A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Eau de Cologne (EdC)

→Kölnivíz. Tartalma legalább 70% etanol és 3-5% parfümolaj.


Eau de Parfum

(Parfum de Toilette.) Az EdC, a kölnivíz erősebb illatú változata. Az illatanyag-tartalom 10%-ig terjedhet.


Ecetsav

Acidum aceticum. Koncentráltan: „jégecet”, savanyú illatú maró folyadék. Hígítottan: 15% feletti ecetsavtartalom esetén „ecetesszencia”, 3-5% esetén „ecet”. Koncentráltan szemölcsök lemaratására, hígítottan – az összehúzó hatása miatt – kozmetikai ecetként használják.


Echinacea pallida (INCI)

Szomorú kasvirág


Echinacea pupurea

Kúpvirág (lángvörös kasvirág). Hatóanyaga az „echinacin” élénkítőleg, izgatólag hat a szervezet védekező rendszerére.


Echinacea purpurea (INCI)

Közönséges kasvirág


Echinacea purpurea (INCI)

Bíbor kasvirág


Efeukivonat

(A Hederea helixből – borostyán – készített kivonat.) A levél kivonatát használják fel. A levél helixint tartalmaz, ami gyenge izgató anyag, fokozz a vér- és nyirokkeringést. Gyakran alkalmazzák cellulit elleni készítményekben.


Effloreszcencia

Kiütés. Kóros bőrelváltozás. – Az elsődleges elemi elváltozások közvetlenül lépnek fel (foltok, csomók, gennyes hólyagok, csalánkiütés). – A másodlagos elváltozások az elsődlegesek következményeként jelentkeznek (hegek, pörkösödés, berepedések).


Effluvium capillorum

Fokozott hajhullás. →Alopecia.


Ekcéma

(Görög: ekzeo = forralni.) A leggyakoribb bőrbetegség. A bőr gyulladásos reakciója (viszketés, kivörösödés, korpásodás), amelynek számos oka lehet. Többnyire allergiás eredetű, azonban toxikus, irritáló hatások is kiválthatják. A károsító tényezők kiiktatásával általában hegképződés nélkül gyógyul. →Kontakt ekcéma.


Ekrin mirigyek

A kisméretű izzadságmirigyek a testhőmérséklet szabályozására szolgálnak.


Elaeis guineensis (INCI)

Olajpálma


Elasztin

Az elasztin a kötőszövet rugalmas rostjait képező fehérjék fő alkotórésze. Mindenekelőtt a nagy rugalmassággal rendelkező szervekben, például az erekben, tüdőben és az inakban fordul elő. kisimulása és nem annyira A bőrben az elasztin tartalom alacsonyabb. Ez teljes mértékben érthető, mivel a bőr feszülését egy ízület mozgásánál nagyobbrészt a bőr redőzetének a bőr megnyúlása egyenlíti ki. A bőr elsősorban nagy szakítószilárdsággal rendelkező támasztó funkciót lát el. Az irhában a rugalmas rostok szorosan összefonódnak a kollagén rostokkal. Mechanikus deformációt követően a rugalmas rostok gondoskodnak arról, hogy a kollagén rostok visszakerüljenek eredeti állapotukba. Az elasztin hőálló, és kémiailag különlegesen ellenálló fehérje. Bár nagyon nehezen oldható, mégis sikerült oldható elasztin-hidrolizátumokat előállítani, amelyek a kollagén tartalmú bórápoló készítmények jó kiegészítői. Javítják a bőr külső megjelenését, simaságát és puhaságát.


Elasztózis, öregkori

A kollagén és rugalmas rostok elváltozása következtében fellépő kötőszövet-sorvadás. A krónikus ultraibolya-B sugárzás „aktinikus elasztózist” okoz.


Elbomlás, biológiai

A mosószerek környezeti hatását törvény szabályozza. A kozmetikában alkalmazott →tenzidek teljesítik ezeket a követelményeket, azonban ökológiai szempontból mennyiségüket tekintve nem túl jelentősek.


Elektroforézis

Eljárás, amely során elektromos áram segítségével hatóanyagokat lehet a bőrbe juttatni.


Elektrolit

Olyan anyag, amely vizes oldatban a rajta áthaladó elektromos áram hatására elbomlik, és ennek során részben pozitív töltésű kationokra, részben negatív töltéssel rendelkező anionokra esik szét (sók, savak és bázisok). A folyamatot „eletkrolízisnek” nevezik.


Elektromágneses spektrum

A nap különböző hullámhosszúságú elektromágneses sugarakat bocsát ki. Kozmetikai szempontból fontos az ultraibolya (Ultraviolett, UV) sugárzási tartomány, továbbá a látható fény, valamint az infravörös (Infrared, IR), azaz a hősugárzási tartomány.


Elektronmikroszkóp (EM)

Olyan mikroszkóp, amelynél fény helyett rövidhullámú elektronsugarat alkalmaznak. Ennek révégén lényegesen kisebb részletek is láthatóvá tehetők.


Elixír

Adalékanyagokkal kiegészített alkoholos növénykivonat. Elavult fogalom, napjainkban egyéb megnevezések használatosak, mint „mixtúra”, „keverék”, „Tinctura composita”.


Előbarnítók

Úgynevezett pre-tan termékek. Előkészítik a bőrt a napsugárzás hatásaira, és adott körülmények mellett meggyorsítják a lebarnulás folyamatát. A hatóanyagok a →tirozin és származékai, más aminosavak, proteinek, valamint részben aktivátorok, →fototan.


Elsődleges fényvédelem

Idetartoznak az ultraibolya-szűrőket és a mikropigmenteket tartalmazó fényvédő szerek. →Másodlagos fényvédő anyagok.


Emulgeálás

→Emulziók előállítására szolgáló eljárás. Az előkészített és előmelegített (→emulgeátorral előkészített zsírfázishoz keverés mellett hozzáadják a vízfázist. Az ezt követő →homogenizáció, →homogenizátorok, kolloidmalom, hengersor, ultrahangos berendezés vagy fúvókán átpréselés segítségével történik. Minél finomabb a részecskék mérete, annál stabilabb a keletkezett emulzió.


Emulgeátorok

Felületaktív anyag, amelynek molekulája hidrofil és oleofil részeket tartalmaz.


Emulgeátorok

Olyan felületaktív anyagok, amelyek molekulái egy hidrofil és egy lipofil részből állnak, és emulzió kialakítását teszik lehetővé hidrofil = vízkedvelő, lipofil = olajkedvelő.


Emulgeátorok

Olyan felületaktív anyagok, amelyek molekulái egy hidrofil és egy lipofil részből állnak, és emulzió kialakítását teszik lehetővé hidrofil = vízkedvelő, lipofil = olajkedvelő.


Emulziók

Két vagy több, egymással nem keverhető fázisú, hidrofil = vizes és lipofil = olajos alkotórészekből →emulgeátorok segítségével kialakított rendszerek. Az emulziók formái A kozmetika alapvetően kétféle emulzióformát ismer: a víz az olajban (V/O) és az olaj a vízben (O/V) típusúakat. A víz az olajban emulzió azzal a tulajdonsággal rendelkezik, hogy a legkisebb zsír- és olajrészecskék és az abban oldott ható- és aktív anyagok egy emulgeátor segítségével a legkisebb vízrészecskéket és az abban oldott ható- és aktív anyagokat körülveszik, és fizikailag szorosan bezárják. Ezzel a zsírok és olajok a külső, a víz a belső, diszperz fázist hozzák létre. Fordítva, ha a legkisebb zsír- és/vagy olajrészecskéket és az abban oldott ható- és aktív anyagokat víz fogja körbe, vagyis zsírok és olajok alkotják a belső fázist és víz a külső fázist, akkor ezt olaj a vízben emulziónak nevezzük. Amilyen pontosan megkülönböztethető ezeknek az emulzióknak a jellege, annyira eltérő élettani és kozmetikai hatásuk és ezzel a bőrhöz való viszonyuk. Egy víz az olajban krém oly módon hat, hogy a bőrre történt felvitel után az olaj- és zsírvegyületek az azokban oldott koncentrált ható- és aktív anyagokkal együtt először a bőrrel kerülnek érintkezésbe, és az oldott hatóanyagok a szőrszálon és a faggyúmirigyen keresztül a bőr mélyebb rétegeibe juthatnak. Ennél az emulzióformánál tehát az a szándék, hogy a bőraktív hatóanyagokat a bőr zsírban oldott alakban a krémnek a bőrrel történt érintkezése után közvetlenül felvegye. Ennek során a víz az olajban krém rugalmas védőréteget alkot, amely a hám vízvesztését megakadályozza. Az olaj a vízben emulziónál egy külső vízfázis van a vízben oldott hatóanyagokkal, valamint egy belső olajfázis olaj- és zsíranyagai az abban oldott ható- és aktív anyagokkal. Emulgeátorként magas, az oldódáskönnyítők közelébe eső →HLB-értékkel rendelkező anyagokat alkalmaznak. Ezeknél az emulzióknál fennáll az a veszély, hogy a hidrofil emulgeátorok foldják a természetes nedvességtartalmat, aminek következményeképpen a szaruréteg kiszáradhat.


Enfleurage

Eljárás, amelynek során növények leveleiből és virágaiból zsírok segítségével (pl. jázmin) vagy zsíroknak alkohollal vagy petroléterrel történő kimosásával (pl. pomádé, concrete) illatanyagokat vonnak ki. Így nyerik az „absolue de pomade”-ot. →Virágolajok.


Enzimek

Fermentumok. A szervezet által előállított, biológiai folyamatokat elindító vagy fokozó fehérje alapú aktív anyagok. Az emberi szervezet 2500-3000 különböző enzimet igényel. Biokatalizátorok. →Papain, →pepszin.


Epidermin

(A Richter cég, Berlin márkaneve.) Állati mirigyek és szervek kivonatának keveréke. Filatov orosz orvos és biológus a szövetterápia terén úttörő munkát végzett. Megfigyelései szerint az állati és növényi szövetek leválasztják a szervezettől, és a környezet hatásainak teszik ki. Ezekben a szövetekben olyan anyagok keletkeznek, amelyeket Filatov „biogén stimulároknak”, vagyis olyan anyagoknak nevezett, amelyek az életfolyamatokat stimulálják. Filatov a szöveteket és kivonatokat a sebészetben és a bőrgyógyászatban sérült bőrfelületek megújításánál használta, így például égési sérülések és sebek esetén. Az Epidermin kiváló biológiai tulajdonságokkal rendelkező kiegészítő anyag öregedő, durva felszínű, repedezett vagy külső hatások által károsított bőrfelület ápolására.


Epidermisz

(Görög: Epi = felett, derma = bőr.) →Hám. A bőr három rétege közül a legfelső, amelyben a bőr az ultraibolya sugárzás elleni védekezése a szarumegvastagodás során pimentációt hoz létre.


Epikután vizsgálat

(Tapaszvizsgálat.) Eljárás a bőr érzékenységének, allergiás kontakt ekcémájának vagy primer irritációja okainak meghatározására.


Epiláció, epilálás

(latin: e, ex = ki, pilus = szőrzet.) A szőr, szőrzet eltávolítása a hajhagyma elektromos árammal történő roncsolása útján.


Epiláló viasz

(→Depiláló viasz.)


Equisetum arvense (INCI)

Mezei zsurló


Equisetum arvense (INCI)

Zsurlófű


Erdei mályva

Malva sylvestris (INCI)


Erdei szélfű

Mercurialis perennis (INCI)


Eritémaküszöb

Az a sugárzásdózis/időegység, ami ta bőr még kivörösödés nélkül elvisel. Kisebb mennyiségű ultraibolya sugárzás a bőrt nem károsítja. Csak akkor lép fel gyulladás (leégés), ha sugárzás ezt a küszöbszintet meghaladja.


Erysipelas

Orbánc. A bőr baktériumok (Streptococcus) által okozott fertőző gyulladása (elsősorban az arcon). Hajlamos arra, hogy a nyirokérrendszeren keresztül továbbterjedjen. Jellegzetessége az éles határú bőrpír duzzanat.


Essence absolue

→Virágolajok; pl. jázmin absolue. A „Concrete”-ből – amelyet oldószeres kivonással vagy →enfluerage-zsal nyernek – állítják elő alkohol segítségével az „Absolue”-t. A parfüm előállítás fontos alapanyaga.


Esszenciák

Alkoholos vagy vizes növényi kivonatok.


Esszenciális (alapvető) anyagok

Létfontosságú anyagok, amelyeket a szervezetnek meg kell kapnia, mivel maga nem tudja azokat előállítani: bizonyos aminosavak, vitaminok, zsírsavak és ásványi anyagok.


Etanol

(Borszesz, C2H5OH, etil-alkohol.) Cukorból élesztő segítségével erjesztéssel állítják elő. Közömbös alkohol = Primaspirt = 410 minőség; ftálsav-dietilészterrel denaturálva = 611 minőség. Oldószer és alapanyag borotválkozó- és arcvizek, valamint parfümök és alkoholtartalmú italok oldószere, illetve alapanyaga.


Etat craquelé

A bőr túlzott mértékű kiszáradása következtében fellépő berepedése.


Etil-acetát

(Ecetészter.) Az amil-acetáthoz hasonló anyag; a körömlakk-eltávolítók tartalmazzák; erősen gyúlékony, szúrós szagú. Műkörmökhöz használható.


Etil-éter

(Éter.) Erősen illékony, gyúlékony oldószer; kábító, altató hatású. Óvatosan kezelendő!


Etilén-diamin-tetraecetsav (EDTA)

Kétvegyértékű fémionok kelátképzője; védi a termékeket, erősíti a tartósító hatást.


Eucalyptus globulus (INCI)

Eukaliptusz


Eugenia caryophyllus (INCI)

Szegfűszeg


Eukaliptusz

Eucalyptus globulus (INCI)


Eukaliptuszolaj

Az eukaliptuszfa leveleiből nyert erős illatú illóolaj, a bőrt izgatja, elsősorban a habfürdőkhöz és szauna folyadékokhoz használják.


Euphorbia antisyphilitica (INCI)

Kutyatej


Euphrasia officinalis (INCI)

Szemvidítófű


Európai ciprus

Cupressus sempervirens (INCI)


Európai olajfa

Olea europaea (INCI)


FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail