy valami újat, a réginél hatékonyabbat alkossanak.
■ Erre az egyik módszer, amikor két anyagból születik egy harmadik: ha két anyagból kiemelünk egy-egy jó tulajdonságot, ezeket általában észterezéssel összevegyítjük, akkor egy harmadik, sokkal hatékonyabb anyag jön létre.

■ A másik módszer, ha egy anyagból kiveszünk egy jó tulajdonságot és csak ezt alkalmazzuk a késztermékben, akkor ezt sokkal magasabb koncentrációban tudjuk hasznosítani, mintha az eredeti anyag egészét használtuk volna.

A formulák letisztultak, a textúrák elsősorban gél állagúak, magas a hatóanyagtartalmuk, gyorsan felszívódnak, kellemes érzés a bőrnek. Ezeknél a készítményeknél fontosabb a belső tartalom, mint a külső dizájn.

Szállítórendszerek

A korszerű hatóanyagokhoz olyan szállítórendszerekre van szükség, amelyek a bőr mélyebb rétegeibe képesek ezeket szállítani. A liposzómák, nioszómák, szfingoszómák, termoszómák, oleoszómák, nanoszómák, neuroszómák már régen beépültek a kozmetikumokba és a köztudatba is, de egy új rendszer, a Qusome = Quick Liposome másképp működik, mivel a Qusome-ba mi saját magunk egy kavarással hatóanyagokat kapszulázhatunk.

Lélegző polimerek

Ezek a bőrbarát műanyagok nem irritálnak, hatóanyagcsapdát, fedőréteget képeznek a bőrön, gátolva az epidermális vízvesztést (TEWL). Egyelőre hátrányuk, hogy kissé ragacsos érzést hagynak a bőrön, ezért inkább kabinkezelésben vagy éjszakára ajánlott használni.

Anti-pollution elmélet

A 21. századi ember más bőrápolást igényel, hiszen sokan élnek nagyvárosokban, melynek levegője szennyezettebb, mint a vidéki településeké.  A fogalom Ázsiából indult, hisz köztudott, hogy az ázsiai nagyvárosok levegője szmogos. Ezt ellensúlyozandó született meg az ún. anti-pollution bőrápolás. Ez a bőr alapos letisztítására, a bőr elveszett, hiányzó anyagainak visszapótlására és a fényvédelemre helyezi a hangsúlyt. A sok negatív hatás következtében növekszik az allergia, ezért a készítmények antiallergének és nyugtatják az irritált bőrt.

Hogyan védekezhetünk a környezetszennyezés bőrkárosító hatásai ellen? 

 

Blue light – kék fény elleni védelem

Otthon is és a munkahelyünkön is elektronikus eszközök vesznek körül bennünket, amelyek meglehetősen sok elektroszmogot bocsátanak ki. A számítógép, az okostelefon, a televízió képernyőjének kék fényű villódzása nemcsak a szemnek árt, hanem növeli a szabad gyököket a bőrben. Egyes gyártók olyan termékek előállítására törekszenek, amelyek védik a bőr kék fényre érzékeny receptorait és felveszik a harcot a szabad gyökök ellen, hogy az epidermis sokkal tónusosabb és ránctalanabb legyen. Az ötlet jó, de még kevés a tapasztalat a hatásosságáról.

Mindennapi gépeink

A high-tech kozmetikumok a korszerű szállítórendszereknek köszönhetően mélyen és hosszantartó hatással képesek a bőrbe jutni és ott eredményeket elérni. Ennek a vendég nagy hasznát veszi az otthoni bőrápolásban, viszont, amikor eljön hozzánk a kozmetikába, azonnali látványt és minél hosszabb távú hatást szeretne. Ilyenkor kinyitjuk a képzeletbeli varázsdobozunkat és elővesszük azokat a gépeket, amelyekkel elérhetjük, hogy vendégünk elégedetten távozzon.

Nézzük, milyen gépek lehetnek segítségünkre ebben!

■ Arcdiagnosztizáló rendszerek

Bár a kozmetikus iskolában kötelező elsajátítanunk a bőr diagnosztizálását, egyre több cég kínál arcdiagnosztizáló gépeket, amelyekkel mérhetjük a bőr hidratáltságát, faggyútartalmát, egyenletességét, pigmentáltságát, pórusait, érzékenységét, a ráncok mélységét. Hasznos lehet egy felmérést végezni egy kúra elején és befejezésekor, de akár az adott kezelés előtt is, hogy a kételkedő vendég is lássa az elért eredményeket. Ha a saját szemével látja, hogy a bőre milyen állapotban van, nagyobb lelkesedéssel ápolja otthon is és tudjuk, hogy kezeléseink eredményességét nagyban befolyásolja a vendég együttműködése.

Hidrodermabrázió

Ezzel a géppel bármilyen bőrtípust előkészítünk a későbbi kezelésekhez. Bár gyenge savakat használunk, mégis egész évben könnyíti munkánkat. Egy jól előkészített bőr fél siker ahhoz, hogy a hatóanyagok sokkal mélyebben fejtsék ki hatásukat a kezelés alatt és utána is.

■ Hatóanyagbevitelre használatos gépek

→ Elektroporáció – Analítikai tisztaságú hatóanyagokat juttathatunk helyspecifikusan nemcsak a hámba, hanem az irharétegbe is.  Szinte minden, kozmetikában kezelhető bőrproblémára hasznos segítség.

→ Hideg lézer – Nem azonos a kozmetikában használt kis teljesítményű diódalézerrel,  a bőr alsóbb rétegeire hat, stimulálja a kollagén- és elasztin rostok újraképződését, emellett hálózatot alkot a hyaluronsav molekuláinak szerkezetében, ezzel késleltetve azok nyirokrendszer általi leépítését. Ezért kizárólag molekuláris, hígítatlan hyaluron-nanogélt használjunk.

→ Oxigénterápia – Nagy nyomású, tiszta oxigén (95-98%) segítségével hatóanyagokat juttatunk a bőr felszínére és egészen a bazális sejtsorig. Szinte minden bőrproblémát kezelhetünk vele. A kezelés hűt, nyugtat, regenerál, fokozza a sejtek anyagcseréjét, javítja a vérkeringést, elősegíti a kollagénképződést, hatására felerősödnek a szervezet öngyógyító folyamatai.

→ Mezopen/dermapen, dermaroller – A szúrt csatornákon keresztül a bőr számára hasznos anyagokat juttatunk helyspecifikusan a mélyebb rétegekbe. Ha elektroporációval fejezzük be a kezelést, sokkal komplettebb a hatóanyagbevitel.

■ Nem szabad megfeledkezni két eljárásról, ami nem direkt hatóanyagbejuttatás, hanem a bevitt anyagok hatását erősíti:

→ Cryo terápia – a bejuttatott hatóanyag számára csapdát képez. A felmelegített bőrt hűti, ezáltal zárja be a hatóanyagot.

→ Led fényterápia – a fény hatására felgyorsult anyagcsere miatt a sejtek hatékonyabban veszik fel a tápanyagokat.

A bőr szerkezetén javító gépek

■ Rádiófrekvencia – A rádiófrekvenciás hullámok a bőr mélyebben fekvő rétegeit, az irhát és a bőralját is képesek felmelegíteni, és ott kedvező élettani hatásukat kifejteni anélkül, hogy a bőr felszínén a hám túlmelegedne, és égési sérüléseket szenvedne.

Az irha és a bőralja hőmérséklete a kezelés során 50-60 ºC-ra melegszik fel, a bőr felszíni hőmérséklete azonban csak 40-43 ºC-os marad.

A ma használatos készülékeknél pontosan beállítható és nyomon követhető minden érték, könnyen kezelhetőek, nincs ellenelektróda, fájdalom és az egész testen áthaladó sugárzás.
■ HIFU (High Intensity Micro-focused Ultrasound) Mikrofókuszált ultrahangos technológia – A kezelőfej kiképzésének köszönhetően az abból kilépő hullámok egy meghatározott mélységben létrehozott fókuszpontban felerősítik egymás hatását. Minél kisebb és pontszerűbb a fókuszpont, annál hatékonyabb és biztonságosabb a kezelés, hiszen elvárás, hogy az energia a kívánt hatást érje el a fókuszpontban, miközben a bőr felszíne ne égjen meg, és a környező szövetek épek maradjanak. A kezelőfejet az adott pontra illesztjük és „lövünk”vele, majd pontról pontra haladva végigvezetjük az arcon, az adott területhez igazítva a kezelőfejek behatolási mélységét. A gép kezeléséhez anatómiai és technológiai ismeret szükséges
■ Softlézer – A  LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation)  egy gerjesztéssel előállított fény, amely monokromatikus (egyszínű), koherens (egy fázisban rezeg), meghatározott hullámhosszúságú. Többféle lézer létezik, a kozmetikában a He-Ne és a diódalézert alkalmazzuk mind az anti-aging kezeléseknél, mind a problémás bőröknél.
Mivel növeli a sejtek ATP szintjét, javul a bőr általános állapota, anyagcseréje, a proteinszintézis, a mikrocirkuláció, az enzimaktivitás, fájdalomcsillapító hatású. Gyulladásos állapotoknál, a bőr öregedésekor oxigénhiány lép fel, a sejtközötti térben savas pH alakul ki, a szükséges pH 7,5 helyett és a lézerrel a pH-t a lúgos felé tolhatjuk.
■ LED fényterápia – A fény csak állandó hullámhosszon, célzottan a sejtekhez eljutva tudja kifejteni hatását. A mitokondriumban (a sejt energiaközpontja) található enzimek ATP (adenozin-5-trifoszfát – a sejten belül az anyagcsere folyamataiban kémiai energiát szállít)  termelését fokozza, ezáltal gyorsul a sejtosztódás, a sejtanyagcsere, javul a bőr mikrocirkulációja, több hatóanyag jut el a bőrsejtekhez a kezelési idő alatt. Aktiválódnak a fibroblasztok, a kollagén és elasztin termelődés erőteljesebbé válik, amely elősegíti a bőr természetes rugalmasságának megőrzését.
A fotorejuvenáló arcfiatalítás, az anti-aging kezelések, az aknés és a problémás bőr kezelésének egyik legtermészetesebb módja. Célzott bőrmélységben fejti ki aktív hatását. A bőr üdévé, fiatalossá és rugalmassá válik, a szerzett és a mimikai ráncok enyhülnek, az aknék, bőrproblémák csökkennek, megszűnnek.

Alakformálás, életmód program

A modern kor embere számos hatásnak van kitéve, ami előbb-utóbb a bőrén is meglátszik: helytelen táplálkozás, felfokozott életmód, állandó rohanás és teljesítménykényszer, stressz, szennyezett levegő, elektroszmog, nem megfelelő kozmetikumok. Amióta sokan télen is napsütéses vidékre utaznak, erősödött a  photo-aging, hiszen egész évben napsugárzás éri a bőrt. Az egészségtelen életmód, az utazások miatt szükség van a test komplex regenerálására. Ehhez már speciális szalonokat is igénybe vehetünk, ahol életmódtanácsokkal is ellátnak bennünket a specialisták és sok, hatékony gép áll rendelkezésünkre.

KATTINTS a méregtelenítő  és alakformáló kezelésekért! 

High-tech a kabinban

A high-tech fogalma közvetve a kozmetikai kezelőhelyiség belső terére is vonatkozik. Az anyagok, a kezelések, a gépek is fontosak, de a helyiség hangulatának is sugallnia a kell a magas szintű szolgáltatást. A kabin, a textíliák, a bútorok színe, a bútorok formája, a variálható fények, hiszen a különböző kezelésekhez más típusú fényre van szükség, mind-mind ezt kell szolgálják. A berendezésnek funkcionálisnak is kell lennie a dizájn mellett, hiszen arc- és testkezelések, komplett életmód programok is a fogalom részei.

Véleményem szerint fontos a hatékony anyagok és gépek használata a kezelések során, de a legfontosabb mi magunk vagyunk, hiszen szakmai tudásunkat, egyéniségünket semmilyen anyag és gép nem tudja pótolni.

Még több high-tech!

Júniusi lapszámunkban egyebek mellett a legújabb technológiákról és hatóanyagokról, csúcstechnológiáról a szalonban, valamint high-tech eszközökről és hatóanyagokról is olvashatsz. Ha most fizetsz elő a Beauty-ra, meglepetés vár!

Kattints az ajándékért!

 


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail