A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Faggyú- és verejtékmirigyek

Az életkor előre haladtával a faggyú- és verejtékmirigyek kiválasztása csökken, ezáltal a bőr szárazabbá és érzékenyebbé válik. Ennek megfelelően gyengédebb tisztítást és fokozott ápolást igényel, amelyben visszazsírozó és nedvességmegkötő összetevőknek is szerepelniük kell.


Faggyú: sebum

(Latin: sebum = faggyú.) A →bőr zsiradékának megnevezése, a faggyúmirigyben képződik.


Faggyúmirigylipidek

A faggyúmirigy lipidek többek között szabad zsírsavakat, triglicerideket, koleszterin-észtert, szkvalént, szénhidrogéneket, zsírsav-észtereket tartalmaznak.


Fagus sylvatica (INCI)

Bükk


Fahéjfa

Cinnamomum zeylanicum (INCI)


Fango

Ásványi iszapok. Alkalmazásuk: orvosi és kozmetikai fürdőkhöz, pakolásokhoz. Előfordulási helye pl. Ischia szigete


Fartőmirigyzsír

(Zsírsav-észter.) A vízimadarak tollazatzsírjában található anyag. Igen fontos nyersanyag; márkanév: például a Dragaco cégnek a szintetikus fartőmirigy-észterre Pur-Cellin olaj.


Fehér eperfa

Morus alba (INCI)


Fehér fagyöngy

Viscum album (INCI)


Fehér fűz

Salix alba (INCI)


Fehér olajok

A paraffin- és vazelinolajok megnevezése


Fehér üröm

Artemisia absinthium (INCI)


Fehérítőkrémek

Olyan krémek, amelyek a túlzott pigmentáció ellen hatnak; többnyire citrom-vagy uborkalevet tartalmaznak, kémiailag hidrokinon mono-benzilészterrel. Ügyelni kell a (külföldről behozott) higanytartalmú krémekre!


Fehérítőszerek

A túlzott pigmentáció, például →szeplők ellen használatos készítmények. A →melanin pigmentet elroncsolják vagy elszíntelenítik. Bőrkímélő vagy természetes szerek az uborka- vagy citromlé, vizitorma stb. A szeplők és öregkori pigmentáció elleni fehérítőszerek hidrokinont (benzolszármazék) tartalmazhatnak. Ez a pigment képző sejteket olyan mértékben károsíthatja, hogy a melanin termelés teljesen megszűnik, aminek az a következménye, hogy a bőr ugyan kifehéredik, de a sugárzások és a környezeti hatások elleni védekezőképességét teljesen elveszti.


Fehérjehidrolizátumok

A fehérjehidrolizátumokat állati vagy növényi fehérjékből (elasztin, kollagén, zselatin) kémiai vagy enzimes úton állítják elő. Széles körben alkalmazzák adalékanyagként, nedvesítőszerként a hajápolásban (a haj védelme a duzzadás ellen).


Fehérjék (proteinek)

Aminosavakból álló nagy molekulájú vegyületek (alkotóelemeik: C – szén, N – nitrogén, H – hidrogén, O – oxigén, S – kén). A fehérjék számtalan variációban fordulnak elő. Valamennyi protein sejtaktiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Fehérjehidrolizátumok Kollagén, →elasztin, →selyemprotein, az értékes fehérjét a selyemhernyó szolgáltatja.


Fehérjezsírsav-kondenzátumok

Fürdőhabok és samponok alapanyaga. Kondenzálással képzett anion-aktív →tenzidek, amelyeket a bőr és a nyálkahártya jól tűr.


Fehérmályva

Althaea officinalis (INCI)


Fekete áfonya

Vaccinium myrtillus (INCI)


Fekete bodza

Sambucus nigra (INCI)


Fekete kömény

Nigella sativa (INCI)


Fekete nadálytő

Symphytum officinale (INCI)


Fekete ribizli

Ribes nigrum (INCI)


Fekete üröm

Artemisia vulgaris (INCI)


Fenil-etil-alkohol

Színtelen folyadék gyenge rózsaillattal, számos virágolajban természetes alakjában megtalálható; tartósító hatással rendelkezik. Az illatszeripar fontos illatanyaga.


Fenoxi-etanol

Antibakteriális hatású tartósítószer.


Fény okozta károsodások, akut

→Leégés, →Mallorca-akne, →napszúrás.


Fény okozta károsodások, krónikus

Fény által okozott a kötőszövetet is érintő bőrkárosodások. Bőröregedés, paraszt- vagy tengerészbőr, →bőrrák.


Fény okozta öregedés

Photo aging. Az ultraibolya sugarak által okozott idő előtti bőröregedés. Elsősorban a fénynek kitett helyeken képződnek többek között →Lentigo senilis.


Fényérzékenység

A fototoxicitást és a →fotoallergiát fényérzékenységnek nevezik. A fénnyel szembeni fokozott érzékenységet jelenti. Kiváltói az ún. fényérzékenyítő szerek, amelyek közé a kátrány, bizonyos orvosságok, →furokumarin stb. tartoznak. Ez okozza a fénydermatózisokat (a bőrnek a fény ultraibolya sugarai által kiváltott betegségeit). Pszoralán.


Fenyőtűkivonatok

Vörösfenyő, erdei fenyő, jegenyefenyő, cédrusfa tűiből és fiatal ágaiból vízgőzdesztillálással nyert illóolajok. Felhasználásuk: fürdő- és tusolókészítményekhez, szappanok és samponok illatosítására.


Fenyőtűolajok

→Fenyőtűkivonatok. a fenyőtűkből vizzel való lepárolás által készül. Jellemző finom szagát bornilacetat tartalmától kapja. Az egyes fenyőfajokból külön-külön állítanak elő F.-at s ezek elsősorban különböző mennyiségü bornilacetat-, másodsorban pedig különböző más aromás-anyagtartalmuk szerint szagra eltérők egymástól s igy az illat finomsága szerint kisebb-nagyobb értéküek is.


Fényvédő anyagok

Ezek az anyagok olajos vagy vizes oldatban a bőrön védőréteget alkotnak, amelyek elnyelik a napsugárzás egy részét, és csak a barnító ultraibolya sugarakat engedik hatni. Az →ultraibolya-elnyelők, UV-szűrők, UV-abszorberek (elnyelők) olyan anyagok, amelyek kémiai szerkezetük alapján képesek az ultraibolya sugarakat abszorbeálni. Ezek alkotják a fényvédő szerek aktív elemeit. Elnyelő képességük alapján megkülönböztetünk →UV-A szűrőt, UV-B szűrőt és →széles spektrumú fényvédőt = UV-A + UV-B szűrőt.


Fényvédő faktor

→Ultraibolya sugárzás. A nap energiában gazdag ultraibolya-B (UV-B) sugárzása okozza a leégést. Az ultraibolya sugárzás fokozza a sejtek melanin termelését, bőr pigmentációt okoz, és fényvédő szarumegvastagodást alakít ki, azaz a bőr vastagabbá válik. A teljes ultraibolya sugárzási tartomány a bőr idő előtti öregedését, keratózis, karcinóma, fellépését eredményezheti, ezért a bőrt fényvédő készítménnyel védeni kell. A fényvédők feladata, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak az ultraibolya sugárzás károsító hatásai ellen. Ilyen védelmet nyújtanak egyes kémiai vegyületek, mint például a fahéjsav-észter. A fényvédő szerek természetes vagy szintetikus eredetűek, és víz az olajban és olaj a vízben emulziók lehetnek. A készítményhez igen nagy mennyiségben hozzáadott fényvédő anyagok (pigmentek) meggátolhatják az ultraibolya sugarak hatását, és ezzel teljes mértékben megakadályozzák a lebarnulást (blokkolók, „sun-blocker”).


Fényvédő készítmények

Napfény ellen védő szerek, például olajok, tejek, krémek, zselék. Ultraibolya szűrőt tartalmazó kozmetikai készítmények. Meghosszabbítják a bőr saját védelmi idejét a megadott →fényvédő faktornak megfelelően. Megvédik a bőrt az ultraibolya sugarak káros hatásaitól, ugyanakkor lehetővé teszik a →pigmentálódást.


Fényvédő szarumegvastagodás

Az ultraibolya -B sugarak hatására az erős sugárzáshoz nem szokott bőrön a hám megvastagszik, és fényvédő szarumegvastagodás alakul ki. Az alatta lévő élő rétegek számára ez mintegy „napernyő”-ként szolgál. A jelenség a bőr saját védelmi mechanizmusa.


Fermentumok

Biokatalizátorok. →Enzimek. Bonyolult szerves vegyületek, amelyek elősegítik a szervezetben végbemenő folyamatokat.


Feromonok

Illatanyagok, amelyek hormonokhoz hasonló hatásokat idéznek elő, és például rovarokat sok-sok kilométer távolságból odacsalogatnak a párosodáshoz.


Fertőtlenítés

(Dezinfekció.) Csírátlanítás. Mindenféle kórokozó elpusztítása vagy inaktívvá tétele kémiai eszközös (→fertőtlenítőszerek) vagy fizikai eljárások (hevítés, szárítás) segítségével.


Fertőtlenítőszerek

Erős hatású baktericid (baktériumölő) és →fungicid (gombaölő) anyagok.


Festékanyagok

– Kozmetikumok színezőanyagai, a kozmetikai termékeknek megfelelő külső megjelenést biztosítanak. – Pigmentek, amelyek arra szolgálnak, hogy készítményekben egyes testrészeket (szemöldök, szempilla, szemhéj, haj, ajkak, bőr) színezzenek. Megkülönböztetünk ásványi, növényi, állati és szintetikus festékanyagokat.


Festékes anyajegy

(Naevus pigmentosus.) Az anyajegyek vagy veleszületett, vagy a későbbiek során kialakult éles határú barna elváltozások, amelyek csaknem minden embernél megtalálhatók. A mélyen elhelyezkedő naevus kékes elszíneződést okoz az irhában lerakódó melanin következtében Vigyázat! Az anyagjegy megváltozásakor azonnal orvoshoz kell fordulni!


Fibroblasztok

Fiatal, aktív kötőszöveti sejtek, amelyek részt vesznek a sejtközti állomány létrehozásában. Kultúrában tenyészthetők.


Fibróma

Jóindulatú kötőszöveti daganat, amely véredényekben gazdag kötőszövetből áll. Mérete a borsószemtől a narancs nagyságáig terjedhet, színe lehet bőrszínű vagy szürkés-barna. Enyhén kidudorodó vagy a bőr alatt elhelyezkedő daganat, felléphet magában vagy csoportosan.


Fibrostimulátorok

Borjúembriók bőréből és borjúszérumból állítják elő a fibrostimulátorokat. Ezek stimulálják a →DNS-szintézist, valamint gyorsítják a sejtek növekedését és osztódását. Ugyancsak erősen fokozzák a bőr anyagcseréjét. A fokozott vérellátás és az erek tágulása révén a kezelt bőrterületen szemmel látható turgor javulás lép fel, ezáltal a bőr ráncainak mélysége csökken, és fiatalosabb kinézetet mutat.


Filatokivonat

Revitalizáló szövetkivonat, biogén stimulátor.


Filmképző

Szerves oldószerekben oldott lakkok, amelyek elpárolgás után bevonatot hagynak hátra. Alkalmazás: dekoratív célokra, valamint védőrétegként (körömlakkok, hajfixálók, hajsprayk).


Fitantriol

Jó behatoló képességgel rendelkező nedvességmegkötő faktor. Haj- és bőrápoló szerekhez egyaránt használható. Elősegíti a haj nedvességtartalmának megőrzését, megvédi a hajat a fésülésnél fellépő mechanikus károsodásoktól. Ugyancsak elősegíti a →pantenol és az →aminosavak behatolását a hajszálba. A tompa fényű, sérült hajat fényessé teszi. Elősegíti a bőr simí, puha megjelenését. Javítja a körmök rugalmasságát.


Fito vegyianyagok

Másodlagos (szekunder növényi anyagok, amelyek ellenállnak melegnek, főzésnek, mikrohullámú melegítésnek, napfénynek, baktériumoknak és kártevőknek. A bonyolult vegyületek csökkentik a vérnyomást, a koleszterinszintet, és erősítik az immunrendszert. Az eperben, ananászban és paprikában lévő „indol” pozitív módon hat a rák ellen. A fito vegyszerek (fitokemikáliák) közé számítják a fokhagymában található allicint, valamint a káposztában és a brokkoliban található izotiocianátot, ami gátolja a rák kialakulását.


Fitohormonok

(Görög: phyto = növény.) Olyan hormonok, amelyek a növények növekedéséhez és fejlődéséhez fontosak; →komló.


Fitokivonatok

Különböző kivonatolási eljárással különféle növényekből nyert kivonatok.


Fitoösztrogének

A növényeknek azok a nemi hormonjai, amelyek a virágzás és a termés érését előidézik. Ezeket az anyagokat regenerációs krémekben alkalmazzák (megtalálhatók például a komlóban).


Fizikai fényvédelem

Fényvédő hatás →mikro pigmentek révén abszorpció, reflexió, fényszórás és fénytörés segítségével.


Foeniculum vulgare (INCI)

Édeskömény


Földimogyoró

Aracis hypogaea (INCI)


Földimogyoró-olaj

(Latin: oleum arachidis.) Zsíros olaj kozmetikai szerek előállításához. Sárgás színű, szagtalan, hígan folyó, semleges ízű olaj. Népszerűségét kedvező árának is köszönheti. Hajlamos az →avasodásra.


Földiviasz

Ozokerit. Szilárd paraffin-szénhidrogén. Tisztítással Cerezint állítanak elő belőle.


Folliculitis

(Latin: folliculos = zsák, itis = gyulladás orvosi megnevezése.) A szőrtüsző gyulladása, amelyet Staphilococcus baktériumok okoznak. Ha környező szövetek is gyulladásba jönnek, a gyulladásos folyamatot furunkulusnak, nagyobb felületen karbunkulusnak nevezik.


Folliculitis barbae

Szakállgyulladás.


Folliculus

Szőrtüsző, hajgyökér.


Folyósítókrémek

(Liquefying creams – cseppfolyósító krémek.) A bőrön gyorsan folyékonnyá váló tisztítókrémek jelölése.


Formaldehid

(Metanal.) Hatékony tartósítószer, felhasználása a kozmetika területén csak korlátozottan volt engedélyezett, időközben teljesen kiküszöbölték.


Formaldehid

(Metanal.) Hatékony tartósítószer, felhasználása a kozmetika területén csak korlátozottan volt engedélyezett, időközben teljesen kiküszöbölték.


Foszfatidil-kolin

Magas vízmegkötő képességgel rendelkező lipidek. A lecitin kémiai megközelítésben foszfatidilkolint, hétköznapi szóhasználatban a semleges és a poláros zsírok természetes keverékét jelenti. A sok foszfatidilkolint tartalmazó lecitinnek májvédő hatása van, mérsékli az alkoholfogyasztás és a mérgezések okozta májkárosodások súlyosságát. A foszfatidilkolin lehetővé teszi a neurotranszmitterek és a foszfolipidek szintéziséhez nélkülözhetetlen kolin szállítását. A lecitin jótékony hatású az érelmeszesedés megelőzésében, segíti a tiamin májba és az A vitamin belekbe történő felszívódását és részt vesz az agyi működési folyamatok fenntartásában. A kezdeti kísérleti eredmények sora azt erősíti meg, hogy a foszfatidilkolin terápiás értékű lehet az Alzheimer kór kezelésében. Szakirodalmi adatok léteznek a rákterápiában való alkalmazhatóságának eredményességéről. A foszfatidilkolin alkalmazásának jelenleg nincs ismert ellenjavallata. Jelenleg nincs adat gyógyszerkölcsönhatásra és túladagolási tünetekre. Mellékhatásként, melyek enyhék, jelentkezhet hányinger, hasmenés, megnövekedett nyáltermelés. Felszívódási zavarok esetén kellő óvatossággal alkalmazandó, mivel az egyén a foszfatidilkolin kiegészítés hatására hasmenéses periódusokat tapasztalhat, zsírszéklete lehet.


Foszfatidok

(Foszfolipidek.) A foszfatidok (például lecitin) a testünk sejtjeinek fontos alkotórészei. A foszfatid két zsírsavval és egy foszforsavval észterezett glicerinvázból áll. A foszforsav maradékon különféle anyagok kapcsolódhatnak: kolinnal alakul ki a foszfatidil-kolin →natipid, etanol-aminnal keletkezik a foszfatidil-etanol-amin és inozittal a megfelelő vegyület. Mindezek alkalmasak a liposzóma képzéséhez.


Foszfolipidek

A biológiai sejtmembránok fő alkotóelemei. A foszfolipidek legtöbbször foszforsavból, glicerinből (esetleg egyéb alkoholokból) zsírsavból és legtöbbször nitrogéntartalmú komponensekből összeálló vegyületek. Mind növényi mind állati szervezetben előfordulnak. Fontosak a biológiai membránok felépítésében, az ideg – és agyszövet, valamint a máj és vese, jelentős része ugyancsak foszfolipidekből épül fel. A foszfolipidek hidrofil és hidrofób csoportokat egyaránt tartalmaznak, felületaktívak, és a poláris és apoláris molekularészletekből kifolyólag egyik oldaluk vizes, másik oldaluk apoláris közegben oldódik. Minden állati és növényi sejtben megtalálható, és fontos biológiai funkciókat ellátó vegyületek. Szerkezetükre egyaránt jellemző, hogy tartalmaznak egy diglicerid-részt (két molekula zsírsavval észterezett glicerint), és a glicerin harmadik hidroxilcsoportjához észterkötéssel kapcsolódó foszforsavat. Foszfatidról akkor beszélünk, ha a foszforsavrész észterkötést alakít ki egy másik alkohol jellegű vegyülettel. Ez utóbbi komponens jellege szerint szokás a foszfatidok különböző típusairól beszélni.


Fotoallergia

(Fény okozta allergia.) Fénydermatózis. Olyan anyagok okozzák, amelyek fény (mindenekelőtt ultraibolya -A sugarak) hatására antigénné válnak, és ezzel allergiát válthatnak ki. →Berloque-dermatitisz.


Fotodinamikus anyagok

Fotoaktív anyagok. Bizonyos anyagoknak az a tulajdonsága, hogy fény jelenlétében sokkal erősebben hatnak, mint sötétben.


Fotorejuvenáció

Fénybesugárzással történõ komplex bőrfiatalítás inkoherens- nem lézer fénnyel, mely nagy energiasűrűségű, lézertechnológiával előállított villanófény. Hatása a szelektív fototermolízis.


Fototan

Aminosavakból és peptidekből álló biológiai komplex vegyület. A fototan stimulálja a bőr melaninszintézisét, és ezen keresztül természetes módon fokozza a bőr saját védelmét a fény hatása ellen.


Fototoxikus dermatitisz

Fényérzékenyítő anyagot tartalmazó növényekkel való érintkezést követően (például pszoralén), valamint a napsugárzás (ultraibolya -A sugarak) hatására kialakuló erős gyulladás (→fototoxikus reakciók).


Fototoxikus reakciók

Az a jelenség, amelynél egyes anyagok fény (elsősorban ultraibolya -A sugarak) hatására úgy változnak meg, hogy fokozzák a bőr fényérzékenységét. Ilyen anyagok minden embernél keletkezhetnek azt követően, hogy a bőr egy fényérzékenyítő anyaggal érintkezésbe kerül, majd fényt kap. →Beloque-dermatitisz.


Fozáltípusok

Természetes emulgeátorok, a növényi olajok mellett foszfatidil-kolinból, foszfatidil-etanol-aminból és egyéb foszfolipidekből állnak. (A Nattermann cég márkaneve.)


Frasinus excelsior (INCI)

Magas kőris


Freon

(Klór-fluor-szénhidrogén, FCKW.) Olyan kémiai vegyületek, amelyeket százezer tonnaszámra gyártanak a modern ipari és háztartási berendezésekhez, és amelyeket felelőssé tesznek a káros sugárzások felerősödéséért, ezért a fejlett ipari államokban gyártásukat, illetve felhasználásukat betiltották. A légkörben a freon révén káros kölcsönhatás alakul ki: a föld gázburkában lévő oxigénből a napsugárzás hatására ózon keletkezik; az ózon egy háromatomos oxigénmolekula. Az ózon felhatol a sztratoszférába, és ebben a 15-50 km-es magasságban védelmet alkot a földön lévő valamennyi élőlény számára a napsugárzás veszélyeivel szemben. Az ózon – egy zsalugáterhez hasonlóan – védelmet biztosít a kemény, roncsoló sugárzás ellen. Miközben a látható fény akadálytalanul eljut az atmoszférán keresztül a föld felületéig, az energiában gazdag ultraibolya fotonok és az UV-C sugárzás csaknem teljes mértékben fennakad az ózonrétegen. Negyven évvel ezelőtt azonban felfedezték a freont, illetve a klór-fluor-szénhidrogéneket. Ezeket a gázvegyületeket ezerszámra alkalmazzák, világszerte millió tonnákban állítják elő. Az ideális vegyületek sokrétű alkalmazási lehetősége iránti kezdeti lelkesedést mélységes aggodalom váltotta fel. A téli időszakban a – 78 oC alatti hőmérsékleteken a sarkok felett hatalmas sztratoszférafelhők keletkeznek. A földről felszálló klór-fluor-szénhidrogén-molekulákból a sztratoszférafelhők jég- és salétromkristályaink ClO = klór-monoxid keletkezik. A tavaszi fokozódó napsugárzás hatására a klór-monoxid elroncsolja az ózonmolekulákat a következő képletnek megfelelően: ClO + O2 → Cl + O3 Cl + O3 → ClO + O2 Ez olyan láncreakció, amelynek végén ismét klór-monoxid keletkezik. Minden egyes klóratom több ezer ózonmolekulát képes megsemmisíteni. Az így elvékonyodott ózonrétegen keresztül a nagy energiájú ultraibolya sugarak akadálytalanul tudnak a föld felületére jutni, és ezzel komoly veszélyt jelentenek az emberek, az állatok és a növények számára. Ózonlyuk!


Friss sejtek

A friss sejteket borjúmagzatból nyerik a vemhesség második hónapjában. Eddig az időpontig a friss-sejtkivonat hormonmentes, minthogy a hormonok csak a negyedik hónap után kezdenek termelődni.


Friss-sejt-terápia

A friss-sejt-terápiát dr. Niehans, svájci sebészprofesszor tette ismertté több mint ötven évvel ezelőtt, olyan neves személyiségek révén, akik friss sejtekkel kezeltették magukat (Aga kán, Thomas Mann, Konrad Adenauer, Christian Dior). A friss-sejt-terápia az egész világra kiterjedő kutatások témája. Az orvostudomány neves tudósai igazolták a friss sejtek csodálatos hatását. Niehans felismerte, hogy állati szervek, így például a máj, lép, vese kivonata terápiás hatást vált ki az emberek hasonló szerveiben. Arra is rájött, hogy az állatok egészséges sejtjei a károsodott hasonló emberi sejtekre erősítő és gyógyító hatást gyakorolnak. Niehans professzor a friss állati szervek sejtjeit injekció útján az emberi szervezetbe juttatta. Dr. Oleon francia bőrgyógyászt és csoportját érdekelni kezdte az a kérdés, hogyan hatnak a sejtkivonatok az emberi bőrre. A revitalizáció beigazolódott. A bőrben jobb vérellátás alakul ki, aminek hatására szemmel láthatóan csökken a ráncosodás. A bőr működése javul, a sebhelyeket, hegeket kedvezően lehet befolyásolni. Kiváló eredmények érhetők el az →atrófia kezelésénél (szövetek, sejtek sorvadásánál). Helyreáll a bőr vízháztartása, növekszi a rugalmassága, javul a felületi szerkezete. A bőr nedvességtartalma mérhető módon növekszik. A kezelés hozzájárul az →elasztin képzéséhez, ami a külső bőrréteg feszességéért felelős. Fokozza az erek ellenálló képességét, jó eredményeket tapasztaltak a rosaceánál is. A mind nagyobb mértékben alkalmazásra kerülő sejtek még meg nem született állatok friss sejtjei. Ezeket a regeneráló sejteket az anyaállat leölését követően mindig azonnal feldolgozzák, így joggal lehet ezeket friss-sejt-kivonatnak nevezni. Ezek a sejtek tartalmazzák a friss szövetekben lévő valamennyi anyagot: fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat, nyomelemeket, proteineket, enzimeket, RND-ket, DNS-eket, antitesteket stb.


Füles kosbor

Orchis mascula (INCI)


Fumaria officinalis (INCI)

Orvosi füstike


Fürdők

Nemcsak tisztálkodásra, hanem kikapcsolódásra, lazításra (nyugtató hatás) is szolgálnak! Száraz bőr esetén ajánlatos a krém vagy olajfürdő (a szappan bőrszárító hatású) rendszeres alkalmazása, amely a bőrt ápoló zsírréteggel vonja be. A fürdővíz hőmérséklete nem lehet magasabb, mint 32 oC, mert a bőrt károsítja.


Furokumarin

Növényi anyag, amely elsősorban a →bergamottolajban és számos más illóolajban található. Elősegíti a bőr fotoszenzibilizálását, és okozza a →Berloque-dermatitiszt.


Fürtös poloskavész

Cimicifuga racemosa (INCI)


Fűszerpálma

Serenoa serrulata (INCI)


FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail