A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Babasszuolaj

Ezt a zsíros olajat a trópusi babasszupálma (Brazília) diójából nyerik. A bőrt puhítja és simává teszi.


Bach, Edward

Angol orvos (1886-1936), bakteriológus és homeopata; a lélek és test harmóniájával foglalkozott, a Bach-virágterápia megalkotója.


Bálnazsír

(→Cetaceum.) Spermacet; vegyileg legnagyobbrészt palmitin-cetilsavészter. Viaszhoz hasonló anyag, amelyet az ámbrás cet homloküregéből nyernek. Értékes zsírsavtartalma következtében a finom kozmetikai készítmények elengedhetetlen alkotóeleme. Napjainkban környezetvédelmi okokból leginkább szintetikus nyersanyagokkal helyettesítik, pl. Cutina CP.


Balzsamok

1.Botanikai szempontból: sűrűn folyó növényi oldatok és szilárdgyanta-elemek részben éteres (illó-) olajokban (pl. terpentinolaj, kanadabalzsam, kolofónium). 2.Kozmetikai szempontból: sűrűn folyó készítmények a testre gyakorolt jótékony hatással, pl. szembalzsam.


Bargaptén

→Furokumarin-származék, amely a bergamottolajban fordul elő. A kozmetikai rendelkezések szerint a bergaptén felhasználása napvédő készítményekben nem megengedett. A természetes illóolajok kivételt jelentenek. Alkalmazása napvédő készítményekben és barnulás gyorsítókban vitatott. A bergaptén →Berloque-dermatitiszt okozhat.


Bázikus

(=→alkálikus, lúgos.)


Bazsalikom

Ocimum basilicum (INCI)


Bejuttató szerek

Hatóanyag-bejuttatók, reszorpcióközvetítő szerek. Vivőanyagok: elősegítik a hatóanyagoknak a bőrbe jutását (pl. →zsírsav-észter).


Bellis perennis (INCI)

Százszorszép


Bentonit

(Alumínium-szilikát.) Fehér kolloidanyag. Duzzasztó- és töltőanyag.


Benzaldehid

Erős illatú mesterséges keserűmandula-olaj. Illatszeripari alapanyag.


Benzil-niktinát

Lásd nikotinsavas benzilészter: a szöveteket erősen felmelegíti. Cellulitisz ellenes készítményekhez használatos.


Benzoesav

Fehér kristályos por. Antiszeptikus anyag, összehúzó hatással; antimikróbás hatása miatt konzerváláshoz használatos.


Berberis vulgaris (INCI)

Közönséges borbolya


Bergamott

Citrus bergamia (INCI)


Bergamottolaj

(Oleum bergamottae.) Az elsősorban Észak-Olaszországban honos bergamott narancs illóolaja. Kölnivizek alkotóeleme. →Furokumarin-tartalma miatt napsugárzás hatására →Berloque-dermatitiszt okozhat.


Berlopque-dermatitisz

A bőrnek →furokumarinok által okozott csíkszerű pigmentációja. Ezért napozás előtt semmiképpen sem szabad parfümöt vagy parfümtartalmú illatszert, vizet használni!


Beta vulgaris (INCI)

Cukorrépa


Béta-karotin

(β-karotin.) →Karotin. Kozmetikai barnításhoz használják. A barnító kapszulák alkotóeleme. A béta-karotin szájon át történő alkalmazásának előnye: csak rövid idő szükséges a teljes testre kiterjedő lebarnuláshoz, nem jelent terhelést a bőr számára, egyidejűleg fény elleni védelmet biztosít, a bőr barna színe víz- és kopásálló. A kozmetikai barnításhoz szolgáló béta-karotin napi adagját egyedileg kell meghatározni (különböző tényezők alapján: felszívódási idő, továbbítási idő, diszpozíció, testsúly). A béta karotin kb. 14 napos 75-100 mg-os kezdő adagja után a szokványos napi adag 25-50 mg. A felhasználó igen gyorsan megtalálja a számára optimális adagot. A bőrgyógyászok nem tartják károsnak az orálisan alkalmazott béta-karotinnal történő barnítást.


Betula alba (INCI)

Nyírfa, fehér


BHA

Butil-hidroxi-anizol →antioxidáns, megakadályozza az oxidációt, a zsírok és olajok avasodását.


BHT

Butil-hidroxi-toluol → antioxidáns, megakadályozza a zsírok és olajok avasodását.


Bíbor kasvirág

Echinacea purpurea (INCI)


Biológiai kén

(Kolloidális kén, suphur pracipitatum.) Por vagy folyékony alakú; a bőrön a véredényeket összehúzza, a parazitákat elpusztítja. Felhasználják az akne kezelésére szolgáló készítményekben, valamint korpásodás elleni samponokban.


Bioritmus

A szokatlan mértékű testi vagy szellemi jellegű terhelésekre reagáló fokozott vagy csökkent teljesítőképesség, illetve ellenálló képesség periodikusan fellépő fázisai.


Biotin

(→D-biotin.) Bőrvitamin, H-vitamin, B7-vitamin. Valamennyi állati élő sejt, tej máj tartalmazza. Bőr- és hajápoló szerekben használják fel. Hiánya elősegítheti a hajhullást. Amino-benzoesav.


Birs

Cydonia oblonga (INCI)


Bisabolol

Fontos, olajban oldható kozmetikai hatóanyag: gyulladás gátló és nyugtató hatású. A kamilla illóolajából, valamint cickafarkból nyerik.


Blokkoló

Minden tíz feletti fényvédő faktorral rendelkező fényvédő krémet – összetételétől függetlenül – blokkolónak neveznek.


Bőr

A testet védő szerv. Három rétegből áll: →hám (epidermisz), irha (dermisz) és bőralja. 1,5-2 m2-es méretével a test legnagyobb szerve gondoskodik a hőmérséklet kiegyenlítéséről, szabályozza a szervezet vízháztartását, és a savköpeny, valamint a rajta megtelepedő mikroorganizmusok révén megvédi a belső szerveket a gombák és baktériumok káros hatásaitól. A különböző konzerválószerek befolyásolni tudják ezt a védekező mechanizmust. A bőr fogja fel az ultraibolya sugarakat. A hámréteg révén „védőernyő”-ként képes az alatta lévő rétegek és rostok részére a védelmet nyújtani. (→Fényvédő szarumegvastagodás, →pigmentálódás).


Bőr – korai öregedés

Az angol meghatározás szerint „photo aging, fény okozta öregedés”. A bőr idő előtti megöregedését a fény váltja ki, nevezetesen a napsugárzásban jelen lévő ultraibolya A -sugárzás. Az élet aktív szakaszában a szépségért, a jó külső megjelenésért vagy a vonzó évek meghosszabbításáért – ugyanúgy, mint az életben mindenért – meg kel dolgozni (éppúgy, ahogy a környezettel és a partnerrel való jó kapcsolatokat szeretettel kell kialakítani). A bőr azonban sokszor nem kapja meg azt a gondoskodást, amelyre szüksége volna. Mi történik, amikor a bőr megöregszik, a szaruréteg elvékonyodik, a kollagének és rugalmas rostok kötegekké polimerizálódnak, a bőr és a szaruréteg nedvességtartalma rohamosan csökken. Az idő előtti bőröregedés látható elváltozásainak okai a következők: – a genetikai program, – a klimaxban fellépő ösztrogénhiány, – a kozmikus sugárzás, – a bőr nem megfelelő védelme, – a bőr nem megfelelő kezelése, – a helytelen kozmetika, – az önmagában jó kozmetikai készítmények helytelen alkalmazása.


Borágóolaj

(→Omega6-olaj.) Esszenciális (életfontosságú zsírsav, feldolgozva a legkiválóbb bőrápoló szerekben használják.


Bőrhidratálás

1.Passzív hidratálás: A →hámra (epidermisz) egy láthatatlan filmréteget visznek fel, amely tömítő hatása révén megakadályozza a hám vízvesztését, ugyanakkor a porózus olajvegyület lehetővé teszi a bőr lélegzését, a perspiratio insensibilist. 2. Közvetlen hidratálás: A közvetlen hidratálás különböző anyagok segítségével történik, mint például a karbamid, glicerin, méz, fehérjék, pirollidon-karbonsav, nátriumsó, amelyek visszatartják a vizet a hámban. Ezek az anyagok az egészséges bőrben nagy mennyiségben megtalálhatók. 3. Aktív hidratálás: A hámon belüli víztermelés (intraepidermális víz) módosítása. A hyaluronsav, borágóolaj, mukopoliszacharidok in situ (a keletkezés helyén) feldúsítják a bőr nedvességét, és hozzájárulnak a nedvesség természetes tárolásához. A kozmetikai csúcstermékek figyelembe veszik a hidratálás felsorolt módszereit.


Bőrlipidek

A lipidek a bőrt fedő felületi réteg zsiradékai, amelyek a a faggyúmirigyekből (faggyú) és az →epidermiszből (szaruzsír) képződnek.A kialakuló felszíni lipidek összetétele és mennyisége minden embernél más és más, de az emberi test különböző tájain is eltérő. Ez az oka a különböző bőrtípusok kialakulásának és annak, hogy miért eltérő az egyes emberek bőrápolási szerekkel szembeni igénye. A bőr jellege, vagyis az, hogy száraz vagy zsíros, a kiválasztott zsír mennyiségétől függ. A faggyútermelést (szekréciót) az androgén (férfi nemi) hormonok szabályozzák, és legmagasabb szintjét a tizenhat és húsz közötti életévekben éri el.A bőrfelszíni lipidek legnagyobb koncentrációban a homlokon, a fejbőrön, az arcon és a háton vannak jelen, vagyis ott, ahol az →akne is gondokat okoz.
A lipidek kiválasztását ezeken kívül befolyásolja a fénymennyiség, a klíma és az évszak. Fény hatására – így az ultraibolya sugárzásra is – növekszik a bőr lipid tartalma.
Kémiailag a természetes bőrzsírok a következőket tartalmazzák:
– triglicerideket,
– zsírsavakat (lánchossz: C8- C22),
– viaszokat (viaszésztereket),
– szkvalént,
– szterineket (koleszterint és ennek észterét, a lecitint),
– foszfolipideket,
– paraffinokat.
Az izzadsággal és a verejték zsírsavaival víz az olajban →emulzió keletkezik, amelyeknél a koleszterin és a lecitin emulgeátorként működik. A sok lipiddel rendelkező bőr jobban tartja a nedvességet is.
A faggyú ezen kívül megvédi a bőrt a légköri behatásoktól, és gátolja a kiszáradást.


Bornil-acetát

A fenyőtűolaj tartalmazza, szintetikus illatanyag.


Borostyán

Hedera helix (INCI)


Borrágófű

Borrago officinalis (INCI)


Bőrrák – Bőrkarcinóma

Három alapvető formája létezik: a melanoma, a basalioma és a spinalioma. Elsősorban a fénynek kitett bőrrészeken jelentkező sejtburjánzás. A kiváltó ok többnyire az ultraibolya sugárzás. Az első jelek megjelenése esetén azonnal orvoshoz (bőrgyógyászhoz) kell fordulni!


Borsmenta

Mentha piperita (INCI)


Bortermő szőlő

Vitis vinifera (INCI)


Bőrtípusok

A bőrtípusok a következők: normál, alipikus (mérsékelt vagy fokozott zsírhiányos), dehidratált (felszíni vagy mélyrétegi vízhiányos), seborhhoeás: zsíros (olajos vagy korpás seborrhoeás) és hiperhidratált, kombinált bőr többféle alap bőrtípus együttes előfordulása. A homlokon lévő „T-zóna”: az orr és az áll zsíros, az orca tartománya hajlamos a szárazságra.


Bőrvédekezés

A bőr védekezése az ultraibolya sugárzás ellen a →fényvédő szarumegvastagodás, illetve a →pigmentálódás kialakításával. A patogén (kórokozó) baktériumok ellen a bőr savköpenye.


Bronidox

Vízben oldható tartósítószer, 0,1%-os töménységben, samponokban használják; nem alkalmazható olyan bőrápoló szerekben, amelyek a bőrön maradnak. A Henkel cég márkaneve.


Bronopol

A Boots cég márkaneve. Vízben oldható tartósítószer. Baktériumok ellen hatásos; maximálisan 0,1%-os töménységben használható.


Bükk

Fagus sylvatica (INCI)


Butilsztearát

Sztearinsavas észter. Az olaj a vízben krémek adalékanyaga, megakadályozza a krémeknek a bőrön végbemenő úgynevezett kifehéredését.


Butyrospermum parkii (INCI)

Shea vaj


Búza

Triticum vulgare (INCI)


Búzacsíraolaj

Búza vagy más gabonafélék csírájából hidegen sajtolt olaj. Nagy mennyiségben tartalmaznak esszenciális zsírsavakat és tokoferolt (E-vitamin). Széles körben alkalmazzák bőr- és hajápoló készítményekhez. A gabona lisztté történő feldolgozása során a csírát, ebben az esetben a búzacsírát, leválasztják. A gabonacsírából sűrűn folyó sárga olajat nyernek, ami nagy értékű tápolaj, jelentős E-vitamin-, A-provitamin-, D-provitamin- és F-vitamin-tartalommal. Célszerű az értékesebb kozmetikumokhoz 5%-ig terjedően búzacsíraolajat adagolni. A búzacsíraolaj gyengén sárgásra színezi a készítményeket. Főbb anyagai az E-vitamin és az esszenciális zsírsavak.


Búzavirág

Centaurea cyanus (INCI)


Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail