A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Őszi margitvirág

Chrysanthemum parthenium (INCI)


Őszibarack

Prunus persica (INCI)


Őszibarackolaj

(Ol. persicarum.) Az őszibarack magjából nyert zsíros olaj; a mandulaolajjal rokon.


Őszülés

A pigment nélküli haj fehér. A normál festéktartalmú hajjal együtt szürkének, ősznek látszik. Az őszülés normális sorrendje: halánték, fejtető, szakáll, szemöldök, testszőrzet.


Ocimum basilicum (INCI)

Bazsalikom


Odor

(Latin: odor = szag.) Szag, illat


Oenothera biennis (INCI)

Parlagi ligetszépe


Oestradiol-benzoát

Ösztrogén. Az egyik női nemi hormon megnevezése.


Okra

Hibiscus esculentus (INCI)


Olaj a vízben emulzió

Emulziók


Olaj-víz emulgeátorok

Az olaj-víz emulgeátorok lényegében megfelelnek a tenzideknek, a WAS mosóaktív anyagoknak, ezért a bőrt erősen szárítják.


Olajbogyó

Olea europaea (INCI)


Olajok – illó-, éteres

(Olea aethera.) Növényi részekből és virágokból származó illatos olajok. Előállításuk történhet desztillálással, kivonással (extrakció), sajtolással, leválasztással. Az illatszeripar fontos elemei.


Olajpálma

Elaeis guineensis (INCI)


Oldatok

Az oldott anyagok homogén molekuláris vagy homogén kolloid eloszlása az oldószerben. Az oldatok áttetszők és tiszták.


Oldódáskönnyítők

(Szolubilizátorok.) Oldódáskönnyítőt azért alkalmaznak, hogy vízben nehezen oldódó anyagokat (pl. festékeket, parfümolajokat) egy oldatban jobban el tudjanak oszlatni. Kémiai emulgeátorok magas →HLB-értékkel.


Olea europaea (INCI)

Európai olajfa; Olajbogyó; Olíva


Oligodinámia

Kis mennyiségű fémionok befolyása a bőrre. A Dr. Spiller-féle modelage oligodinámiás hatású.


Olivaolaj

(Ol. olivarum.) Egyike a csúcsminőségű kozmetikumok előállításához leginkább alkalmas olajoknak. Fontos, hogy az olajat hidegen sajtolják, és hogy az első sajtolásból származzon, valamint hogy ne legyen hamisítvány. Valamennyi bőr- és hajápoló szerhez a legalkalmasabb olajféleség.


Omega-3 zsírsavak

Ezek a zsírsavak – az Omega-6 zsírsavval ellentétben – halak, például lazacok, heringek és makrélák olajában találhatók meg.


Omega-6 olajok

Többszörösen telítetlen zsírsavak (Polyunsaturated Fatty Acids: PUFA). A vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és proteinekhez hasonló létfontosságú anyagok. Olyan alapanyagok, amelyekből a szervezet testzsírokat, bőrlipideket (ceramidokat) és sejtmembránokat (foszfolipideket), sőt hormonokat és kortikoidokat (pl. prosztaglandint) állít elő. A telítetlen zsírsavak között a gamma-linolénsav (GLA) – a hormonok és kortikoidok előanyaga – különleges jelentőségű. Ezért azok a kozmetikai készítmények, amelyben magas a GLA-hányad, a bőrápolás szempontjából különösen előnyösek. Helyi jellegű alkalmazás esetén a telítetlen zsírsavak – ahogyan azokat például a →borágóolaj és a →ligetszépeolaj (mindkettő igen gazdag gamma-→linolénsavban) tartalmazza – pozitív hatásúak: a bőr rugalmasságát fokozzák, barrierfunkcióját javítják, csökkentik a transzepidermális vízveszteséget. A bőr barrierfunkciójának javulása nyilvánul meg a transzepidermális vízveszteség csökkenésében. Összefoglalva azt lehet mondani, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavakkal (PUFA) kezelt bőr fiatalabbnak és simábbnak látszik.


Onychomikózis

(Görög: mykes = gomba.) A körömgombásodás elnevezése a kéz vagy a láb körmeinek megbetegedése. Kiváltó okok lehetnek a dermatofytonok, élesztő- vagy penészgombák.


OPC (One Point Cut) ampullák

Az ampullák a legmodernebb, fűrészelés nélküli felnyitásának módszere. Ahogyan az angol meghatározás és rövidítés (egypontos vágás) jelzi, kényelmes és könnyű ampullanyitási technika. Az ampulla törési pontját egy jelzés adja meg. Az ampullát kézbe véve, a hüvelykujjat a jelzésre téve, az ampulla felső részére nyomást gyakorolva a fejrész tisztán, könnyen, szilánkképződés nélkül letörik. A jelenlegi →ampullákat fokozatosan felváltják az OPC-ampullák.


Orbáncfű

(Herba hyperici.) Az ókor óta ismert, az Alpok környékén honos gyógynövény. Az →orbáncfűolaj és az →orbáncfűkivonat alapanyaga. Rutint tartalmaz.


Orbáncfűkivonat

Vigyázat! Fényérzékenységet okoz! Az orbáncfű kivonata összehúzó és bőrregeneráló hatású, ezért kozmetikai termékekben történő alkalmazásra alkalmas, különösen normál és zsíros bőrök ápolására szolgáló termékekhez.


Orbáncfűolaj

Vigyázat! A kivonat fokozza a napsugárzással szembeni érzékenységet! Az orbáncfű növényi olajjal végzett hideg kivonása útján nyert mélypiros olaj, amely jó bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik. 10%-ig terjedő töménységben valamennyi kozmetikai termékben alkalmazható, még bébikészítményekben is, mivel nincs izgató hatása.


Orchis mascula (INCI)

Füles kosbor


Origanum majorana (INCI)

Majoránna


Orizanol

Az orizanol megvédi a bőrt a túlzott mértékű ultraibolya sugárzástól, és a zsíroknál és olajoknál antioxidáns hatással rendelkezik.


Ortomolekuláris terápia

A létfontosságú tápanyagok, egyensúlyának elmélete, még a legkisebb mennyiségekben is. A testnek az egészséges felépítéséhez és a létfontosságú folyamatok zavartalanságához szüksége van ezekre a természetes tápanyagokra (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, amino- és zsírsavak). Az ortomolekuláris terápia befolyásolja a mikrotápanyagok koncentrációját a szervezetben. A vér, haj és körmök ásványianyag-analízisével történik a hiány, illetve a felesleg ellenőrzése és a terápia meghatározása.


Orvosi füstike

Fumaria officinalis (INCI)


Orvosi szappanfű

Saponaria officinalis (INCI)


Orvosi székfű

Chamomilla recutita (INCI)


Orvosi tüdőfű

Pulmonaria officinalis (INCI)


Orvosi ziliz

(Altheae officinalis.) Az orvosi ziliz egy 60 és 150 cm közötti magasságú cserje, amely sűrű bolyhai révén bársonyos érzetet kelt. A növény eredetileg Ázsiában volt honos, azonban a 9. században Európában Nagy Károly utasítására gyógynövényként kezdték termeszteni. Az orvosi ziliz gyökere nyálkaanyagokat, cukrot, keményítőt és olajat tartalmaz. Az orvosi ziliz gyökerének kivonatát gyulladt, irritált bőr esetén ajánlatos alkalmazni.


Orvosi zsálya

Salvia officinalis (INCI)


Oryza sativa (INCI)

Rizs


Ozmózis

(Görög: osmos = nyomás.) Anyagcsere a sejtfalon keresztül (→diffúzió).


Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail