A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Ichtiol

Feketésbarna, szirupjellegű folyadék kereskedelmi elnevezése. Bitumentartalmú palából desztillálással nyert kéntartalmú termék. Ekcéma, dermatózis, furunkulus elleni készítmények hatóanyaga.


Ideggyökér

Dioscorea villosa (INCI)


Illatanyagok

A növény- és állatvilág vagy a kémia olyan különleges vegyületei, amelyeket arra használnak, hogy a kozmetikai készítményekben lévő alap- és hatóanyagok saját szagát elfedjék.


Illatmirigyek

Izzadás/ Verejték mirigyek, apokrin, vagy merokrin


Illatos szentperje

Hierochloe odorata (INCI)


INCI-index

Az INCI-indexben (Kozmetikai Hatóanyagok Nemzetközi Fogalomjegyzéke) megtalálhatók az Európai Unió növényei, valamint a növényi eredetű alkotórészek (kivonatok, nedvek, olajok, viaszok, gyanták), latin nevükön.


Indiai balhafű

Plantago ovata (INCI)


Indiai lótusz

Nelumbo nucifera (INCI)


Indirekt pigmentáció

Az ultraibolya sugarak által keltett tartós pigmentáció, amely a bőr védelmében és a barnulásban játszik szerepet.


Infravörös (IR) sugárzás

A nap hősugárzása. Az elektromágneses sugárzás hosszúhullámú tartománya, 780 nm és 1800 nm között (nm = nanométer). 1 mm = 1 millió nm.


Inhibitorok

(Latin: inhibere = megtiltani, megakadályozni.) Bizonyos kémiai folyamatokat gátló vagy megakadályozó anyagok.


Iontoforézis

Testidegen ionok egyenáram segítségével bőrön keresztül (perkután) történő bejuttatására szolgáló eljárás. Iontoforézis segítségével minden vízben oldható anyag bejuttatható. Minden vízben oldódó anyag vízben pozitív és negatív ionokra disszociál. Egy oldat ideális koncentrációja az iontoforézissel történő bejuttatásához 10% körül van. →Ampullák. hatóanyagok bejuttatása a bőrbe elektromos áram segítségével.


Iontoforézis

Olyan elektrokozmetikai eljárás, melynek során hatóanyagokat juttatunk a bõr mélyebb rétegeibe galvánáram segítségével. Mivel a víz és a vízben disszociált ionok természetes úton nem juttathatók a bõr mélyebb rétegeibe, egyenáramot használunk ennek leküzdésére.


Irgasan DP-300

A Ciba Geigy (új neve: Novartis) cég márkaneve egy dezodoráló hatású antimikrobiális szerre. Alkalmazása: izzadásgátlókban.


Iris florentina (INCI)

Írisz


Iris florentina (INCI)

Nőszirom


Irritáció

A bőr izgatása külső behatással. Irritáló hatású pl. az ultraibolya sugárzás, a szappanok, vegyszerek, szél és hideg, vagy a kozmetikumokban lévő anyagok, konzerváló vagy festékanyagok. A bőr klinikailag bevizsgált készítményekkel történő kímélő tisztítása és gondos ápolása megelőzi az irritációkat.


Izlandi zuzmó

Cetraria Islandica (INCI)


Izoelektromos pont

A legalacsonyabb oldhatósággal rendelkező →pH-érték, amfoter anyagok.


Izopropanol

Izopropil-alkohol. Műszaki alkohol. Tulajdonságaiban hasonlít az →etanolra, azonban fertőtlenítő hatása erősebb. Oldó- és hígítószer (haj- és borotválkozó vizek, sprayk). Saját illata miatt illatszerekhez kevéssé alkalmazható.


Izopropil-mirisztát (IPM)

A mirisztinsav izopropil-alkoholos zsírsav-észtere. Értékes folyékony zsíralkotó. Zsírozó és bejuttatást segítő anyag.


Izopropil-palmitát (IPP)

A palmitinsav izopropil-alkoholos zsírsav-észtere. Értékes zsíralkotó valamennyi testápoló szerhez. Már hűvös helyen történő tárolásnál is megdermed, gyenge melegítés hatására azonban gyorsan ismét folyékonnyá válik.


Izopropil-sztearát

A sztearinsav izopropil-alkoholos zsírsav-észtere. Értékes folyékony lotiók zsírkomponenese.


Izzadás

Verejtékezés; a szervezet látható nedvességleadása a bőrön keresztül.


Izzadásgátlók

(Antihidrotikumok, anti = ellen, hidros = izzadság.) Izzadásgátló készítmények, amelyek a fokozott mértékű izzadság- (verejték-) kiválasztást csökkentik; hatóanyaguk többnyire valamilyen alumíniumsó.


Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail