A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Macadamia ternifolia (INCI)

Makadámdió


Macskagyökér

Valeriana officinalis (INCI)


Madárberkenye

Sorbus aucuparia (INCI)


Magas kőris

Frasinus excelsior (INCI)


Magnézium-szulfát MgSO4

Stabilizátor. Leggyakrabban a víz az olajban emulziók stabilizálására használják.


Majoránna

Origanum majorana (INCI)


Makadámdió

Macadamia ternifolia (INCI)


Makadámiaolaj

(Dióolaj.) A Macadamia ternifolia (makadámdió) mechanikus sajtolásával nyert olaj. A fa eredetileg Ausztráliából származik, napjainkban azonban már Dél-Amerikában és a Csendes-óceáni szigetvilágban is honos. A tiszta növényi olaj világossárga színű és kellemes gyenge dió íze van. A kozmetikai ipar igen nagyra becsüli, mivel különleges alkotóelemeket tartalmaz (palmitin-, palmitoin- és olajsav), és kiválóan alkalmas masszázsolajok, napvédő olajok és babaápoló szerek, bébi krémek készítéséhez. Minden újszülött egy palmitinsavból álló védőréteggel jön a világra. Az olaj jól elterül, könnyen behatol a bőrbe, és kiválóan felhasználható a nercolaj (Mink-oil) helyettesítésére.


Málna

Rubus idaeus (INCI)


Malva sylvestris (INCI)

Erdei mályva


Mámorbors

Piper methysticum (INCI)


Mandragóra

Mandragora officinarum (INCI)


Mandula

Prunus dulcis (INCI)


Mangán, molibdén

Ezek az elemek egyes enzimeket aktiválnak. A mangán részt vesz a kötőszövet felépítésében. A molibdén megindítja a húgysavképződést. A vese enélkül a méregtelenítő reakció nélkül tönkremenne. Hiányjelenséget az eddigiek során csak mesterségesen táplált személyeknél figyeltek meg.


Mangifera indica (INCI)

Mangó


Maranta arundinacea (INCI)

Nyílgyökér


Martilapu

Tussilago farfara (INCI)


Másodlagos fényvédő anyagok

Ide tartoznak →gyökfogók és a gyulladásgátló anyagok.


Maszkok

A maszkok javítják a bőr állapotát. A legegyszerűbb alkalmazás: hetente egy-két alkalommal egy intenzív krémet kompakt módon felvinni az arcra, a nyakra és a dekoltázsra. A szemeket és az ajkat ki kell hagyni, a krém maradékát meleg, nedves borogatással óvatosan eltávolítani. Hatóidő tíz-húsz perc.


Maszlagos nadragulya

Atropa belladonna (INCI)


Méhpempő

(Royal Jelly.) A fiatal dolgozó méhek által a királynő táplálására előállított koncentrátum. A kémiai analízis igazolja az abban található anyagok bőségét. Egy még fel nem derített frakción kívül, amelynek a biokatalitikus hatékonyságot, a sejtek anyagcsere-folyamatát és a regeneráló hatást tulajdonítják, ez a csodálatos anyag többek között a következő hatóanyagokat tartalmazza: a B-komplex vitaminjait a B1-, B2-, B6- és B12 vitaminokkal és pantoténsavval, inozitot, folsavat, nikotinsavat, biotint, igazolhatóan huszonkétféle aminosavat, fehérjevegyületeket, szénhidrátokat, foszfort és nyomelemeket.


Méhviasz

Fontos kozmetikai alapanyag, amelyet a mézelő méhek lépsejtjeiből nyernek. Természetes színe világossárga, de kereskedelmi forgalomban kapható fehérített, világos minőségben is, ami a termék minőségi változása nélkül ugyanúgy alkalmazható. A méhviasszal előállított krémek már ősidőktől fogva ismertek →cold cream.


Melaleuca alternifolia (INCI)

Teafa


Melanin

A világosbarnától a barnásfeketéig terjedő színű →pigment, amely a haj, a bőr és a szem színét adja. A bőr csírasejtrétegében, a hajhagymában és a szem recehártyájában lévő →melanocitákban képződik. Hatékony védelmet biztosít a bőrnek az ultraibolya sugárzás ellen.


Melaninszintézis

A melaninképződés biokémiai folyamata rendkívül bonyolult. A természetes kiinduló anyag a →tirozin nevű aminosav. Közbülső termékként képződik többek között a DOPA és dopakinon. A reakció végtermékei az „eumelanin” (barna) és a „feomelanin” (piros) pigmentek.


Melanociták

A hám csírarétegében lévő sejtek, amelyek →melanin termelésére képesek.


Melissa officinalis (INCI)

Mézfű


Melissa officinalis (INCI)

Melissza


Mentha piperita (INCI)

Borsmenta


Mentol

Erős illatú anyag, amely a mentaolajban (a borsmenta illóolaja) több mint 50%-ban jelen van, és abból nyerhető. A mentolnak frissítő hatása van, atiszeptikum, és fokozza a vérkeringést.


Mercurialis perennis (INCI)

Erdei szélfű


Metionin

Kéntartalmú aminosav. Hiánya hajhullást okozhat.


Mexikói jamgyökér

Dioscorea villosa (INCI)


Méz

A mézelő méhek által termelt anyag. Kémiailag különféle cukrok és enzimek keveréke. A kozmetikában elsőrendű természetes nedvességmegkötő tényezője miatt használatos.


Mezei kakukkfű

Thymus serpyllum (INCI)


Mezei zsurló

(Equisetum arvense.) A mezei zsurló szántóföldeken és mezőkön előforduló növény, amely többnyire feketésbarna, a talajon elfekvő indák útján szaporodik. A zöld, egymásba kapaszkodó hajtásokat nyár elején gyűjtik be. Magas (5-8%-os kovasavtartalmuk, valamint flavonin- és saponin tartalmuk (pl. Equisetonin) miatt gyógyszerként használják. A zsurló kivonatai izgató hatásúak, fokozzák a bőr védekező erejét a különféle károsító hatásokkal szemben, és erősítik a kötőszöveteket.


Mezei zsurló

Equisetum arvense (INCI)


Mézfű

Melissa officinalis (INCI)


Mézfűkivonat

A mézfű (Melissa officinalis) négyszögletes szárú, ovális, szív alakú, hosszú nyelű, fogazott szélű levelekkel rendelkező fűféle. A levelek kézzel elmorzsolva citromszerű illatot árasztanak, ezért nevezik citromfűnek is. A leveleket virágzás előtt (június-augusztus) begyűjtik és megszárítják. A levelekből készített kivonatok illóolaj-tartalmuk révén nyugtató és idegerősítő hatásúak. A mézfűkivonatot gyakran adalékolják fürdőhabokhoz és fürdősókhoz.


Mezoterápia

Intradermális illetve szubkután mikroinjekciós kezelések sorozata, melynek során egyenáram segítségével a bõr mélyebb rétegeit megcélozva hatóanyagbevitel történik.


Mikrociszta

Zárt, mélyen ülő, a felszín felé nem nyitott →mitesszer; kisméretű (kb. gombostűfejnyi) fehér szemcse, amely az →akne kiindulópontja lehet.


Mikrodermabrázió

A bõr legfelsõ, elszarusodott rétegeinek koptatására, eltávolítására szolgáló mechanikus módszer. Az eljárás során steril dörzsanyagot használunk, melyet vákuum segítségével távolítunk el a lecsiszolt szarulemezkékkel együtt.


Mikroemulziók

Az alsó nanométeres tartományba eső emulziós rendszerek, stabil, tárolható hordozórendszerek a víz az olajban és olaj a vízben emulziótípusokhoz. Előnyük, hogy a hatóanyagok mélyebbre és nagyobb mértékben hatolnak be.


Mikroemulziók

Az alsó nanométeres tartományba eső emulziós rendszerek, stabil, tárolható hordozórendszerek a víz az olajban és olaj a vízben emulziótípusokhoz. Előnyük, hogy a hatóanyagok mélyebbre és nagyobb mértékben hatolnak be.


Mikropigmentek

Mikrofinom ásványi pigmentek cink-oxidból vagy titán-oxidból, amelyek visszaverik az ultraibolya sugarakat, ezzel megvédik a bőrt a sugárzások káros hatásaitól. Csekély méreteik miatt a mikropigmentekből készült krémek a bőrön nem látszanak.


Mikrosporia

A Mikrosporum nemhez tartozó gombák által a bőrön és a hajon keletkezett gombás megbetegedés.


Mimosa tenuiflora (INCI)

Mimóza


Mimóza

Mimosa tenuiflora (INCI)


Mioszóma

A →liposzómák dermális alkalmazására szolgáló kolloid hordozórendszer.


Mirha

Commiphora myrrha (INCI)


Mirica cerifera (INCI)

Amerikai viaszbokor


Mirigyek

Glandulae. Kozmetikai szempontból érdekesek a faggyú- és verejtékmirigyek.


Mitesszer

→Komedo. Eldugult pórusok, a seborrhoea egyik következménye. A faggyú nem jut el a bőr felszínére, hanem az eltömődött pórusokban marad. A bőr ennek következtében kevésbé látszik zsírosnak.


Monomults-90

Víz az olajban emulgeátor; a Henkel cég márkaneve. Alkalmazása a Lameform TGI-vel 1:2 arányban történik.


Morus alba (INCI)

Fehér eperfa


Mukopoliszacharidok

Olyan glukózaminoglikánok, amelyek jelentős befolyást gyakorolnak a bőr nedvességtartalmának megőrzésére még a levegő alacsony páratartalma mellett is. Szabályozzák a sejtmembránok áteresztőképességét, és megakadályozzák a mikrobák behatolását. Ezekhez a vegyületekhez tartozik a hialuronsav is.


Mykid

A bőrön keletkező foltok, csomócskák, hólyagocskák, pattanások vagy hámlás alakjában jelentkező, gomba okozta allergiás reakció.


Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail