A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Radiodermatitisz

Túlzottan nagy dózisú röntgensugárzás okozta bőrkárosodás.


Ráncosodás

A bőr öregedésének egyik jellemzője. A bőr öregedését gyorsító fő tényezők: ultraibolya sugárzás, hormonhiány és a szabad gyökök roncsoló hatása. A ráncosodás elleni legfontosabb fegyverek: A-vitamin, E-vitamin, -karotin.


Ráncosság

A kötőszöveg rugalmas rostjainak elernyedése és elfajulása okozza. Kezelési lehetőségek: masszázs, maszkok, pakolások, ránctalanító készítmények, vitaminolajok, fényterápia, dermabrázió, hámlasztások, mezoterápia, iontoforézis, ultrahang.


Ránctalanítási csoda

Nem várható egyetlen krémtől sem. Ezt közölte a Német Termékvizsgáló Alapítvány (Stiftung Warentest) is, amely 1993 decemberi kiadványában egy bőrápoló szerekkel folytatott vizsgálat eredményeit adta közre. A vizsgálóbizottság egyértelműen arra a következtetésre jutott, hogy egy krém minőségét a krém alapanyaga határozza meg döntő módon. Ránctalanító krémek esetén a helyes krémalapanyag választás a víz az olajban krém.


Ranunculus ficaria (INCI)

Salátaboglárka


Rauwolf-cserje

Rauwolfia serpentina (INCI)


Raxid

(Latin: radix = gyökér.) Olyan növényi gyökér, amelyet orvosságok készítésére használnak fel.


Reflexió

Visszaverődés, a látható fényhez hasonlóan az ultraibolya fény is visszaverődik a csillogó vagy fehér felületekről (hóról, fehér homokról, vízről).


Regenerálódás

(Latin: regenerare = létrehoz, előállít.) Tönkrement sejtek helyettesítése, illetve ismételt előállítása, ami csak a kötőszövetekben, a hámszövetekben (erekben, véredények nélküli szövetekben) és bizonyos mértékben a májszövetekben lehetséges.


Reinsav

A-vitaminsav. Az A – vitaminsav az atrófiás, korán öregedő bőr és az →akne kezelésére alkalmazható. Az A – vitaminsavat tartalmazó készítmények folyamatos alkalmazásának hatására a hámban fokozódik a sejtmegújulás, a →hám regenerálódik. →Rosa Mosqueta. Nyáron a strandon és télen a magas hegyekben való tartózkodás során a bőr közvetlenül napsugárzás hatásának van kitéve. Ennek a sugárzásnak a következménye a bőr morfológiai elváltozása (ráncosodás, szeplősödés stb.). A kísérleti személyek arcát négy hónapon keresztül →Rosa Mosquetával kezelve a bőr felületén a ráncok jelentős mértékben csökkentek, illetve eltűntek, a barna foltok elvesztették színüket, a bőr megújult.


Részegítő bors

Piper methysticum (INCI)


Reszorpcióközvetítő

Felszívódást-elősegítő, többnyire zsírsavészterek, amelyek elősegítik a hatóanyagok behatolását.


Réti nyúlhere

Anthyllis vulneraria (INCI)


Retinol

A-vitamin, a bőr számára fontos vitamin. Már 1932 óta ismert, hogy az A-vitamin a hiperkeratózist csökkenti, és gyógyhatással rendelkezik. Kedvezően befolyásolja az elszarusodási folyamatot. Az A-vitamintartalmú készítményekkel történő kezelést követően a sejtek ismét jól osztódnak.


Revitalizáció

Újraélesztés: a sérült szerv anyagainak új életre keltése fiatal sejtek segítségével. →Friss sejtek.


Réz

A réz fontos elem a sejtek fejlődése, a fehérje-anyagcsere, az idegrostok velőhüvelyének felépítése és a pigmentanyagcsere szempontjából. Hiánya befolyásolja kötőszövetek felépítését (kollagén, keratin), csökkenti az erek rugalmasságát, és fokozza a faggyútermelést és a korpásodást.


RF tripoláris, hexapoláris

Rádiófrekvenciával szelektív hõhatást gyakorolunk a szövetekre, emiatt a zsírsejtek anyagcserefolyamatainak felgyorsítása következik be. Az intenzív hõenergia hatására a zsírsavak egy része távozik a sejtmembránon keresztül és kiürül a szervezetbõl. A kollagénrostok összehúzódnak, így hosszú távon serkentheti a kollagénképzõdést is. Tripoláris: kb. 30 W teljesítményû készülék. 3 elektródával dolgozunk. Az energia fókuszáltsága és hatékonysága megnõ. A bõrbejutás mélysége változtatható, egyidõben alkalmazható felszíni és mélyszöveti melegítésre. Alacsony energiafelhasználása miatt nincs szükség hûtésre, nincs vagy csak minimális fájdalomérzet. Hexapoláris: 2 tripoláris hatása adódik össze. Minden szabályozható!


Rhagosok (berepedések)

(Görög: rhadas = szakadás.) A bőr berepedése, szakadása, amelyet a bőr rugalmasságának megváltozása idéz elő. Segítséget jelent a B2-vitaminnal történő kezelés.


Ribes nigrum (INCI)

Fekete ribizli


Ribes rubrum (INCI)

Ribizli


Ribizli

Ribes rubrum (INCI)


Riboflavin

Lactoflavin, B2-vitamin. A B2-vitamin hiánya berepedéseket okozhat, például a szájszélek kipállását. Élelmiszerek színezékében is alkalmazzák. Segíti a bőr pigmentálódását.


Ricinusolaj

(Ol. ricini.) Az eredetileg Ázsiában és Afrikában honos ricinus (Ricinus communis) magjából hidegsajtolással nyert sűrűn folyó olaj. Túlnyomórészt a ricinolsav glicerinésztereiből áll. Valamennyi olaj közül a legstabilabb. A ricinusolaj könnyen behatol a bőrbe, ápolja és selymessé teszi. Körömápoló szerekben is alkalmazzák.


Rizs

Oryza sativa (INCI)


Római kömény

Cuminum cyminum (INCI)


Rosa canina (INCI)

Vadrózsa


Rosa damascena (INCI)

Rózsa


Rosa moschata (INCI)

Pézsmarózsa


Rosa Mosqueta

A természetes A –vitaminsavat szolgáltatja. A Rosa Mosqueta nevű növény a vadrózsák családjába tartozik. A vadrózsabokor hűvös és csapadékban gazdag klímájú helyeken tenyészik, elsősorban sovány talajon. Fiatal hajtásai és ágai tüskével borítottak, virágai kb. 6 cm átmérőjűek. Színük fehér, rózsaszín vagy ritkábban sárga, egy-egy fürtben hét-tíz virág van, amelyek mindegyike öt csészelevéllel, viráglevéllel és számos porzószállal rendelkezik. A tojás alakú gyümölcs narancsszínű, és nagyszámú mag található benne. A népi gyógyászatban régóta felhasználják a Rosa Mosqueta leveleit és virágleveleit fürdőkhöz, gyógyteákhoz és a bőr külsőleges kezeléséhez. Az utóbbi időkben elsősorban a csipkebogyóhoz hasonlító gyümölcsöt, valamint a gyümölcs héját vizsgálták, amelyeknek igen magas a C-vitamin tartalma. A magokból sajtolt olaj telítetlen zsírsavakban gazdag. Jelentős az olaj A-vitaminsav-tartalma.


Rosacea

Igen gyakori bőrbetegség, amely leginkább nőknél fordul elő, többnyire életük második felében. Az okok között feltehetően a legfontosabb az öröklés, amit tovább erősítenek a hormonális hatások, valamint az emésztőszervek zavarai. Gyakran társul →teleangiektáziával, piros foltok, eritéma, korpásodás, ödéma, pattanások alakjában jelentkeznek. Kezelésként rendszerint diétát írnak elő, amelynek során tartózkodni kell az erős fűszerektől és élvezeti szerektől.


Rosmarinus officinalis (INCI)

Rozmaring


Rovarriasztók

Repellensek; olyan rovarellenes szerek, amelyek kozmetikai készítményekbe keverve a rovarokat elriasztják.


Rövidágú poloskavész

Cimicifuga racemosa (INCI)


Rozmaring

A rozmaring (Rosmariunus officinalis) örökzöld, aromás illatot árasztó, fás szárú bokorféleség. Virágzás után leszedett tűszerű leveleit részben fűszerként, részben gyógyszerként használják fel. A rozmaringlevelek 1-2% illóolajat és kb. 8% cserzőanyagot tartalmaznak. A rozmaringkivonat antioxidáns hatású. Kellemes illata, valamint idegnyugtató hatása alapján a rozmaringkivonatot fürdőadalékként és bőrápoló szerekhez is használják.


Rozmaringolaj

(Ol. rosmarini.) →Rosmarin; az oleum rosmarinae, a Rosmariunus officinalis illóolaja.


Rozs

Secale cereale (INCI)


Rózsa

Rosa damascena (INCI)


Rózsaolajok

A rózsaolajokat a Rosa damascana és a Rosa centifolia fajtákból nyerik, többnyire Bulgáriában és Törökországban. Széles körben alkalmazzák a kozmetikumokban és a finomabb parfümök előállításához.


Rubus fruticosus (INCI)

Vadszeder


Rugalmas

A bőr jellemzője. Akkor marad rugalmas a bőr, ha megfelelő mennyiségű zsír és nedvességet kap. A követendő alapelv a különleges nedvességmegkötő komplex vegyületekkel történő rendszeres, gondos bőrápolás.


Rugalmas rostok

→Elasztinból álló háló- és membránképző rostok. A kötőszövetekben – a szakítószilárdságot növelő – kollagén rostokkal társulnak.


Ruscus aculeatus (INCI)

Szúrós csodabogyó


FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail