A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
P-amino-benzoesav

PABA (para-amino-benzoic-acid.) H-vitamin, biotin, seborrhoea elleni vitamin. Az amino-benzoesav és származékai fényvédő hatásúak; pl. PABA-észter: Amerscreen napvédő szűrők (az Amerchol cég márkaneve).


P. C. A.

Pirollidon-karbonsav, nátriumsója alakjában kedvelt →nedvességmegkötő faktor (Moisturuzing Faktor). A verejték nagy mennyiségben tartalmazza.


Pacsuli

Pogostemon cablin (INCI)


Paeonia albiflora (INCI)

Kínai bazsarózsa


Pálmarózsa

Cymbopogon martini (INCI)


Palmitinsav (hexadekánsav, zsírsav)

Számos növényi olaj alkotóeleme. Észtereik alakjában különböző zsíros krémek kedvelt alapanyaga.


Palmitoleinsav (Cisz-hexadekánsav)

Egyszerű telítetlen zsírsav. Az avokádóolajban 8%-ban, a nercolajban 18%-ban van jelen. Elsőrendű olaj, sokoldalúan felhasználható az „elsőosztályú kozmetikumok” területén. A csecsemők egy túlnyomórészt palmitoleinsavból álló (→makadámiaolaj, →dióolaj, →avokádóolaj) zsírfilmmel születnek.


Panax ginseng (INCI)

Ginseng


Pantenol

A pantenol a →pantoténsav, a B-vitamin komplexbe tartozó vitamin provitaminja. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a pantenol behatol a bőrbe, és ott pantoténsavvá alakul át. A pantenollal mint provitaminnal a bőr pantoténsav-tartalmát módosítani lehet. A pantenol kedvező hatással van a bőrre. Megnöveli a sejtosztódási sebességet, károsodásuk után javítja a bőr regenerálódását, véd a leégés ellen, és elősegíti a naptól leégett bőr gyógyulását. Ezen túlmenően a pantenol fokozza a bőr pigmentálódását, azaz elősegíti a természetes lebarnulást. Végül a kozmetikai készítményekbe adagolt pantenol a bőrön selymes, puha érzetet okoz. A bőrre gyakorolt pozitív hatásai miatt a pantenolt számos kozmetikai készítményben alkalmazzák.


Pantoténsav

→Pantenol. Fontos, a B-vitamin komplexbe sorolt aminosav.


Papaja

Carica papaya (INCI)


Papaver rhoeas (INCI)

Pipacs


Papin

Fehérjebontó enzim, amelyet a papaya gyümölcséből nyernek. Felhasználása: keratiloitikus arcpakolásokban.


Paradicsom

Solanum lycopersicum (INCI)


Paraffinok

→Szénhidrogének, a CnH2n + 2 általános képlet szerint. Kőolajból frakcionálással nyert anyag. Használnak sűrűn folyó paraffint = paraffin subliquidum, hígan folyó paraffint = paraffin perliquidum és kemény paraffint = paraffin durum.


Parfümolajok

Illatanyagok; többnyire illóolajok (aldehidek, észterek, ketonok stb.) keveréke.


Parlagi ligetszépe

Oenothera biennis (INCI)


Passiflora caerulea

Kék golgotavirág


Pektin

Almából nyert, gélképző tulajdonsággal rendelkező kivonat. A pektint kozmetikai készítményekben töltő-, illetve sűrítőanyagként alkalmazzák.


Pepszin

(Görög: pepsin = emészteni.) A gyomor fehérjebontó enzimje, amelyet egészséges állatok gyomrából nyernek. Felhasználása keratolitikus arcpakolásokban.


Peptidek

Görög: peptos = emészteni.) Aminosavak (kollagén, kazein, zselatin stb.) hidrolízisének terméke. A peptidek a bőr és a haj védőanyagai, hajkrémekben, lotiókban, hajvizekben stb. alkalmazzák.


Perhidroszkvalén

→Szkvalán. Különféle halak májolajának (amely szkvalánként a bőrben is előfordul) hidrálásával keletkezik a szkvalán = perhidroszkvalén. Ez állékonyabb, mint a telítetlen szénhidrogén-szkvalán, ezért csaknem kizárólag kozmetikai termékekhez használják.


Permanent make-up

Tartós smink, kozmetikai beavatkozással. Általában szájkontúrt, szemöldököt sminktetoválnak. A tartós sminket egy vékony tűvel visszük be a bőr felső rétegébe és kb. 2-5 évig tart.


Permeabilitás

(latin: permeare = áthatolni.) Áteresztőképesség.


Permeabilitás, bőré

A bőr különböző anyagokra vonatkozó áteresztőképessége.


Perösztron

Gyenge ösztrogéntulajdonságokkal rendelkező hormonjellegű hatóanyag. A Richter cég (Berlin) márkaneve


Persea gratissima (INCI)

Avokádó


Perspiráció

(latin: spirare = lélegezni.) A szervezet nedvességleadása a kilégzett levegővel vagy anyagcsere útján például verejtékkel.


Petrezselyem

Petroselinum crispum (INCI)


Pézsmarózsa

Rosa moschata (INCI)


pH-érték

A pondus Hydrogenii rövidítése, és a vegyészek számára hidrogénion-koncentrációról ad felvilágosítást. A pH-érték megadja, hogy egy anyag savas (pH-érték 7 alatt) vagy lúgos (pH-érték 7 felett) jellegű, illetve közömbös a (pH = 7). A szindetek (szintetikus detergensek) a bőr savas pH-értékére (5,4-5,9) beállíthatók. Ha a bőr pH-értéke megváltozik, például lúgos szappannal történő mosakodás következtében, ez csökkenti a bőr ellenálló képességét, így a kórokozók könnyebben megtámadhatják.


Phaseolus lunatus (INCI)

Limabab


Phillantus emblica (INCI)

Amla gyümölcs


Phoenix dactylifera (INCI)

Közönséges datolyapálma


Photo aging

(Fény okozta öregedés.) A bőr fény által okozott idő előtti öregedése.


Picea Excelsa (INCI)

Lucfenyő


Pigment elleni szerek

Depigmentálók. (Latin: de, des = el, fosztóképző; pigment = pigmentum, festékanyag.) Különféle készítmények, amelyek a bőr zavaró pigmentációja ellen hatnak, pl. →szeplők, →fehérítőszerek, →Berloque-dermatitisz, bőrfoltosodás = Vitiligo.


Pigmentálódás

A →melanin előállítása a →melanociták által a →hám csírarétegében. Megkülönböztetünk: a pigment anyagából oxidáció útján létrejött direkt pigmentálódást (kiváltó ok az ultraviola-A sugárzás), valamint indirekt pigmentálódást a pigmentek ultraibolya-B sugárzás hatása következtében fellépő újpigmentképződés révén.


Pigmentek

(Latin: pigmentum = festék.) Többnyire ásványi eredetű oldhatatlan festékanyagok, amelyeket a bőr színezésére használnak, például kréta, okker, titán-dioxid, vas-oxid. Biológiai értelemben pigmentnek nevezik a →melanint.


Pigmentfolt

(Lentigo.) A foltos jellegű hiperpigmentáció elváltozásokat okozhat a hámban (megvastagodás) és az irhában (cutis). A klasszikus májfoltnál nincs összefüggés a keletkezés és a napsugárzás között. Az intenzív napsugárzásnak kitett lentigók rosszindulatúvá (lentigo, maligna) válhatnak. Az ilyen májfoltot azonnal el kell távolítani. Figyelmeztető jelek: a folt nagyságának növekedése és egyéb elváltozások, például kisebb jelentkezése, vérzések.


Pilomotoricus szerek

(Latin: pilus = szőr.) Borotválkozószerek hatóanyaga, amelyeket a borotválkozás előtt kell alkalmazni (Pre-Shave-Water), és amelyek a szakáll szőrszálainak felegyenesedését idézik elő.


Pimpinella anisum (INCI)

Ánizs


Pinocitózis

(Invagináció.) Általában így nevezik a sejt anyagfelvételét. Olyan anyagok, amelyek a sejt anyagfelvételét kiválthatják, például a káliumsók, nátriumsók, zselatin, gammaglobulin, ribonukleáz.


Pipacs

Papaver rhoeas (INCI)


Piper methysticum (INCI)

Mámorbors


Piper methysticum (INCI)

Részegítő bors


Piridoxin

B6-vitamin. Hiánya hajhullást okoz.


Pirítógyökér

Dioscorea communis (INCI)


Placebo

Hatás nélküli gyógyszer.


Placentakivonat

(Latin: placenta = méhlepény.) A terhesség kezdetével a női testben egy új belső elválasztású mirigy, a placenta, azaz a méhlepény alakul ki. A méhnyálkahártya a sárgatesthormon hatására átalakul, és az embrió részvételével kialakul a placenta. A placenta a csírázó élet számára létfontosságú anyagok előállítási helye. Vitaminokat, enzimeket, nyomelemeket és aminosavakat tárol. A modern placentakivonatok ezeket a hatóanyagokat tartalmazzák. A placentarészeket az emlősállatokból a vemhesség első harmadában veszik ki, mivel ebben az időszakban maximális a kozmetikai szempontból hatékony anyagtartalom, ugyanakkor még hormonmentesek. A placentakivonatok olajban, illetve vízben oldható formában kerülnek kereskedelmi forgalomba, és az oldhatóságnak megfelelően (3-5%-ban) a termék olaj-, illetve vízfázisába keverik. A placentakivonat a kapillárisokban fokozza a vérkeringést, és növeli a bőrsejtek anyagcseréjét. Alkalmazása ajánlott atrófiás öregkori bőrre, rossz vérkeringésű bőrre és a bőr tisztátalanságai esetében.


Plantago lanceolata (INCI)

Lándzsás útifű


Plantago ovata (INCI)

Egyiptomi útifű;Indiai balhafű


Pogostemon cablin (INCI)

Pacsuli


Polietilén-glikol

PEG-karbovax. Gyógyszerészeti és kozmetikai termékek folyékonytól szilárdig terjedő halmazállapotú, vízben oldható alapanyaga.


Polivinil-alkohol (PVA)

Lehúzható maszkok, filmmaszkok nyersanyaga.


Pomelo

Citrus maxima (INCI)


Porózus észterek

Porózus, azaz géz- és gőzáteresztő zsírvegyületek.


Prednisolon

Hormonhatással rendelkező szintetikus corticoid.


Propilénglikol

Kétvegyértékű alkohol; nedvességmegkötő és oldószer. A kozmetika területén sokoldalúan felhasznált anyag. Fokozza a tartósítószerek hatását.


Propolisz

Már a régi görögök és rómaiak is ismerték a méhek tömítőviaszát, és gyógyszerként használták mind külső, mind belső megbetegedések esetén. A tömítőviasz nemcsak a lép lefedésére szolgál (innen ered a tömítőviasz elnevezés), hanem a méhek számára tisztító funkcióval is rendelkezik. Ennek révén válik a méhkas csíramentessé, és ez védi meg a kaptár népességét a különböző fertőzésektől. Megtapad a méheken is, és különleges szerepet tölt be más rovarokkal, a vírusokkal és baktériumokkal szemben. A méhek a tömítőviaszhoz szolgáló nyersanyagot valószínűleg a mézgában (nyírfakátrányban) találják meg. Az ebben a természetes gyógyszerben található anyagok: a B-csoport vitaminjai, E-, H- és P-vitamin, zsírsavak, illóolajok, gyanták, viaszok és növényi illatanyagok, enzimek, nyomelemek mint cink, vanádium, vas és réz, továbbá flavonoidok és fahéjészter. A nemzetközi kutatások a méhek által kiválasztott egyedülálló antibiotikumnak a hatását teljes mértékben igazolták. A propoliszkivonattal rendkívüli hatású természetes hatóanyag áll a kozmetika rendelkezésére a tisztátalan bőr és az →akne kezeléséhez.


Prunus amara (INCI)

Keserű mandula


Prunus armeniaca (INCI)

Kajszibarack


Prunus avium (INCI)

Cseresznye


Prunus domestica (INCI)

Szilva


Prunus dulcis (INCI)

Mandula


Prunus persica (INCI)

Őszibarack


Prunus spinosa (INCI)

Kökény


Psidium guajara (INCI)

Guava


Pszoriázis

(Görög: psora = varasság.) Pikkelysömör; gyakran előforduló, kellemetlen bőrbetegség. A hámsejtek felgyorsult osztódására vezethető vissza. A legkülönbözőbb testrészeken jelentkezhet, így a kéz belső felületén, a térdeken, fejbőrön, talpon, körmökön. A kiütések különböző nagyságú viszkető, ezüstösen hámló foltok csoportjából állnak. Alattuk pontszerű vérzés léphet fel. Kezelése nehéz, és a tartós gyógyulás reménye csekély.


Púder

Por alakú, külsőleg alkalmazott kozmetikum. A legkülönbözőbb célokra használható, például dekoratív púder festékpigmentekkel, fertőtlenítő púder, viszketéscsökkentő púder, összehúzó hatású púder, hűsítő púder. Nyersanyagai többek között a keményítő, a kaloin, fémsók és szilikátok.


Puhítószerek

(Emolliensek.) Különféle anyagok és készítmények (olajok, polimerek), amelyek feladata, hogy a bőrt puhává, simává és selymessé tegyék.


Pulmonaria officinalis (INCI)

Orvosi tüdőfű


Pur-cellin

Szintetikus →fartőmirigyzsír, kedvelt kozmetikai alapanyag, amely hidrofób hatással rendelkezik. Kémiailag elágazó láncú zsírsavészter (a Dragoco cég márkaneve).


Pyrus communis (INCI)

Körte


Pyrus malus (INCI)

Alma


Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail