A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Jasminum officinale (INCI)

Jázmin


Javító vegyületek

(Repair-komplexek.) A szervezet számos területen rendelkezik azzal a képességgel, hogy sérült sejteket kijavítson →javító (repair) mechanizmus. A javító vegyületeket a →kollagénnel összefüggésben alkalmazzák a kozmetikai készítményekben annak érdekében, hogy a kollagének kereszt hálósodása miatt fellépő bőröregedést késleltessék. A kollagénnel történő kombináció fokozza a szaruréteg nedvességmegkötő képességét, és ezzel növeli a bőr simasását és rugalmasságát, ami az állandó ultraibolya sugárzás hatására csökkent. A szintetikus úton előállított repair-komplexek ribonukleinsavak és sejtmaganyagok. A bőr maga is rendelkezik természetes repair-komplex vegyülettel, amely azonban az öregedés folyamán egyre kevésbé hatékony. Ezért van szükség arra, hogy ezt a funkciót repair-komplexet tartalmazó készítménnyel támogassák.


Jázmin

Jasminum officinale (INCI)


Jód

A kellő mennyiségű jódnak a szervezetbe juttatása aktiválja az anyagcserét. Ez az aktiválás törékeny körmök, felrostozódásra hajlamos száraz haj és cellulitisz esetén kedvező hatású lehet. A jódhiány következtében golyva (strúma) alakulhat ki.


Jódszám

Olajok és zsírok stabilitásának meghatározására szolgáló jellemző szám. A jódszám az olajban, illetve zsírban lévő telítetlen zsírsav mennyiségét adja meg. Minél alacsonyabb a jódszám, annál magasabb a telítetlenzsírsav-tartalom, ami azt jelenti, hogy annál stabilabb a termék.


Javító (repair) mechanizmus

A test saját javító rendszere, amely az ultraibolya -B sugarak által a sejtmag DNS-ében okozott sérüléseit egy különleges enzim segítségével ki tudja javítani. A rendszer kapacitása azonban korlátozott. A kozmetikumokba épített, baktériumokból nyert komplexek segíteni tudják ezt a saját, javító mechanizmust.


Jojobaolaj

A jojobaolajat a jojoba bokor cseresznyéhez hasonló, olajban gazdag gyümölcséből nyerik. A jojoba bokor három-négy méter magasra is megnő, és a sivatagok (Kalifornia, Arizona) peremén tenyészik. Kémiailag a jojobaolaj a folyékony viaszokhoz tartozik. Hasonlít a bálnazsírra, annak helyettesítésére is használják. Kiváló kozmetikai tulajdonságokkal rendelkezik. Bőrlágyító és faggyútermelést szabályzó.


Juglans regia (INCI)

Közönséges dió


Juglon

A kozmetikában a barnításhoz alkalmazott anyag, a →dióhéjkivonat tartalmazza.


Jujuba

Zizyphus jujube (INCI)


Juniperus communis (INCI)

Közönséges boróka


Juniperus oxycedrus (INCI)

Vörös boróka


Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail