A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Kajszibarack

Prunus armeniaca (INCI)


Kakaófa

Theobroma cacao (INCI)


Kakóvaj

Oleum cacao. Sárgás színű növényi zsiradék, amelyet hidegsajtolással nyernek a kakaófa (Teoproma cacao) pörkölt és lehántolt magjaiból. A kakaóvaj szobahőmérsékleten szilárd, kissé rideg massza, azonban már 33-34 oC-on, tehát a a testhőmérséklet alatti hőmérsékleten olajjá folyósodik. A kakaóvajat kedvező olvadási hőmérséklet-tartománya miatt a természetes kozmetikában előszeretettel alkalmazzák: a kozmetikai készítményeknek szobahőmérsékleten a kívánt konzisztenciát biztosítja, ugyanakkor a készítményt a bőrre juttatva nem akadályozza annak eloszlatását.


Kakukkfű

Thymus vulgaris (INCI)


Kalciferol

„D2-vitamin”, a bőrben ultraibolya besugárzás hatására provitaminból képződik. Kozmetikai felhasználása nem megengedett. Kalciferol nélkül a szervezet kalcium reszorpciója nem lehetséges (csontnövekedés zavarai, rachitis).


Kalcium

Vegyjele: Ca; két vegyértékű alkáli földfém. A kozmetikában számos kalcium sót és vegyületet használnak fel, kalcium-karbonát (kréta), kalcium-foszfátok stb.


Kalcium-D-pantotenát

(B5-vitamin-származék.) Fehér, laza, gyengén higroszkópos por; vízben oldható. A szőrtüszők normál működéséhez, a faggyúmirigy-működéshez és a haj növekedésének szabályozásához szükséges.


Kálium-szorbát

Tartósítószer. A szorbinsav sója. Élelmiszer-tartósítószer, amelyet a kozmetikában is alkalmaznak.


Kamazulén

→Azulének


Kámfor

A Japánban és Kínában honos kámforfa fájából nyert olaj. A kámforfa felaprózott fájából vízgőzös desztillációval nyerik az illékony kámforolajat, amelyből többszörös tisztítás útján állítják elő a kámfort. Antiszeptikus és hűsítő hatású.


Kámforfa

Cinnamomum camphora (INCI)


Kamilla

Chamomille. Értékes hazai gyógynövény, számos kozmetikai kivonat kiinduló anyaga és hatóanyaga, pl. →azulének, →bisabolol, →kamillakivonat.


Kamillakivonat

A kamillavirág vizes, alkoholos vagy glikolos kivonatát tartalmazza feldolgozott és tartósított állapotban. A hatóanyagok közé tartozik a klorogénsav, hiperozid, luteolin, egipenin, →azulén és →bisabolol. A kamilla nyugtató és gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, ezért a kozmetikai termékekben széleskörűen alkalmazzák. A kamilla különösen alkalmas száraz és érzékeny bőr ápolására. Felhasználható fiatal, érzékeny bőr ápolását szolgáló készítményekhez, valamint stimulátorként valamennyi bőrtípushoz. A mennyiség a krémekben és emulziókban elérheti a 10%-ot is. A kivonatot a krémhez, illetve tejhez még melegen, kb. 50 oC-on adják hozzá.


Kamuflázs

(Francia: camouflage = álcázás, megtévesztés.) A bőr zavaró elszíneződéseinek (→Vitiligo, →öregkori foltok, →szeplők, →tűzfoltok) elfedésére szolgáló eljárás. A kamuflázs elsősorban pszichológiai és esztétikai célokat szolgál. A felhasznált készítmények vízállók (eső, úszás), izzadás- és napsugárzás állók és fényvédő jellegűek. Helyes alkalmazásnál több napig a bőrön maradnak, ezt követően csak kopás miatt kell megújítani.


Kandelillaviasz

Barnássárga, törékeny, növényi eredetű keményviasz. Ajakrúzsokban, max. 3%-ban alkalmazzák.


Kaolin

Fehér agyag, Bolus alba. Természetes alumínium-szilikát. Finom, puha, zsíros érzetű por, ami nagy abszorpciós képességgel rendelkezik. Felhasználják púderokhoz, pakolásokhoz és fogpasztákban. Vas-oxiddal színezve pigmentként szolgál: Terra di Siena (sárgásbarna), Umbra (barna), Bolus rubra (piros).


Kapilláris

1.Igen kis belső átmérővel rendelkező csövecske. 2.Hajszálér. A vér- és nyirokérrendszer legkisebb elágazása (kapilláris erek). Az anyagcserét szolgálja.


Kapor

Peucedanum graveolens (INCI)


Kapucinusvirág

Tropaeolum majus (INCI)


Karatinociták

A →hám különböző funkcióit látják el a fejlődés különböző fázisaiban. Így többek között feladatuk a 7-dehidrokoleszterin átalakítása a szervezet által nem szintetizálható D3-vitaminná egy fotokémiai reakció segítségével. A karatoniciták átveszik a →melanocitáktól a melanin pigmentet, ami fény hatására sötét melaninná oxidálódik.


Karbamid

(Urea, húgyanyag.) Nitrogéntartalmú vegyület, a fehérje-anyagcsere végterméke. A karbamid fokozza a vízmegkötést, csökkenti a sejtosztódást (neurodermitisz), és leoldja a szarupikkelyeket. Megtalálható az emberi izzadságban. A bőr nedvességmegkötő tényezője. Ideális részaránya kozmetikai szerekben 1,5%.


Karbonsavak

Szerves savak egy vagy több jellegzetes –COOH-gyökkel. Idetartoznak például az →aminosavak, gyümölcssavak, →zsírsavak.


Karbunkulus

A szőrtüsző gyulladása. →Folliculitis. Gennyes gyulladás.


Karcinóma

Rák. Karcinogén: rákkeltő. Karcinogenezis: rák keletkezése.


Kardamom

Elettaria cardamomum (INCI)


Karnaubaviasz

Igen kemény viaszféleség, amelyet egy, a déli országokban honos viaszpálmából nyernek, és elsősorban ajakrúzsokhoz használnak. Fokozza a kozmetikai készítmények konzisztenciáját. A bőrfelületen védőréteget alkot.


Karotin

A természetben mind az állat-, mind a növényvilágban számos módon előforduló zsírban oldódó színezék, formái az alfa-, béta és ipszilon-karotin. A-provitamin. Használják színezőanyagként, belsőleg és külsőleg barnító anyagként. Fontos kozmetikai hatóanyag a →hám hiányának, valamint a faggyúmirigy és izzadságmirigy rendellenes működésének kezelésére. Védelmet jelent a fénysugárzás ellen, gyökfogó tulajdonságokkal rendelkezik. Magas az A-provitamin tartalma, amelyből a szervezet az igénynek megfelelően A-vitamint állít elő. A karotin a különböző bőrápoló szerek értékes adalékanyaga, fokozza a sejtosztódást, és a bőrt ellenállóbbá teszi. A karotin természetes színezőanyag, a termékeket aranysárgára színezi.


Karotinoidok

A természetben előforduló, a sárgától a pirosig terjedő színezékanyagok. Hasonlóak a →karotinhoz. Engedélyezett színezékanyag a kozmetikai és élelmiszeripar számára. A karotinoidok az emberben nemcsak A-provitaminként hatnak, hanem átalakulás nélkül is felszívódnak. A különböző epidemiológiai vizsgálatok alapján valószínű, hogy a karotinoidok – az A-provitamin tulajdonságaiktól függetlenül – csökkentik a tüdő, nyelőcső- és gyomorrákra való hajlamot. Igen hatékonyak az oxigéngyökök és hasonló agresszív oxidációs anyagok leépítésében. Mivel a karotinoidok a vérplazmában és a zsírszövetekben feldúsulnak, a védelem annál hatékonyabb, minél többet juttatunk a szervezetbe. Legkedvezőbb forrásai a sok festékanyagot tartalmazó főzelékfélék, zöldborsó és paradicsom. Bár a sárgarépa sok karotionidot tartalmaz, az csak megfelelő elkészítés esetén hasznosul.


Karotinolaj

Növényi olajban oldott karotin. A karotin A-provitamin, ami azt jelenti, hogy a faggyúmirigyek a karotint A-vitaminná alakítják át. Az A-vitamin a kozmetikai készítmények legjelentősebb alkotóeleme a sejtosztódás elősegítéséhez és a hám megvastagításához.


Karragénmoha

(ír moha.) Piros (tengeri algából nyert poliszacharid, amely nátriumsó (nátrium-karragénát) alakjában gélképző tulajdonságokkal rendelkezik, ezért sűrítéshez használják.


Kata-, Kat-

Előtag: fentről lefelé, felé, teljesen.


Katagén fázis

Átmeneti fázis, a hajváltásnál a növekedési és nyugalmi állapot közötti átmeneti idő. A hajhagyma sejtosztódása fokozatosan leáll.


Katalizátor

Olyan kémiai anyag, amely anélkül, hogy maga megváltozna, meggyorsítja a kémiai folyamatot. Biokatalizátoroknak nevezik többek között az →enzimemeket.


Kathon-GG

Igen hatékony, vízben oldódó tartósítószer; a Rohm und Haas cég márkaneve. Igen kis adagban is hatékony. Túl nagy adagban alkalmazva kontaktallergia léphet fel.


Kationok

Pozitív töltésű ionok, amelyek vizes oldatokban egyenáram rákapcsolása esetén a negatív pólushoz (katód vándorolnak. Kationaktív tenzidek: a felületaktív anyagok csoportja (→tenzidek).


Kávéfa

Coffea arabica (INCI)


Kék golgotavirág

Passiflora caerulea


Kelátok – Lekátképzők

(Görög: chele = olló.) Szétválasztó anyag, például a vízben található fémionokat komplex molekulákká köti meg


Keloidok

Kidomborodó hegek. Tömör, kötőszövetből álló, gyakran viszkető, kötegszerű emelkedések a bőrön, amelyek pl. égései sebek, hegek helyén alakulhatnak ki.


Kén

Vegyjele: S. Vegyületeit széles körben felhasználják a korpásodás elleni, illetve az akne kezelésére szolgáló szerekben. Hatása vitatott.


Kenőcsök

Bőr- és testápolási célokra előállított kenhető készítmények. Megkülönböztetünk: vízmentes, víztartalmú kenőcsöket és pasztákat magas portartalommal. →Emulziók.


Keratin

Szaru. Vázfehérje, a haj és a köröm alkotóeleme. Kén tartalmú vázfehérje.


Keratolízis

A szaruréteg felpuhítása és oldása. Keratolikus anyagokat alkalmaznak például a tyúkszemirtókban, ilyen többek közt a szalicilsav. →AHA-savak.


Keratóz – Keratózis – Hiperkeraózis

A bőr szarusodásának elnevezése.


Kerti kakukkfű

Thymus vulgaris (INCI)


Kerti sarkantyúka

Tropaeolum majus (INCI)


Keserű mandula

Prunus amara (INCI)


Keserű narancs

Citrus amara (INCI)


Ketonok

Szerves vegyületek, gyógyászati termékek gyártásához szolgáló illat- és színezékanyagok kiinduló anyaga. A legegyszerűbb keton a körömlakk eltávolításhoz szolgáló →aceton.


Kínafa

Cinchona calisaya (INCI)


Kínai bazsarózsa

Paeonia albiflora (INCI)


Kivonás

Növényi (gyógyáru-alapanyag, drog) kivonatok és illóolajok előállítására szolgáló eljárás, többnyire víz, oldószer vagy gáz segítségével.


Kivonatok (extractumok)

Vizes vagy olajos kivonással vagy CO2 segítségével (széndioxidos desztillálás) állíthatók elő. →Gyógyáru-nyersanyagokból készülnek. Megkülönböztetünk száraz kivonatokat = extracta sicca, folyékony kivonatokat = extracta fluida (leginkább alkoholos vagy glikolos kivonatok), sűrűn folyó, viszkózus kivonatokat = extracta spissa.


Kiwi

Actinidia chinensis (INCI)


Klón

(Görög: klon = elágazás.) Genetikailag egységes sejtek vagy szervezetek, amelyek ivartalan úton egyetlen sejt vagy egyetlen szerv osztódásából keletkeztek.


Klorofil

A növényekben található zöld levélfesték. Kis mennyiségben elősegíti a sebek gyógyulását, ugyanakkor természetes antiszeptikum. Krémek, pakolások és akne elleni készítmények bevált alkotóeleme. Ugyancsak megtalálható a szájápoláshoz használatos pasztillákban is.


Koaguláció

(Latin: coagulatum = megalvadt.) Oldatból gél állapotba történő kicsapódás, megalvadás, például a tej megalvadása.


Koaleszcencia

(Latin: coalescere = egybeolvad.) Egy emulzió cseppjeinek kompakt fázissá történő összeolvadása, ami az emulzió megszűnését okozza.


Kobalt

A kobalt egy sor enzimet képes aktiválni. A cobalamin, vagyis a B12-vitamin alkotóelemeként részt vesz a vörösvértestek, az ideghüvely és a különböző fehérjék felépítésében. A napi igényt a normál étkezés teljes mértékben fedezi. Embereknél még nem tapasztaltak hiányjelenséget.


Kocsányos tölgy

Quercus robur (INCI)


Kohézió

(Latin: cohere = összekapcsolódni.) Anyagok kémiai kötés vagy molekulák közti erő révén fennálló összekapcsolódása.


Kökény

Prunus spinosa (INCI)


Kókuszpálma

Cocos nucifera (INCI)


Koleszterin

Zsírszerű, az állatvilágban széles körben elterjedt anyag, az emberi táplálék rendszeres alkotóeleme. Az emberi szervezet azonban nincs berendezkedve a koleszterin étkezéssel történő felvételére. A szervezet képes a koleszterint maga előállítani. Ez igen nagy jelentőségű, mivel az anyagcsere-folyamatban ez az anyag a kiindulópontja az epesav, a D-provitamin, a mellékvesekéreg-hormon (pl. cortison) és a női, illetve férfi nemimirigy-hormonok (pl. testosteron és oestradiol) szintézisének. A koleszterin a bőr felületi zsírrétegének természetes alkotóeleme, és jó víz-olaj emulgeátor. A birkáknál a faggyúmirigyek koleszterintartalmú váladéka (az úgynevezett gyapjúzsír) a gyapjúban rakódik le. A gyapjúzsírból nagy mennyiségben állítják elő a koleszterint. A kozmetikában a koleszterint emulgeátorként és bőrápoló szerek hatóanyagaként használják.


Kollagén

Hosszú láncú fehérje, ami elsősorban az irhában és a csontok szerves anyagában fordul elő, de megtalálható az inakban, izomrostokban és a fogállományban (dentin) is. A kollagén a támasztó- és kötőszövetek jellegzetes szerkezetalkotó fehérjéje. Az irhában, a bőr kötőszövetében a kollagén sűrű rosthálózatot alkot, ezzel biztosítja az irha szakítószilárdságát. A kollagén szálak egyetlen kollagén molekulából állnak, amelyet az irha különleges kötőszöveti sejtjei állítanak elő, és ezt követően a sejtekből kijutnak. A sejteken kívül a kollagén molekulák kollagén rostokká állnak össze, és egymással részben keresztkötéseket alkotnak. A keresztirányú hálóképződéssel a kollagén molekulák elvesztik oldhatóságukat, az oldható kollagénből oldhatatlan kollagén válik. Az életkor előrehaladtával a kollagén molekulák keresztkötései egyre szaporodnak. Azonban csak az oldható kollagén képes a vizet tárolni, és ennek révén a bőr megfelelő vízháztartásáról gondoskodni. Minthogy az életkor előrehaladtával az oldhatókollagén-tartalom csökken, ugyanígy csökken a bőr nedvességtartalma is. A modern kozmetika megkísérli, hogy kollagén tartalmú készítmények alkalmazásával lassítsa a természetes öregedési folyamatot és a bőr nedvességtartalmának ezzel összefüggő csökkenését.


Kölnivíz

Eau de Cologne, EdC. Vizes, 80-90% alkoholos oldat 3-5 parfümolajjal. Többnyire bergamottolajból, citromolajból, narancsolajból, limettrózsaolajból, nerololajból áll.


Komedo = mitesszer Faggyúdugasz

(Lain: comedere = felemészteni.) Mitesszer: faggyúból és szaruból álló keverék, amely elzárja a szőrtüszőt. Propioni baktériumok hatása esetén alakul ki az →akne.


Komedo képződésre való hajlam fokozása

Kozmetikai nyersanyagoknak az a tulajdonsága, ami a komedók (mitesszerek) kialakulását elősegítheti; például valamennyi izopropil-vegyület (izopropil-mirisztát, – palmrát, – sztearát stb., nátrium-lauriszulfát, a gyapjúzsír, a propilén-glikolészter, az acetált lanolinalkohol, az Acetulan).


Kömény

Carum carvi (INCI)


Komló

(Humulus lupulus.) Három-hat méter magasra növő, lágy szárú kúszónövény, amely Európa és Amerika mérsékelt égöve alatt vadon nő. A nőnemű növények barkajellegű, sárgászöld, erős illatú terméságazatait sörgyártáshoz használják. A növény gyantákat és keserű anyagokat is tartalmaz, amelyek nemcsak a sör ízét adják, hanem eltarthatósághoz és tisztasághoz is szükségesek. A gyantaanyagok megakadályozzák a tejsavbaktériumok szaporodását, a keserű anyagok fehérjéket csapnak ki.


Komlókivonat

A komlóvirág besűrített vizes vagy alkoholos kivonata. A kozmetika a komló baktericid és fehérje kicsapató (= összehúzó, feszesség tevő) tulajdonságait, valamint nyugtató hatását használja ki.


Kontakt ekcéma

Kontakt dermatitisz – olyan ekcéma, amely külső anyaggal, például ruházattal való érintkezés következtében lép fel.


Konyhasó

Étkezési só. Nátrium-klorid, vegyjele: NaCl. Kristályos anyag, kozmetikai felhasználása fürdősókban.


Koriander

Coriandrum sativum (INCI)


Környezeti hatások

A fűtéstől szárazzá vált levegő, a szél, a napfény, a hideg igénybe veszik és kiszáríthatják a bőrt. Különösen érvényes ez a száraz és érzékeny bőrre, amit megfelelő kezeléssel és ápolással kell védeni a környezeti hatásoktól. Azok a készítmények, amelyek a bőr savas köpenyét stabilizálják és megfelelő mennyiségű zsírt és nedvességet biztosítanak számára, optimális módon segítik a bőr védőfunkcióját.


Korom

Tiszta szén, fekete festék a dekoratív kozmetika számára.


Körömvirág

Calendula officinalis (INCI)


Korpa

(Latin: Squame = korpa.) Lapos, a bőrről lekaparással többé-kevésbé könnyen eltávolítható felrakódás.


Körte

Pyrus communis (INCI)


Kőtörőfű

Saxifraga sarmentosa (INCI)


Kovaföld

Finom, könnyű por (diatomaföld). Tengeri állatok megkövesedett kovasavas váza. Használják szűrési segédanyagként, korábban lábpúderekben is alkalmazták.


Kovasavak

Gyűjtőfogalom a szilícium-dioxid vegyületeire. Az →aerosileg hidrofob kovasavak, amelyek különböző hatással rendelkeznek. Kozmetikai alkalmazásuk: emulziók stabilitásának növelésére és olajzselékhez. Gyártó: Degussa AG. Apró szemcseméret esetén magas abszorpciós és vízfelvevő képességgel rendelkezik. Használják töltőanyagként (sűrítés), folyadékokban a jobb olvadékonyság eléréséhez, például fogpasztákban és porkeverékekben.


Kozmetika

(Görög: kozmein = díszíteni.) A szépségápolásra alkalmazott gyűjtőfogalom. A kozmetika csoportosítása: dekoratív, ápoló és orvosi kozmetika.


Kozmetikai GMP

→GMP. Kozmetikai termékekre vonatkozó jó gyártási gyakorlat (előírt protokoll).


Kozmetológia

A szépségápolás gyakorlatának tudományos ismereteken alapuló kutatása.


Közönséges bojtorján

Arctium lappa (INCI)


Közönséges borbolya

Berberis vulgaris (INCI)


Közönséges boróka

Juniperus communis (INCI)


Közönséges datolyapálma

Phoenix dactylifera (INCI)


Közönséges dió

Juglans regia (INCI)


Közönséges jegenyefenyő

Abies alba (INCI)


Közönséges kasvirág

Echinacea purpurea (INCI)


Közönséges komló

Humulus lupulus (INCI)


Közönséges mogyoró

Corylus avellana (INCI)


Közönséges orbáncfű

Hypericum perforatum (INCI)


Közönséges orgona

Syringa vulgaris (INCI)


Közönséges tarackbúza

Agropyron repens (INCI)


Krém

(Latin: cremor, oris = tejszín.) Zsír- és víztartalmú emulgeált készítmények különféle kozmetikai és gyógyszerészeti célokra. Megkülönböztetünk olaj a vízben (O/V), víz az olajban (V/O) és vegyes, víz-olaj-víz (V/O/V = többszörös emulziós) krémeket.


Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail