A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Uborka

Cucumis sativus (INCI)


Uborkakivonat

A kerti uborka vízben oldódó kivonata, valamennyi bőrápoló szer értékes adalékanyaga. Az uborkakivonat frissítő, összehúzó, gyulladásgátló és gyengén fehérítő hatású. A kerti uborka (Cucumis sarvius) friss levét a természetgyógyászatban már ősidők óta használják. Kozmetikai hatása is évszázadok óta ismert. Már a régi egyiptomiak is szépségápoló szerként becsülték meg az uborka levét. A friss uborkalé bőrtisztító hatású az arcon és a testen fellépő pattanások és sárgásbarna pigmentáció esetén. A bőrt puhává teszi. Azoknak a nőknek, akik uborkával, uborkahéjjal dolgoznak feltűnően szépek a kezeik. Az uborka összetevői: szír, fehérje, cukor, foszforvegyületek, kénvegyületek, vitaminok (többek között C-vitamin), gyümölcssavak, fitohormonok, ásványi anyagok, nyomelemek. A friss uborkalé értékét enzimtartalma adja.


Uborkalé-koncentrátum

A kerti uborka kíméletes eljárással besűrített leve.


Ulcus

(Latin: ulcus = fekély.) Fekély, a bőr rosszul gyógyuló sebe.


Ultraibolya fény

Az →ultraibolya sugárzás, ill. fény a 200 és 380 nm közötti sugárzási tartományt fogja át. Biológiai okokból három tartományra osztották fel, az ultraibolya A, B és C sugarakra. Az ultraibolya hideg, szemmel nem látható, energiában gazdag fénysugárzás, amely rövidebb hullámhosszú, mint a →látható fény ibolyaszíne.


Ultraibolya sugárzás

(→Ultraibolya fény.) Az ultraibolya sugárzás pozitív hatásai: a D-vitamin-szintézis elindítása, az immunrendszer élénkítése, a test saját védelmi rendszerének segítése, a fizikai teljesítőképesség fokozása, a jó közérzet fokozása, a vér áramlási tulajdonságainak javítása, az endokrin rendszer pozitív befolyásolása.


Ultraibolya-A sugárzás (UV-A)

Hosszabb hullámú és energiában nem túl gazdag, a 315 és 380 nm közötti tartományba eső ultraibolya sugárzás. Az UV-A sugárzás át tud hatolni a teljes →hámon.


Ultraibolya-B sugárzás

Az ultraibolya sugárzás közepes hullámhosszúságú és energiában gazdag része (280 és 315 nm között, maximummal 308 nm-nél). Az UV-B sugárzás a bőrben az indirekt pigmentációt (tartós pigmentáció) hozza létre, azaz új melanin képződését a melanocitákban. Az UV-B sugarak túlságosan nagy adja →leégést, krónikus esetben →bőrrákot okoz, különösen a gyermekkorban folytatott túlzott mértékű napozás következményeként fordulhat elő.


Ultraibolya-C sugárzás (UV-C)

Az ultraibolya fény legrövidebb hullámhosszú (200-280 nm) és energiában leggazdagabb része. Az →ózonréteg elnyeli ezt a sugárzást, így az nem jut el a földre.


Ultraibolya-elnyelők

UV-elnyelők, UV-szűrők, →fényvédő anyagok.


Urea

(→Karbamid.) A bőr természetes nedvességmegkötő faktorának része. A bőrápoló szerek kb. 1%-ban tartalmazzák.


Urticaria dioica (INCI)

Csalángyökér


Utántöltő csomagolás

Számos területen alkalmazott csomagolási mód, ami lehetővé teszi a csomagolóanyag, ezen keresztül a csomagolási hulladék csökkentését. A kozmetika területén számos folyadékot forgalmaznak ilyen módon.


FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail