A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Abies alba (INCI)

Közönséges jegenyefenyő


ABIL EM-90

Jó minőségű víz-olaj emulgeátor, 1,5-2,5%-os adagolás mellett (a Gold Schmidt cég márkaneve. CFTA: cetil-dimetikon-kopoliol.


ABS

Alkil-benzol-szulfonát: olcsó tenzid nyersanyag mosó- és tisztítószerekhez.


Abszolút

Az illatszergyártás területén használatos, olyan természetes illatosító anyagoknak a neve, amelyeket különféle növényi részekből történő kivonással nyernek. Ezek minőségileg igen értékes anyagok, amelyek a kinyerésnél elérhető alacsony kihozatal miatt igen drágák.


Abszorpció

Egy adott anyagnak egy másik anyag által történő teljes felvétele. Ez vonatkozik az emberi bőr mélyebb rétegeibe való behatolásra is. A napsugárzás elleni védelemnél egy adott anyagon való áthatolás során az elektromágneses sugárzás gyengítését jelenti.


Abszorpciós bázisok

Kenőcs- és krémalapok, víz-olaj emulgeátorok, viaszok, zsírok és olajok, amelyek azzal a képességgel rendelkeznek, hogy vízzel együtt stabil emulziókat alkossanak.


Acer saccharium (INCI)

Ezüstjuhar


Acetátok

(Az ecetsav sói.)


Aceto-gliceridek

Labrafile (a Gattefossé cég márkaneve); csökkentik a zsírkeverékek ragadósságát. Átlátszó, színtelen, tűzveszélyes folyadékok; vízzel, alkoholokkal, zsíros olajokkal, gyantákkal tetszés szerint vegyíthetők.


Aceto-zsírok

Ecetsavval észterezett zsíralkoholok (Acetulan, Modulan = acetilezett lanolin-alkohol. Acetilezett lanolin-alkohokból álló alacsony viszkozitású folyadék, amely behatolást segítő, puhító és diszperziós anyagként használható.


Aceton

Agresszív oldószer; körömlakk-eltávolítókhoz és olcsóbb hajspraykhez adagolják. Használata nem ajánlott; műkörmökhöz nem alkalmazható.


Acidum

(Latin: sav.)


Aconitum napellus (INCI)

Sisakvirág


Actinidia chinensis (INCI)

Kiwi


Adalékanyagok (additívek)

A receptúrák segédanyagai. Adalékanyagok hatásai: összegzés révén fokozzák a hatást.


Adenozin-trifoszfát

lásd ATP


Adeps Lanae

(Latin: adeps = háj, zsír.) Gyapjúviasz, gyapjúzsír (lanolin): értékes, bőrbarát kozmetikai nyersanyag. Tisztított birkagyapjúból készített természetes anyag, kenőcsök alapanyaga. Víz felvételére képes → víz-olaj emulziók képzésével. A gyapjúzsírt az angol nyelvterületen lanolinnak nevezik. A kereskedelemben kapható lanolin valójában gyapjúzsír, víz és paraffin keveréke.


Adipátok

Az adipinsav sói és észterei (lásd izopropil-adipát).


Adipinsav

(Butan-dikarbonsav.) Hajápoló termékekhez használatoskristályos por.


Adstringensek

Cserzőanyag-tartalmú összehúzó szerek, mint Hamamelis, alumínium-vegyületek, Alaun, cink-szulfát, tölgyfakéreg, csersav (tannin.)


Aerosil

Nagy tisztaságú kovasav töltőanyag; a Degussa cég márkaneve a kolloid szilícium-dioxidra.


Aeroszolok

Permetezhető készítmények, amelyeket hajtógázok alkalmazásával állítanak elő és szeleppel ellátott, nyomás alatt lévő palackokba töltenek


Aesculus hippocastanum (INCI)

Vadgesztenye


After shave készítmények

Borotválkozás utáni irritált bőr nyugtatására, hűsítésére, bőrgyulladások megelőzésére szolgálnak, friss üde érzést keltünk. (Borotválkozás utáni készítmények.) Kozmetikai anyagok különféle készítmények alakjában, többnyire lemosó folyadékok (pl. arcvizek). A leggyakrabban használt férfikozmetikumok. A borotválkozás során ingerelt bőr elernyesztésére, erősítésére, felfrissítésére és hűtésére, bőrgyulladások megelőzésére szolgálnak.


After sun készítmények

Napozás után használatos termékek. Külön a napfürdőzés utáni bőrápolás céljaira kialakított készítmények, amelyek bőrnyugtató, csillapító, hűsítő és nedvesítő adalékanyagokat tartalmaznak.


Agar-agar

Vörös és barna algákból nyert kivonat. Növényi zselatin, csillapítószer, többek között fogpaszták és kozmetikumok tartalmazzák


Aggregáció

(Koaguláció.) Emulziók szétválasztása az emulgeálószer által körbevett cseppecskék gömbképződése útján. Egyszerűrázás vagy keverés révén többnyire újabb emulgeálódás lép fel.


Agropyron repens (INCI)

Közönséges tarackbúza


AHA-savak

Elhasználódott, fakó szarulemezkéket feloldják. Az Egyesült állapokban felfedezett gyümölcssav kivonatokat, az ún. AHA- (Alpha-Hiydrody-Acid) savakat a bőrápolás terén alkalmazzák leginkább. A savakat gyümölcsökből, aludttejből vagy cukornádból állítják elő, a döntő a pH-érték, amelynek alkalmazásánál az erősen savas tartományba kell esnie. Az AHA-savak keratolitikusan hatnak a szarurétegre. Az elhasználódott, kifakult sejteket felemésztik, így az alatta lévő sejtréteg fényesebbnek és frissebbnek hat. A bőr megújulását gyorsítják, a bőr öregedésének első jeleinél annak lassítására alkalmazzák. Az AHA-savak jellemző tulajdonsága, hogy az elhasználódott, elszarusodott bőrsejteket leoldják, a bőrt puhábbá, feszesebbé teszik, és megjelenését javítják. A ráncokat és májfoltokat is csökkentik, figyelemre méltó a sejtkötő anyagot feloldó, illetve fellazító hatása, ami lehetővé teszi a hatóanyagoknak az irhába történő behatolását. A pubertáskorban fellépő folliculais hyperkperkeratosis és komedó képződés ellen hat. Az AHA-savak az akne kezelés elsőrendű eszközei. Az AHA-savak igen erős savak, a bőr hámlását idézhetik elő, ezért az AHA-oldatokat csakis képzett kozmetikusok számára állítják elő professzionális kezelésekhez. Az AHA-savakat a bőrgyógyászatban magasabb koncentrációban már korábban is alkalmazták a dermatitis kezelésénél, valamint igen száraz bőr esetén.


Ajakvédelem

Az ajak ápolása és védelme azért fontos, mert nem rendelkezik sem verejték-, sem faggyúmirigyekkel, csak kevés pigment található benne, ugyanakkor pedig a szarurétege vékony. Különösen a napfény elleni  védelem fontos, hiszen ez ellen nem képesek saját védőeszközöket (lásd fényvédő szarumegvastagodás, lásd melanin) kiépíteni.


Akne

(Acne vulgaris, Acne juvenilis.) A serdülés időszakában az arcon és a háton megjelenő, pattanásokkal és mitesszerekkel (komedók fellépő bőrbetegség. Az okok sokfélék lehetnek, például a férfi nemi hormonok növekedése (seborrhoea), a szőrtüszők és a faggyúmirigyek nyílásának elszarusodása, valamint bakteriális fertőzés.


Akne kezelés – szabályozó jellegű

A szabályozó jellegű akne kezelés azt jelenti, hogy a bőr állapotát agresszív biocidok alkalmazása nélkül ismét egyensúlyba hozzuk. Az akne, a tisztátalan bőr – az okoktól eltekintve – egyben mindig a test bakteriális és immunjellegű védekezőképességének csökkenését jelenti. A kezdete mindig egy follicularis hyperkeratosis, ami általában a pubertás kezdetével lép fel. A szabályozó jellegű aknekezelésre ajánlhatók: AHA-oldat Gyengén keratoplasztikus hatású és a hyperkeratosis ellen hat. Megakadályozza a bőrbaktériumok szaporodását. Terrasil® Kozmetikai alkalmazásra szolgáló gyógyföld, a Dr. Spiller biokozmetikai cég márkaneve. Erős méregtelenítő hatással rendelkezik a bőr mikroflórájára, és különösen a betegségek kórokozóira hat. Hyaluronsav – ampullák A sejtfunkciók aktivizálása mellett a hyaluronsav szabályozza a faggyútermelést, mivel azt a a szaruréteg fel tudja szívni. A hyaluronsav elősegíti a flicularis hyperkeratosis megszüntetését. Borágóolaj-ampullák A borágóolaj esszenciális – alapvető fontosságú – telítetlen zsírsav, amelynek segítségével a bőrbe a test anyagcseréjét aktívan befolyásoló tápanyagokat lehet célzottan bevinni.


Akne – terhességi

A terhesség után a hormonháztartás átállása hatására kialakuló akne.


Akne-fogamzásgátlási

A fogamzásgátló tabletták szedésének befejezése után a hormonháztartás átállása hatására kialakuló akne.


Aknekezelés – hagyományos eljárás

A hagyományos akne kezelés célja, hogy csökkentse a túlzott mértékű faggyú- és zsírtermelést, az eltömődött faggyúmirigyek viaszszerű rétegét feloldja, a mikroflórát egyensúlyba hozza, és a kórokozók, különösen a corynebaktériumok számát csökkentse. A hagyományos akne kezeléshez egyszerűbb eseteknél a tisztításhoz az alábbiakat ajánljuk: Tisztítószer uborkakivonattal Gyenge, krémszerű emulzió az arc, illetve a test, kímélő jellegű tisztításához. Az uborkakivonatot tisztító és serkentő hatása miatt a népi gyógyászatban már ősidők óta használják. Ugyancsak ismert az uborka gyenge fehérítő hatása is. Az ilyen jellegű tejekkel történő tisztítást a vízzel és szappannal történő tisztítással szemben előnyben kell részesíteni, minthogy a víz szárítja a bőrt, a szappan pedig lúgos irányban megváltoztatja a bőr pH-értékét. A → szappan a víz keménységet adó sóival mészsavat, oldhatatlan vegyületeket képez, amelyek izgatják a bőrt, és elősegítik az akne kialakulását. –Erőteljes akne megjelenés esetén: Gyógynövény kivonatos tisztító oldat alkalmazása. A gyógynövény kivonatos tisztító víz, rendszeres használata a különleges hatóanyagok révén megakadályozza a bőrön az egészséget károsító baktériumok veszélyes elszaporodását, ami gyakran előidézője a pattanások kialakulásának. A bőr természetes pH-értéke megmarad, ami erősíti természetes védekezőképességét, és ellenállóbbá teszi a környezeti ártalmakkal szemben. – Másik tisztítási lehetőség gyenge dörzsölő hatással: Terrasil szépségföldek A gyógyföldek kozmetikai alkalmazását az ősöktől örököltük. Már a régi görögök és rómaiak is használtak bőrbetegségek kezelésére különféle természetes földféleségeket. A Terrasil egészen különleges földféleség, mikrontartományba eső porozitása révén nagyfokú abszorpciós képességgel rendelkezik. A Terrasil szabályozó módon hat a bőr természetes flórájára, emellett nedvszívő és méregtelenítő hatással rendelkezik. A pakolás előtt tisztító maszkként kell felvinni, tíz percig hatni hagyni, majd alaposan lemosni. Erősen aknés bőr, bőrflóra szabályozása: Nedvességtonik gyógynövénykivonattal Alkoholos arcvíz a baktériumképződés korlátozására. Az arcbőrön friss, élénk érzetet kelt. Szabályozza a túlzott faggyúkiválasztást, tisztítja és finomítja a bőr szerkezetét, pozitív hatást gyakorol a bőrflórára. Szabályozza a bőr pH-értékét. – Nedvesítő gyulladás gátló hatású: Aloe vera gél A Karib-tenger környékén honos és a bibliai idők óta ismert gyógynövény, az Aloe vera Miller barbadensis tisztított levélnedvéből készítetett friss, élénkítő hatású gél. Az Aloe gél elsőrendű nedvességszolgáltató, hűsítő és nyugtató hatású, a bőrt feszessé teszi, csökkenti a ráncokat. Gyenge, természetes fényvédelmet ad. Ideális szer a napozás előtti, illetve utáni alkalmazásra. Az Aloe gél alkalmasa különlegesen zsíros bőr ápolására, ugyanakkor gyulladás gátló hatású. – Nappali ápoló krém: Propoliszos nappali krém Nappali krém a méz egyedülálló hatóanyagaival, a Gelée Royal-lal és propolisszal, valamint fényvédő faktorral. A tisztátalan bőr és az akne kialakulása csaknem minden esetben egy baktériumfajta elszaporodására vezethető vissza. A mézből készített propolisz kivonat szabályozó módon hat a bőrflórára. Különösen alkalmas a férfiak bőrének ápolásához, amely hajlamosabb a zsírosodásra és tisztátalanságokra. – Éjszakai ápoló krém: Propoliszos éjszakai krém Biológiailag dinamikus krém a méz egyedülálló hatóanyagaival, a méhkirálynő táplálására szolgáló Gelée Royal-lal (méhpempő) és a propolisszal, ami a méhkaptár természetes antimikrobiális anyaga. Ideális gyógyító anyag hirtelen (például hormoningadozások következtében) fellépő bőrtisztátalanságok következtében esetén. Stabilizáló hatását négy hét után fejti ki. – Bőrflóra szabályozása abszorpciós hatású maszkkal: Gyógynövénymaszk aloéval A maszk szárítja, és ennek során szabályozza a bőr mikroflóráját. Megszünteti a tisztátalanságokat, és a bőr állapotát láthatóan javítja. – Pontszerű pattanás kezelése: Dr. Spiller-féle golyós stift Koncentrált baktériumölő ecsetelő folyadék golyós „Roll-on” stift alakjában a tisztátalan bőr, pattanások és mitesszerek kezelésére. Tisztítja a bőrt, és normalizálja a faggyúképződést.


Aknés bőr

Az aknés bőr különleges feladatot ró a kezelő kozmetikusra. A fizikai megjelenésen túl a páciens lelki problémáit is figyelembe kell venni. Gyakran az orvosnak, a kozmetikusnak és a betegnek szorosan együtt kell működnie ahhoz, hogy a bőrproblémát sikeresen megoldják. Az akne oka sokféle lehet. Hormonzavarok, bakteriális fertőzés, anyagcserezavar és pszichés igénybevétel is kiválthatja ezt a bőrbetegséget. Különösen pubertáskorban lévő fiatalok szenvednek a hormonháztartás megváltozásának hatásától. A bőr külső megjelenését eltömődött pórusok, komedók, pörsenések, pattanások, piros papulák és gyulladásos ciszták jellemzik, amelyek igen fájdalmasak is lehetnek, és gyakran hegképződéssel gyógyulnak. Ha az érintett bőrfelületet mikroszkóp alatt nézzük meg, láthatjuk, hogy a szőrtüsző tölcsérszerű nyílását egy szaruból (keratin) és faggyúból képződött szilárd rög dugaszolja el. Így a faggyú nem tud elfolyni, és óriási üregek (ún. seborrhoeás tömlők) alakulnak ki. Ez a jelenség kedvez a bakteriális fertőzések kialakulásának, ami follikulitiszt, illetve perifollikulitiszt okozhat. A nem megfelelően kezelt aknés bőrön szélsőséges esetben helyrehozhatatlan károsodások és hegek alakulhatnak ki. Az aknés bőr helyes kezelésével a kozmetikusnak el kell érnie, hogy a káros hatásokat csökkentse és a maradandó károsodásokat megelőzze.


Aktinikus

Sugárzási, sugárzás által keltett. A fényhatást, mely az anyagokon fotokémiai változást okoz, aktinizmusnak, s az e hatást létesítő sugarakat aktinikus sugaraknak nevezik. Wollaston a spektrum ibolyaszínű s ezen túl fekvő láthatatlan sugarait nevezte el így, mert ezek a legerősebben fejtik ki ezt a hatást. Ugyanezek a sugarak hozzák létre a fotografiai képet. Újabban kiderítették hogy kisebb-nagyobb mértékben minden szín okozhat fotokémiai átalakulást s az aktinikus elnevezést a spektrum törékenyebb részére a rövidség okáért használják.


Aktinikus elasztózis

Erős ultraibolya sugárzás által okozott kötőszövet-elfajulás.


Aktivátor

Olyan anyag, ami meggyorsítja a katalitikus reakciót. Lásd (például enzimek).


Albinizmus

A melanin a bőrpigment teljes hiánya: az ebben szenvedőket nevezik albinóknak; a hajuk fehér, a szemük világoskék és a bőrük világos rózsaszín. Ez csak csekély védelmet jelent a napsugárzás ellen, így már fiatalkorukra jelentékeny bőrkárosodást szenvedhetnek. Ennek megfelelően a napsugárzás ellen nagyfokú védelemre szorulnak.


Albuminok

Kolloid módon vízben oldható fehérjék. Alkalmazásuk: ránctalanító, feszesítő jellegű maszkokhoz; hab stabilizátorok (szappan).


Aldehidek

Alkoholok oxidációs termékei. Az illatszergyártásban az aldehid jelleg iránt nagy az igény, elsősorban az elegáns női illatokhoz.


Algae (INCI)

Tengeri algák


Algakivonat

Tengeri algákból nyert kivonat, amelyet kozmetikai célokra használnak a bőr nedvességháztartásának normalizálására és a szaruréteg hajlékonnyá tételére. Töltőanyag, gél képző.


Alginátok

Az alginsavak sói. Töltőanyag, gélképző. Az alginsavat tengeri moszatból és különféle barna algákból nyerik. Cellulózjellegű szerkezettel rendelkezik. Használják duzzasztószerként, emulgeátorként mint stabilizátort, töltőanyagként és mint tabletták szétesését elősegítő anyagot.


Alginsavak

Barna tengeri algákból nyert poliszacharidok, amelyek nátriumsó alakjában gél képző tulajdonsággal rendelkeznek, ezért a kozmetikai készítményekben töltőanyagként használják.


Alkáli (lúgos)

Bázikusan (= lúgosan) reagáló vegyületek vizes oldatban; pH-érték 7,1-14,0.


Alkálimentes

Olyan fürdő- és mosdószerek, samponok hirdetéseiben alkalmazott kifejezés, amelyek habképzőként nem lúgosan reagáló szappanokat, hanem semleges vegyi hatású zsíralkohol-szulfátokat tartalmaznak.


Alkalmazkodás, adaptáció

Edés vagy megszokás révén a környezeti feltételekhez történő illeszkedés.


Alkil-szulfátok

(Nátrium-lauril-szulfát.) Zsíralkohol-szulfátok, fontos mosóalapanyagok a fürdőszerekhez és samponokhoz.


Allantoin

(→Alumínium-allantoinát.) Fehér kristályos por; a durva, reszelős bőrre hámsejtképzően hat. Az allantoin gyorsítja a hegképződést és ezzel a bőr regenerálódását.


Allergének

Az allergének olyan anyagok, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki, ilyenek lehetnek pl. por, virágporok (pollenek), élelmiszerek, gyógyszerek (Aszpirin, jód).


Allopátia

A betegség természetével ellentétes hatású gyógyszerek alkalmazásán alapuló gyógymód.


Alloxán

A karbamid (húgysav) bomlásterméke. Az allodán kristályok a bőrt kékre színezik. A →DHA dihidroxi-ecetonnal együtt alkalmazzák a nap nélküli lebarnulás színének javítására.


Alma

Pyrus malus (INCI)


Almondoil

A →mandulaolaj angol elnevezése.


Aloe barbadensis (INCI)

Aloe Vera


Aloe vera

Botanika neve Aloe vera barbadensis Miller. A régi idők kultúrájában az Aloe vera a népi gyógyászat és a kozmetika fontos része volt. A kínai kultúrtörténetben az Aloe vera a halhatatlanságot jelképezte. Eredeti hazája a Vörös-tenger környéke. Napjainkban Ázsia, Észak-, Közép- és Dél-Amerika számos államában megtalálható, ahol a hőmérséklet a megtelepedését lehetővé teszi. Az Aloe vera igen érzékeny az alacsonyabb hőmérsékletre: a +4 Co alatti hideget már nem viseli el. Ezért nem lehet Európa egyetlen országában sem szabadon termeszteni. Az Aloe vera hatóanyagai a kozmetika valamennyi területén egyedülállóak. A tudományos vizsgálatok és felhasználási próbák igazolták az Aloe vera egészen egyedülálló bőrápoló tulajdonságait. Az Aloe vera a természet legcsodálatosabb ajándéka a bőr valamennyi problémájának kezelésére. Az Aloe vera termékek többek között az alábbi funkciókat tölti be: védik és feszessé teszik a bőrt; tisztító és dezodoráló hatással rendelkeznek; a bőrt rugalmassá teszik; a bőr kivörösödése, irritációja és az akne képződés ellen hatnak; védenek a leégés ellen; elősegítik az új sejtek képződését; enyhítő hatással rendelkeznek a túlzott mértékű napozás után, és ideális napozás utáni szert alkotnak.


Aloekivonat

Általában aloe gélnek nevezi, az →Aloe vera Miller vagy Aloe barbadensis, Aloe linné gyógynövény leveleiből nyert tiszta folyadék. Az Aloe vera az abban található proteinek, enzimek, vitaminok és ásványi anyagok miatt ideális módon alkalmas a természetes alapon történő bőrápolásra. A tiszta folyadék alkalmazása: aloe 1:1, aloe folyadék koncentrátum: aloe 1:10, aloe 1:40, pulvis 1:200 és olajos kivonat = lipo koncentrátum.


Alopecia

A hajhullás különböző formái. Pl.: Alopecia areata = foltos hajhullás, Alopecia praematura = idő előtti hajhullás, Alopecia seborrhoica (oleosa) = seborrhoea által okozott hajhullás.


Alopecia areata

A foltos hajhullás egyik formája.


Althaea officinalis (INCI)

Orvosi zilíz


Althaea officinalis (INCI)

Fehérmályva


Alumínium-hidroxid

(Timföldhidrát.) Vízzel gél jellegű anyagot alkot. Felhasználása: púderokhoz, arcmaszkokhoz; az emulziókat stabilizálja.


Alumínium-szilikát

Kaolin, nevezik bentonitnak is. Felhasználása: arcmaszkokhoz; az emulziókat stabilizálja.


Aluminium-sztearát

Emulzióstabilizáló, olajban oldódó adalékanyag, víz-olaj emulziókban gélt alkot.


Amerchol

Az Amerchol cég lanolinvegyületei; zsírpótló anyagok, emulgeátorok, például: Amerchol BI CTFA: lanolin (és) ásványi olaj (és) lanolinalkohol Amerchol C CTFA:Petrolátum (és) lanolin (és) lanolinalkohol Amerchol C-bázis CTFA: Ásványi olaj (és PEG-30 lanolin (és) cetil-alkohol Amerchol 400 CTFA: Petrolátum (és) lanolinalkohol (és) cetil-alkohol (és) lanolin (és) sztearon Amerchol H-9 CTFA: Petrolátum (és) lanolin (és) lanolinalkohol Amerchol L-99 CTFA: Ásványi olaj (és) lanolinalkohol Amerchol L-101 CTFA: Ásványi olajd (és) lanolinalkohol Amerchol L-500 CTFA: Ásványi olaj (és) lanolinalkohol (és) oktil-dodekanol Amerchol RC CTFA: Petrolátum (és) lanolin alkohol (és) sztearil-alkohol (és) sztearon


Amerikai viaszbokor

Mirica cerifera (INCI)


Amfotenzidek

Anionos és kationos csoportos vegyes tenzidek (amfo = mindkettő). Gyenge tenzidek, mosószer alapanyagok, habképzők samponokban és fürdőhabokban. Vírusölő, gombaölő és baktériumölő tulajdonságokkal rendelkeznek, különösen a savas pH-érték mellett.


Aminosavak

(A fehérjék építőanyagai.) Nitrogéntartalmú karbonsavak; mintegy húsz különféle aminosav létezik (legegyszerűbb a glicin), a legfontosabb tízet a táplálékkal kell a szervezetbe juttatni (leginkább fehérje alakjában). Ezeket esszenciális (alapvető, létfontosságú) aminosavaknak nevezik. AZ aminosavak a fehérjeszintézis során láncszerűen kapcsolódnak egymáshoz. A bőrben kétféle fehérje található különösen nagy mennyiségben: →kollagén és keratin. A szaruréteg 58% keratinból, az irha 50% kollagénből áll. A szaruréteg víztartalma kb. 10%, az irháé kb. 50%.


Amla gyümölcs

Phillantus emblica (INCI)


Ammónia

(Szalmiákszesz, vizes ammóniaoldat.) Erősen lúgos kémhatású vizes oldat; nagy hígításban szúnyogcsípések ellen használatos.


Ampullák

Üvegből készített, megolvasztással lezárt tartók gyógyszerek steril tárolására. A kozmetikában tiszta hatóanyagokat tartalmaznak vizes vagy hidrofil közegben – általában a szokásos vivőanyagok nélkül. Ez azt jelenti, hogy a pontosan adagolt hatóanyagot a legfelső bőrréteg teljes mértékben felveszi, és így hatását ki tudja fejteni.


Ananas sativa (INCI)

Ananász


Androgének

Férfi nemi hormonok, amelyek az egész testben gondoskodnak a védelemről és egyensúlyról. Az angdrogének pubertáskorban fokozottabban képződnek, elősegítik a zsíros bőr kialakulását, ami az akne első fokozata.


Androsteron

(Görög: andros = férfi) A szteroid csoportba tartozó férfi nemi hormon – ivarmirigyhormon – biológiailag fontos szerves vegyület. A →testosteronnal együtt felelős a másodlagos nemi jelleg jellemzőiért.


Angelica archangelica (INCI)

Angyalfű


Angolkór

Rachitis. A bőrre jutó kevés napfény miatt kialakult D-vitamin-hiány okozta betegség (lásd calciferol).


Angyalfű

Angelica archangelica (INCI)


Anomália

Rendellenesség kismértékű fejlődési zavar, a normálistól való eltérés.


Anthyllis vulneraria (INCI)

Nyúlszapuka


Anthyllis vulneraria (INCI)

Réti nyúlhere


Antibiotikumok

Bizonyos alacsonyabb rendű gombák anyagcseretermékeiből nyert hatóanyagok, amelyek képesek meghatározott kórokozók, baktériumok növekedését, szaporodását megakadályozni.


Antihisztaminok

A bőrpír (erythéma, lásd leégés) fázisában antihisztamin szedése a helyi bőrpanaszokat enyhítheti. A helyi alkalmazás hatástalan.


Antioxidánsok

Olyan anyagok, amelyek megakadályozzák a zsírok és olajok oxidációját Például: E-vitamin; BHT = butil-hidroxi-toluol, BHA = butil-hidroxi-anizol, aszkorbin-palmitát, lásd C-vitamin. Minden sejtfal tartalmaz zsírvegyületeket, elsősorban telítetlen zsírsavakat, amelyek a levegő oxigénjével szívesen egyesülnek és oxidálódnak, vagyis avassá válnak. Példa a mindennapi életből: az étolaj és a vaj megavasodik, ha védelem, csomagolás nélkül ki van téve a levegő hatásának. Ugyanez megy végbe az emberi sejteken, amelyek antioxidánsokkal, mint → E-vitamin és â-karotin védekeznek a káros oxigénvegyületek, az úgynevezett szabad gyökök támadása ellen. Ezt csak úgy tudják megtenni, ha a szervezetben ezek az anyagok kellő mennyiségben rendelkezésre állnak. Túlterhelés, környezeti ártalmak és különösen az ultraibolya sugárzás hatása esetén a szervezet igen nagy mennyiségben igényel antioxidánsokat, amelyeket az étkezések révén nem lehet fedezni. Ilyenkor ajánlott magas E-vitamin-tartalmú szerekkel az E-vitamin-igényt biztosítani, ésszerűen étkezni, és az étkezést E-vitamin-készítményekkel, C-vitaminnal, β-karotinnal kiegészíteni, továbbá a napi bőrápolást E-vitamint tartalmazó készítményekkel végezni. A szabad gyökök okozta sejtkárosodás elősegíti az öregedést. A kutatások legújabb eredményei szerint azok az (antioxidáns) anyagok, amelyek az anyagcsere agresszív hulladék anyagait (lásd szabad gyökök) befogják – E-vitamin, C-vitamin –, az életet meghosszabbító hatással rendelkeznek.


Antiszeptikus anyagok

(Fertőtlenítő anyagok.) Kórokozók megsemmisítésére szolgáló külső szerek, például alkoholos jódoldat, jódtinktúra.


Apiserum

A méhkirálynő táplására szolgáló anyag márkaneve →Gelée Royal.


Arachis hypogaea (INCI)

Amerikai mogyoró


Aracis hypogaea (INCI)

Földimogyoró


Arctium lappa (INCI)

Közönséges bojtorján


Artemisia absinthium (INCI)

Fehér üröm


Artemisia vulgaris (INCI)

Fekete üröm


Aszkorbin-palmitát

Antioxidáns szer; a C-vitamin palmitinsavval alkotott vegyülete; olajban oldható.


Aszkorbinsav

C-vitamin; szépségápoló szerek pH-értékének beállítására, →antioxidánsként, továbbá nitrózamin-képződés megakadályozására és →szabad gyökök lekötésére alkalmazzák.


ATP

Az adenozin trifoszfát rövidítése. Energiában gazdag vegyület, amely valamennyi élő sejtben a táplálékfelvétel eredményeként jön létre, és a légző körből vett oxigénnel energiaszolgáltatóként működik. Valamennyi életfolyamat egyben kémiai reakció is. Az emberi sejt a legkisebb élő egység. A céltól, funkciótól, kortól és állapottól függően több ezer fajta sejt létezik. A sejtek adják le a vér- és nyirokáramnak a különböző anyagokat, illetve veszik fel a véráramból vagy a környezetből az anyagokat. Faladatuk a tápanyag elégetése, és egyidejűleg az ATP előállítása. A sejtlégzés a szőlőcukor szén-dioxiddá és vízzé történő elégetése. Az emberi sejt egy hidrogénmotorhoz, az emberiség jövőjének energiaforrásához hasonlítható. A teljes reakció több mint két tucat lépésben megy végbe, amelyeket egy-egy enzim hajt végre. Az úgynevezett glikolízis során minden szénhidrátból cukor lesz. A vitrátkörben a légzés során 1 mol cukorból a légzési levegő oxigénjével 38 mol ATP képződik. AZ ATP az az energiatároló, amely minden sejtben jelen van. A sejt képes arra, hogy anyagot adjon le (szekréció), illetve fordított irányban anyagot vegyen fel a következő séma szerint: a sejtplazma behorpadása, invagináció, befűződés és hatolás vakuola alakjában a sejt belsejébe. Az optimális sejt- (bőr-) funkciók ellátásához megfelelő mennyiségű energia szükséges ATP alakjában. Az ATP-t egy elektromos elem vagy akkumulátor energiájával lehet összehasonlítani. Energia nélkül nincs fény, ATP nélkül a sejtekben nincs élet.


Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail