Fotó: Fotolia.com

A férfi bőr

A férfi bőr nem önálló bőrtípus – mégis érdemes külön foglalkozni vele sajátos fiziológiája és gyakorlati kezelhetősége miatt, hogy személyre szabottan kezelhessük az urak bőrét

A férfiak bőrszerkezete a hormonális különbözőségükből fakadóan eltér a női bőrtől, így kezelése is másfajta hozzáállást igényel. Ez nem azt jelenti, hogy bőrük felépítése teljesen más, azonban néhány különbség megfigyelhető.
A herében termelődő androgén hormonoknak tulajdoníthatóan fokozódik a bőr mirigyeinek aktivitása, azaz a verejték és a faggyú termelése, ami a pubertás idején a legszembetűnőbb. Bőrük általában pórusosabb, zsírosabb. Emellett a férfi bőr hámrétegének elszarusodott része vastagabb, kb.15-20%-kal, mint a nőké. Ez a fokozottabb szarusodás az egyik oldalon védelmet jelent, míg a másik oldalon a bőrlégzés gátlásán keresztül (az anaerob baktériumoknak kedvezve) fokozza az akne képződés esélyét. A férfi bőr irharétegében is megfigyelhető némi eltérés a hölgyekéhez képest, ugyanis elasztikus és kollagénrost-állománya tömörebb, kötöttebb, emellett az egészséges szövet (ECM) vízmegtartása is jobb az erősebbik nemnél. Rostszerkezetük ,,rácsos”, ami stabilabb és feszesebb tartást biztosít. A narancsbőr kialakulása nem jellemző náluk.

A kozmetikai kezelésre érkező urak esetében ma már számítanunk kell a szakállviselésre

Életkori sajátosságok

Az életkorok sajátosságai szerint, az erősebb nemnek is szembesülnie kell jellegzetes változásokkal, bőrtünetekkel.
A pubertáskor idején leginkább az akne problematikájával. A hormonális androgéndominancia miatt náluk súlyosabb állapotok ölthetnek testet, így a megfelelő bőrápolásra komoly hangsúlyt kell fektetni. Mivel a férfi bőr zsírosabb és a szarurétege vastagabb, az így kialakuló mikrokörnyezet megfelelő táptalaj a mikrobák elszaporodásához, így figyelmet kell szentelni a fertőtlenítésnek is. Kerülniük kell azonban a túlszárítást, az alkoholos készítmények rendszeres alkalmazását, mert „visszacsapást”* okozhatnak – azaz a bőr túlzott szárítása, zsírtalanítása hatására fokozódik a faggyútermelés.

■ Az ifjúkor kezdete sem hozza el minden esetben a tünetek megszűnését, de kellő odafigyeléssel és megfelelő kozmetikai segítség mellett a bőrállapot jelentősen javítható. A férfi bőrnek plusz kihívást jelentenek a borotválkozás esetleges sérülései, amelyektől irritált és érzékeny lehet. A kórokozók a borotválkozás okozta parányi sérüléseken át könnyebben jutnak be a bőrbe, próbára téve annak immunrendszerét. A világos bőrű férfiak bőre hajlamosabb a kivörösödésre és az irritációk kialakulására. Ennek fényében ugyanúgy szükség van az érzékeny bőrállapot kezelésére férfiaknál, ahogyan a nőknél. A legtöbb professzionális cégnek van célirányosan a férfi bőr igényeire készült ápoló sorozata, amely nemcsak hatóanyag-tartalmában, de illatában és külalakjában is megfelel a férfiak kívánalmainak. Nem elhanyagolható az a tény, hogy manapság reneszánszát éli a szakállviselés, és egyre közkedveltebb a fiatal és középkorúak sorában. A Barber shopok napról napra népszerűbbek, a különböző fazonok az önkifejezés eszközévé válnak, sőt jótékonysági mozgalmak is buzdítják a férfiakat a szakállviselésre. A borotválkozás előtti és utáni krémek, habok és tonikok helyét részben átveszik a szőrápoló kozmetikumok. Bár a dús szőrzet elfedheti az egyes bőrproblémákat, mégsem szabad megfeledkezni a helyes bőrápolásról, ugyanis a férfi bőrnek is szüksége van hidratálásra, táplálásra és védelemre.
■ Felnőttkorban az aknéhoz társuló tünetek huzamosabb fennállásának vagy romlásának hátterében a helytelen életmód és táplálkozás, illetve a nem jól megválasztott kozmetikumok alkalmazása döntő szereppel bír. Az alváshiány, dohányzás, zsíros, túlfűszerezett ételek, finomított gabonafélékből készült kenyérfélék, tartósított készételek, cukrozott üdítők, alkoholos italok rendszeres fogyasztása jelentős terhet mér a szervezetre.
Az öregedést a férfiak sem kerülik el, és a testi állapot az arcon is megjelenik. A korral a férfi bőr rugalmassága csökken, a mimika barázdákat szánt a felszínre. A férfi klimax lassú és fiziológiásan nem túl megterhelő folyamat, így a bőr változásai sem szélsőségesek. Ennek ellenére szembe kell nézniük az öregedés bőrfolyamataival. A ráncok ugyan később jelennek meg, de ha kialakulnak, bőrük adottságai miatt általában mélyebbek.

Bizonyos kor felett mind a hölgyek, mind az urak esetében, a szervezetet ért hatások, a testben zajló élettani folyamatok terheltségére, és a lelki megélések az arc bőrén is tükröződnek.

A bőr mesél viselője múltjáról
A férfiak bőre ugyanúgy magán viseli a stressz, a környezeti ártalmak (túlzott UV-sugárzás, munkahelyi ártalmak stb.) a helytelen életmód és táplálkozás káros következményeit, mint a gyengébbik nem képviselőinek bőre. A szemek külső szeglete alatt megjelenő „táskák” vastagbél irritációról, a szemkörüli ödémák például a veseműködés nehezítettségéről, a vöröses, gyulladt, hámló szemhéj emésztési zavarokról vagy akár nyirokrendszeri kihívásokról is tanúskodhat. A különböző ásványi sók és/vagy nyomelemek hiánya/felszívódási zavara is több tünetet okozhat: a szem alatti barázdák, kockaredők, szarkalábak megjelenésének (pl. kalcium, szilícium), és a különböző elszíneződéseknek – mint a barnás fekete vagy lilás karikák (pl. vas) – is az okozói lehetnek.

Napjainkban egyre több férfi él különböző kozmetikai szolgáltatással.
A kamaszokra általában édesanyjuk szerető nyomása vagy szerelmük tárgyának kedves korholása nehezedik egy-egy tisztító kezelésre való bejelentkezéskor.
■ A középkorú férfiak érdeklődését az anti-aging kezelések, valamint a nekik szóló arc- és testmasszázsok keltik fel. Ennek egyik oka a nyitottabb kommunikáció, a társadalmi szokások megváltozása, a médiakampányok tömkelege, ahol ,,igaziként” jól ápolt, jól kozmetikázott ideált állítanak elénk. A lélektani háttér a kapuzárási pánikhoz köthető, ami általában egybeesik a férfi klimax kezdetével. Szembesülnek az urak (fizikai és szexuális) teljesítőképességük renyhülésével, és megfiatalodásra vágynak, amit sokszor külsőségekben élnek meg (pl. hajfestés, hajbeültetés, anti-aging eljárások).

De bármi is legyen egy férfi motivációja, amikor a kozmetikába lép, minden esetben szükség van a személyre szabott bőrápolási protokollra, akárcsak a hölgyek esetében.

Te regisztráltál már az őszi Beauty-ra? Tudj meg mindent! KATTINTS!


Ezt olvastad már?

FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail