A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Calendula

(Calendula arvenis, flores Calendulae, körömvirág.) Az Európa számos országában honos körömvirág frissen szedett virágjának hatóanyagát növényi olajjal, alkohollal vagy glykolokkal hidegen kivonják.


Calendula officinalis (INCI)

Körömvirág


Calendulakivonat

Calendula arvenisből, illetve flores calendulaeből. A kivonat az oldószertől függően tartalmazza a Calendula (körömvirág) különböző részeit. Különféle kozmetikai készítményekben felhasználható sebgyógyító, hámosító és tonizáló anyagokat tartalmaz. A kivonatot a repedezett és érdes bőr kezelésére szolgáló készítmények (kézápoló szerek, csecsemőápoló szerek) hatóanyagaként használják.


Calendulaolaj

A Calendula virágának kelyhéből készített olajos kivonat; tartalmazza annak lipoid oldékony részeit. A bőrbe könnyen felszívódik, tonizáló és izgató hatású.


Camelia oleifera (INCI)

Zöldtea


Camellia sinensis (INCI)

Teacserje


Cananga odorata (INCI)

Ylang-ylang


Candida

(Latin: candidus = csillogó, fehér.) A Cryptococcaceae nembe tartozó sarjadzó gombafajok megnevezése, amelyek ivartalanul szaporodnak. Kb. kétszáz fajtájuk ismert, amelyek egy része ehető (Candida kefír), egy része patogén (Candida albicans). A hüvely gombás fertőzései. Pelenkadermatitisz.


Candida albicans

Élesztőgomba. Normál esetben a bélben fordul elő. Bizonyos körülmények fennállása esetén (védekezőképesség gyengülése, hosszabb antibiotikus kezelés, kemoterápia, cukorbetegség) kellemetlen fertőzéseket eredményezhet. Gombaellenes szerekkel kezelhető.


Capillus

(Latin: haj, hajzat.)


Carbopol

Töltőanyag, lúgokkal stabil géleket alkot, amelyeket a kozmetika területén széles körben használnak. A BF Goodrich cég márkaneve.


Carum carvi (INCI)

Kömény


Cellulit

Más néven narancsbőr, matracjelenség. (Jellegzetes megjelenése helye a nőknél a combon, fenéken és csípőn és felkaron. Fokozódik a zsír lerakódása, a kötőszövet elvékonyodik, és a vér- és nyirokerek lecsökkent áramlási sebességet mutatnak. Az ebben szenvedő betegek általában túlsúlyosak, rendszerint túl keveset mozognak. De előfordul optimális súlyú sportos nőknél is.


Cellulolipolízis

A →cellulit modern kezelési módja. A bőr alá vékony tűket vezetnek, és a zsírsejteket gyengeárammal elolvasztják.


Cellulózok

(Karboxi-metil-, hidroxi-etil- és hidroxi-metil-cellulózok is.) Sűrítéshez sokoldalúan használatos anyagok, test- és hajápoló szerekben alkalmazzák. Tylose, Viscotran, hidroxi-etil-cellulóze: Cellosize típusok, az Amerchol cég márkanevei.


Centaurea cyanus (INCI)

Búzavirág


Centella Asiatica

A középkorban a trópusokon csodagyógyszernek tartották. Pépes borogatás és főzet alakjában sérülések és kelések kezelésére alkalmazzák. A gyógynövényt virágzás idején gyűjtik be, majd megszárítják. A fűből, levélből, gyümölcsből és gyökérből kivonatokat készítenek. Számos kémiai vegyületet tartalmaznak, amelyek stimulálják a bőr regenerálódását.


Ceramidok

A →szfingozin zsírsavamidjai, a liposzómák alapanyagai.


Cerebrozidok

(Latin: cerebrum = agy.) Komplex lipidek, a glikolipidek közé tartoznak. Foszfátmentesek és olyan ceramidból állnak, amely 24 szénatomos karbonsavat tartalmaz, és egy molekula glukózzal vagy galaktózzal kapcsolódik.


Cereus grandiflorus (INCI)

Éjkirálynő kaktusz


Cetil-acetát

Cetil-alkoholból és tejsavból álló zsírsavészter; igen fontos kozmetikai zsíralkotóelem.


Cetil-alkohol C16

(Zsíralkohol.) Az olaj a vízben krémek és emulziók kedvelt emulgeátora és segédemulgeátora, ugyanakkor hatásos adalékanyaga valamennyi egyéb krémnek és emulziónak; a bálnazsír nagymértékben tartalmazza.


Cetil-mirisztát

Cetil-alkoholból és mirisztinsavból álló zsírsavészter; értékes olajvegyület bőrápoló szerekhez.


Cetil-palmitát

Cetil-alkoholból és palmitinsavból álló zsírsavészter; fontos kozmetikai zsíralkotóelem. A bálnazsír fő alkotórésze.


Cetil-trimetil-ammónium-bromid (-klorid), CTMAB/C

Kvaterner ammóniumvegyület, elsősorban hajápolási termékekhez használják. Kondicionálja a hajat, és mikrobaölő hatású.


Cetiolok

A Henkel cég kozmetikai célokra szolgáló olajainak márkaneve, pl.: a Cetiol-SB 45 = illipevaj; Cetiol-V = deciloleat; Cetiol-868 = izo-oktil-sztearát; Cetiol-HE = CTFA: Peg-7_gliceril Cocoate, zsírozó készítmény, hidrofil; Cetiol-S = szénhidrogén = CTFA: dioktil-ciklohexán = a szkvalén (= perhidro-szkvalén) kiváltó anyaga.


Cetraria Islandica (INCI)

Izlandi zuzmó


Chamomilla recutita (INCI)

Orvosi székfű


Chamomilla recutita (INCI)

Kamilla


Chelidonium majus (INCI)

Vérehulló fecskefű


Chloasma

Élesen körülhatárolt, szabálytalan pigmentfoltok az arcon, különösen a homlokon, az orcákon és az állon. A női nemi hormonok fokozni tudják a pigmentképződést. Legismertebbek az olyan, kozmetikailag nemkívánatos terhesség alatti pigmentelváltozások, amelyek a szülés után fokozatosan elhalványodnak. Hasonló pigmentációt okozhatnak a fogamzásgátló tabletták is, ezért az ilyen tablettákat szedő nők lehetőleg tartózkodjanak a túlzott napozástól, de legalábbis magas fényvédő faktorral rendelkező készítménnyel védjék bőrüket.


Chondroma

Jóindulatú, lassan növekvő porcdaganat.


Chondrus crispus (INCI)

Ír moszat


Chrysanthemum parthenium (INCI)

Őszi margitvirág


Cickafark

(Achillea millefolium.) A cickafarkban található anyagok (luteolin, apigenin, kloorogénsav) segítik a vérellátást, erősítő és gyulladásgátló hatásúak, ezért a kozmetikai termékek kiváló alapanyagai. Különösen alkalmas érzékeny, tisztátalan és zsíros bőr ápolására szolgáló készítményekhez. A cickafark vizes kivonatát használják, vagy glikolban feldolgozott és tartósított anyagát alkalmazzák.


Ciklamát

Kalcium-ciklamát, nátrium-ciklamát: mesterséges édesítőszerek.


Cimicifuga racemosa (INCI)

Fürtös poloskavész


Cinchona calisaya (INCI)

Kínafa


Cink

A cink hetven különböző enzimet aktivál. Befolyásolja például a nemi hormonokat, fontos szerepet játszik a sötétben látásnál, a sebek gyógyulásánál és az aminosav-anyagcserénél. A cink ezen kívül segíti a védekező rendszert. A cink hiánya megmutatkozik a növekedés zavaraiban, a késői szexuális érésben, a szaglás és ízlelés zavaraiban, hajhullásban, a csökkent körömnövekedésben, izomgyengeségben és fertőzésekre való hajlamban. A cink hiánya a csípőn, a mellen és a vállon végighúzódó ráncokat okozhat, lapos hólyagocskák jelenhetnek meg az ujjak hajlatában, és foltok, csíkok keletkezhetnek a körmökön.


Cink-oxid

(Zyncum odydatum) fehér por, ZnO; →mikropigment. Fokozza a fényvédő készítmények szűrő hatását; a pakolásokban hűsítő hatása van; összehúzó, szárító és gyulladásgátló hatású. A gyógyszeriparban (cinkkenőcsök) és a kozmetikában sokoldalúan felhasznált anyag.


Cinkpát

Calamin, galmei, gálma.) Az Amerikai Egyesült Államokban előforduló földféleség. A természetes eredetű anyag a következőket tartalmazza: cink-oxid (ZnO), cink-karbonát (ZnCo3), vas-oxid (Fe2O3). Vízben nem oldható gyenge antiszeptikus és adstringens (összehúzó hatású) anyag. Felhasználása: napozásból eredő felégés esetén.


Cinnamomum camphora (INCI)

Kámforfa


Cinnamomum verum

Fahéjfa


Cinnamomum zeylanicum (INCI)

Fahéjfa


Ciszta

(Görög: hólyag.) Faggyúval és sejtek bomlástermékeivel töltött üreg.


Cisztein

(A keratin alkotórésze.) Kéntartalmú aminosav, amely a diszulfidhidak képződése közben cisztinné oxidálódik. Két molekula ciszteinből lesz egy molekula →cisztin.


Cisztin

A haj építőanyaga, a keratin alkotórésze; a haj alakítása (tartóshullám) során rövid időre reduktív módon (tioglikolsav) két cisztein molekulára bomlik, majd az alakítást követően oxidáció útján ismét összekapcsolódik.


Citrom

Citrus limonum (INCI)


Citromfű

Melissa officinalis (INCI)


Citromolaj

(Oleum citri.) A citrom héjából nyert illóolaj. Frissítő illata van. A kölnivíz (Eau de Cologne) alkotóeleme.


Citromsav

(Acidum citricum.) Vízben oldódó kristályos anyag, amelyet citromléből állítanak elő. A citromsav fehérítő és összehúzó hatású. Az AHA-savakhoz (Alpha-Hydrody-Acid) tartozik, amelyek bőrnedvesítő és bőrsimító hatásúak.


Citrus amara (INCI)

Keserű narancs


Citrus bergamia (INCI)

Bergamott


Citrus grandis (INCI)

Grapefruit


Citrus limonum (INCI)

Citrom


Citrus maxima (INCI)

Pomelo


Citrus sinensis (INCI)

Narancs


Citrus- (agrumen-) olajok

A citrusfélékből (bergamott, citrom, mandarin, narancs) nyert illóolajok összefoglaló elnevezése.


Citrusolajok

Az agrumenolajok általános megnevezése; idetartozik a bergamottolaj, a citromolaj, a mandarinolaj és a grapefruitolaj.


Cleansing krémek (tisztítókrémek)

A tisztító-, lemosó-, sminkeltávolító krémek általános megnevezése; többnyire olaj-vagy zsírbázisúak.


CMC

→Karboxil-metilcellulóz = töltőanyag.


Cocos nucifera (INCI)

Kókuszpálma


Coffea arabica (INCI)

Kávéfa


Cold cream (hideg krém)

Hűsítő hatású krémek, hatásukat úgy érik el, hogy a bőrre történt felvitelt követően a vízfázis elpárolog. Ezek a legrégebbi, történelmi hagyományokkal rendelkező bőrápoló krémek. Példaként egy recept: a) 500 g mandulaolaj 60-80 g bálnazsír 60-80 g méhviasz b) 500 f Aqua Rosae Az a) elegyet kb. 65 oC-ra felmelegíteni, kihűlésig kikeverni, a kihűlő masszába a forró b) rózsavizet lassan belekeverni.


Commiphora myrrha (INCI)

Mirha


Comperlane

(Zsírsav-alkilol-amid.) Zsírozóanyag és habstabilizátor samponokhoz és fürdőhabokhoz. Dialkanol-amid (dietanol-amin és dizopropanol-amin) tartalma révén fennáll a nitrozamin-képződés lehetősége, ezért a kozmetikai rendelkezések betartására ügyelni kell. A Henkel cég márkaneve.


Coriandrum sativum (INCI)

Koriander


Corium

Az irharéteg latin neve


Corpus luteum – hormon

(Progesteron.) Sárgatesthormon, női nemi hormon.


Cortex

(Latin: kéreg, héj.) A kéreg, héj botanikai megnevezése. Kivonatok kiinduló anyaga.


Corylus avellana (INCI)

Közönséges mogyoró


Crataegus levigata ol oxyacantha (INCI)

Cseregalagonya


Crocus sativus (INCI)

Sáfrány


Csalángyökér

Urticaria dioica (INCI)


Csalánkiütés

(Urticaria.) Felléphet például csalánnal (Urticadoioica) vagy más, allergiát kiváltó anyaggal történt érintkezés következtében, de életveszélyes anafilaxiás sokk tünete is lehet valamilyen azonnali típusú allergiás reakció kapcsán.


Csalánkivonat

A csalán (Urtica dioica) egy erősen elágazó gyökértörzsű, négyszögletes szárú és az oválistól a hosszúkásig terjedő, durván fogazott levelű, 30-150 cm magasra megnövő növény. A száron és a leveleken csalánszőr nő, amely érintéskor csalánmérget bocsát ki. Ez a bőrön égető érzést kelt, és csalánfoltot okoz. A csalánlevelekből készített kivonatot vérkeringés-fokozó hatása miatt a bőr- és hajkozmetikában használják. Cserzőanyagokat is tartalmaz.


Csemegekukorica

Zea mays (INCI)


Cseresznye

Prunus avium (INCI)


Csersav

(Acidum tannicum.) Cserzőanyag, Tannin. Különféle növények gubacsaiból nyert keverék, amelynek összehúzó hatása van és a fehérjéket kicsapja. Hiperhidrózis esetén használják; napégésnél összehúzó hatása révén csökkenti a gyulladást.


Csírasejtréteg

Stratum germinativum. A →hám alsó két rétegét foglalja magába: a tüskéssejtek rétegét és az alap (bazális) réteget. A csírarétegben meg végbe sejtosztódás révén a hám megújulása, kb. 30 naponként. Itt találhatók a pigmentképző sejtek, a →melanociták is.


Csombor

Thymus serpyllum (INCI)


CTFA-nyilatkozat

A kozmetikumok tartalmára vonatkozó nyilatkozat (deklaráció) hivatalos megjelölése A rendszert az amerikai Kozmetika, Piperecikk és Illatszer Társaság (Ceosmetic & Toiletry Frangrance Association) fejlesztette ki a kozmetikumok alkotóelemeinek megadására, ami az Egyesület Államokban valamennyi ilyen jellegű termékre kötelező. Ezeket a jellemző megadási szabályokat Németországban önkéntes alapon lehet alkalmazni; igen fontos azok számára, akik valamilyen allergiában szenvednek, mivel ezáltal pontosan meghatározható, tartalmaznak-e olyan anyagot, amelyre allergiásan reagálnak. INCI (International Nomenclature of Chemical Ingredients). 1997-től az Európai Közösségben a kozmetikai termékekre a CTFA név helyett az INCI név feltüntetése kötelező (pl. víz = aqua).


Cucumis sativus (INCI)

Uborka


Cucurbita pepo (INCI)

Tök


Cukornád

Saccharum officinarum (INCI)


Cukorrépa

Beta vulgaris (INCI)


Cuminum cyminum (INCI)

Római kömény


Cupressus sempervirens (INCI)

Európai ciprus


Cupressus sempervirens (INCI)

Örökzöld ciprus


Curcuma longa (INCI)

Kurkuma


Cutis

(Latin: bőr.) A külső bőrrétegek megnevezése.


Cydonia oblonga (INCI)

Birs


Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail