A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Zab

Avena sativa (INCI)


Zea mays (INCI)

Csemegekukorica


Zingiber officinale (INCI)

Gyömbér


Zizyphus jujube (INCI)

Jujuba


Zöldtea

Camelia oleifera (INCI)


Zselatin

Állati bőrből vagy csontból nyert fehérje, amelynek már 1%-os oldata is képes nagy mennyiségű vizet felvenni. Jó táptalaj a mikroorganizmusok számára. Hidrolízise útján nyerjük a fehérjehidrolizátumokat. A kozmetikumokban zseléképzőként, védő kolloidként, kötő- és töltőanyagként használják fel.


Zsíralkohol-szulfátok

→Tenzidek; W. A. S.; erősen habzó szintetikus mosószerek szintetikus detergens szappanokhoz és orvosi mosakodószerekhez.


Zsíralkoholok

→Éterszulfátok, →tenzidek, →W. A. S.; széles körben alkalmazott mosószerek samponokhoz és fürdőhabokhoz; a bőr jobban tűri a zsíralkoholokat, mint a →zsíralkohol-szulfátokat.


Zsíralkoholok

Fontos kozmetikai nyersanyagok, viaszjellegű, konzisztenciát befolyásoló anyagok, emulzióstabilizátorok. Magasabb egyvegyértékű alkoholok, amelyek 8-18 szénatomot tartalmaznak. Példa: cetil-alkohol, képlete: C16H33OH.


Zsírkeményítés

Telítetlen folyékony olajok vagy alacsony olvadáspontú zsírok átalakítása szilárdabb zsírokká hidrogénnek magasabb nyomáson és hőmérsékleten →katalizátor jelenléte mellett a szénkötéshez történő addíciójával.


Zsírok és olajok

Trigliceridek, a glicerin zsírsavészterei. Kozmetikai szempontból fontosak mind a növényi (avokádó-, mogyoró-, olíva-, búzacsíraolaj, kakaóvaj stb.), mind az állati (csukamájolaj, nercolaj, mormotaolaj stb.) eredetű olajok és zsírok. Az avasodás elkerüléséhez →antioxidánsokat is kell hozzájuk keverni.


Zsíros bőr

Seborrhoeás bőr, a bőr állapota zsírnedves. A klasszikus bőrtípusok egyike. (a normál, a száraz és a vegyes bőr mellett). A zsíros bőr vastag és erős, fénylő színű, sok mitesszerrel. (Kitöröltük hogy kevéssé érzékeny!) Megkülönböztetünk Seborrhoea oleosát és Seborrhoea siccát.


Zsírsavak, esszenciális

Az esszenciális zsírsavak létfontosságú anyagok, amelyeket a szervezet maga nem tud előállítani, ezért azokat az élelemmel vagy készítmények alakjában kell a szervezetbe bejuttatni. Ezek a zsírsavak vitaminjellegűek, ezért hibásan F-vitaminnak is nevezik őket. A csoport képviselői a linolsav, linolénsav, arachidonsav. Az esszenciális zsírsavak jó hatásúak ekcéma és hiperkeratózis esetén.


Zsírsavak, telítetlen

A telítetlen zsírsavak a molekulában a két C atom között egy kettőskötést tartalmaznak. A telítetlen zsírsavak fontos nyersanyagok. Például: palmitinsav C15H29COOH, olajsav C17H33COOH. A telítetlen zsírsavak könnyebben oxidálódnak (reakció az oxigénnel), ezért antioxidánssal (E-vitamin) kell az →avasodás ellen védekezni.


Zsírsavak, telített

A telített zsírsavak a bőr (hám) hydrolipid köpenyének alkotóelemei és fontos kozmetikai nyersanyagok. Gyakran alkalmazott segédanyagok a telített zsírsavak sói, például az alumínium-sztearát, magnézium-sztearát. A zsírsavak általános képlettel: CnH2n+1 + COOH; például palmitinsav: C15H31COOH.


Zsírstabilizátorok

→Antioxidánsok. Az antioxidánsok megakadályozzák az olajok és zsírok tönkremenetelét, az →avasodást. Példa: Oxynex, a Meck cég antioxidánsának márkaneve. Stabilizáló jellegű az E-vitamin és a C-vitamin aszkorbil-palmitát-olaj alakjában.


Zsurló

A magas kovasavtartalmú zsurlót még ma is használják gyógyító fürdőkhöz, nehezen gyógyuló sebek, ekcéma és lábszárfekélyek kezelése esetén. A zsurlókivonat a kozmetikában nagy jelentőségű. A friss növény 3-12%-ban tartalmaz teljes kovasavat, amelynek kb. 10%-a oldott állapotban van jelen. Alumínium és kálium-klorid, továbbá számos flavonid ugyancsak található a zsurlóban. A zsurló jól használható fáradt, barázdált bőr esetén, összehúzza a pórusokat, feszessé, simává és puhává teszi a bőrt.


Zsurlófű

Equisetum arvense (INCI)


Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail