A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
D-biotin

Bőrvédő vitamin, H-vitamin.


D-pantenol

(Pantotenil-alkohol; →pantenol.) A D-pantenol a kozmetikában leggyakrabban alkalmazott provitamin. Kémiai tulajdonságainak köszönhetően valamennyi szokványos készítménybe könnyen beledolgozható, behatol a bőrbe, a hajba és a körömbe. A bőrápoló szerekben javítja és növeli a bőr nedvességmegtartó képességét (moisturizing hatás); a száraz bőr selymes, puha és rugalmas marad. Ugyanakkor gyulladás gátló hatású, és stimulálja a hámosodást. A hajápoló készítményekben a hajnak hosszan tartó nedvességtartalmat biztosít, javítja a károsodott szálak állapotát és a fésülhetőséget. Ezeken túlmenően jelentős mértékben növeli a köröm vízmegkötő képességét, ami javítja a köröm rugalmasságát és stabilitását.


Daucus carota (INCI)

Vadmurok


Decyl-oleat

Olajsav-decilészter Cetiol V. A Henkel cég márkaneve.


Dehidroecetsav

Gyakran alkalmazott tartósítószer, hatékony az élesztőgombákkal és penészgombákkal, kevésbé a baktériumokkal szemben. A kozmetikai rendelet alapján engedélyezett szer.


Dekoratív kozmetika

Idetartoznak mindazok a tevékenységek, amelyek célja szélesebb értelemben a bőr, a haj és a köröm megjelenésének szépítése. Pszichológiai okok is indokolhatják.


Denaturáló szerek

Olyan szerek, amelyek egy anyagot élvezhetetlenné tesznek.


Depilálás

(Latin: de, des = el; pilus = szőr.) Szőrtelenítési eljárás, amelynél nem sértik meg a szőrszálak gyökerét. Borotválás dörzspapír, horzsakő.


Depiláló viaszok – epiláló viaszok

Gyanta-viasz kombinációjával előállított szőrtelenítő anyagok elnevezése.


Depilátorok

Olyan szőreltávolító szerek, amelyek a zavaró szőrzetet kémiai úton, a szőr anyagának feloldásával távolítják el.


Derivátumok

Származékok, derivátumok: kémiai alapanyagok származtatott anyagai.


Derma

(Görög: bőr.) Dermatikus: a bőr külsődleges kezelésére szolgáló szer.


Dermatitis solaris

Napégés. Dermatitis bullosa pratensis = növények és nap okozta dermatitisz. Dermatitis toxica = méreganyag által kiváltott bőrgyulladás.


Dermatitisz

(Latin: derma = bőr, -itis = a gyulladások általános megnevezése.) A bőr heveny, nem fertőző, gyulladásos (bőrpírral, duzzanattal, hólyagképződéssel, pörkösödéssel járó) megbetegedése. Lehet toxikus (noxa) vagy allergiás eredetű.


Dermatofiták

A Trichophyton (Microsporum, Epidermophyton) fajhoz tartozó gombák összefoglaló neve.


Dermatoheliosis

(Bőrgyógyászat.) Az orvostudomány szakterülete, amely a bőr- és nemi betegségek felismerésével, kezelésével és gyógyításával foglalkozik.


Dermatológiailag bevizsgált

(Bőrgyógyászatilag tesztelt.) A bőrápoló és bőrtisztító szerek bőrt irritáló hatását, elviselhetőségét vizsgálják: a termékeket klinikailag is ellenőrzik, hogy beteg bőrre is alkalmazhatók-e.


Dermatomikózis

A bőr és függelékei gombás fertőzése.


Dermatózis

Mindenféle kóros bőrelváltozás.


Dermografizmus

„Bőrírás”: a bőr mechanikus izgatására adott reakció: elfehéredés, pirosodás, csalánkiütés. Az erek beidegzésének izgathatóságát mutatja.


Desztilláció

A növények és gyümölcsök illékony anyagait melegítéssel kivonják, és illóolajjá kondenzálják. Az illatszeriparban az illóolajokat leginkább vízgőzdesztillálással nyerik. A desztilláció maradékanyagai aromás vizek, például a rózsavíz és narancsvirágvíz. Az „esszencia” gyümölcsök alkoholos desztillátuma, pl. málnapálinka. Folyadék elpárologtatása és azt követő kondenzációja (hűtéssel történő cseppfolyósítása) a folyadékban oldott szilárd anyagok leválasztására, vagy olyan folyadékok különválasztására, amelyek különböző forrásponttal rendelkeznek.


Detergensek

→Syndet, →tenzid. (Latin: detergere = tisztítani.) Felületaktív anyagok, csökkentik a víz felületi feszültségét. Tisztítószerek és emulgeátorok alapanyagai. Samponok és fürdőhab keverékek mosó és habosító alapanyagai.


Dexpantenol

→Pantenol.


Dextrin

Módosított keményítő. Kötő-, töltő- és ragasztóanyag.


Dezodorok

(Latin: de, des = el; odor = szag.) A kellemetlen testszag ellen ható szerek, például szagelnyelők, antimikróbás anyagok a szappanokban, spraykben, púderokban, krémekben.


Dezoxiribonukleinsav (DNS)

Angol megnevezése: DNA. A sejtmag savas anyaga, a kromoszómákban lévő genetikai információk hordozója. Az ultraibolya sugárzás károsítja a DNS-t, és fennáll a tartós károsodás lehetősége, mivel a fellépő károsodásokat a →javító (repair) rendszer csak részben tudja helyrehozni.


Diasztázék

Az emésztést segítő enzimek.


Diatermia

(Görög: terme = meleg.) Hőkezelés mélységi vagy felületi melegítéssel a szövetek pontszerű elroncsolásához, például hajgyökér vagy kisebb ér, véredény (teleangiektázia) kiirtására.


Dietanolamin

Az alkanolaminokhoz tartozó anyag, erősen lúgos hatású.


Dietilénglikol

A glicerinhez hasonló diglikol. Fontosabban az →észterei és →éterei, valamint a →polietilénglikolok.


Diffúzió

Egymással érintkező anyagok külső behatás nélküli, a molekulák mozgása révén végbemenő keveredése. „Dialízis” azt a fajta diffúziót jelöli, amely félig áteresztő membránokon keresztül történik.


Dihidroxi-aceton (DHA)

A szaruréteg aminosavaival történő reakció során a DHA barnára színezi a bőrt, az elszíneződés több napig is fennállhat. Az →önbarnító anyagokban leggyakrabban használt alkotórész. A DHA-hoz szükséges pH-érték 4 és 6 között van, 38 oC fölé nem szabad melegíteni. Az aszkorbin-palmitát ultraibolya védelme szükséges, biszulfittal stabilizálandó.


Dihodroxi-fenil-alanin (DOPA)

A →melanin képzés során →tirozinból a tirozináz enzim hatására képződő melanin vegyület.


Dimetil-éter

Gyúlékony, vízben oldódó gáz. →Aeroszolok hajtógáza.


DIN 67 501

Ez a DIN (Deutsche Industrienorm, Német Ipari Szabvány) előírás szabályozza a →fényvédő faktor meghatározását.


Dióhéjkivonat

A zöld, éretlen dió héjának vizes, glikolos vagy alkoholos kivonata. Hatóanyaga a hidrojuglon, amely oxigén hatására a bőrt és a hajat barnító juglon festékanyaggá alakul át. A diófa még zöld gyümölcsének játéból nyert, erősen színező hatású kivonat. Dióolaj. Olajos alakjában a napolajok, illetve testápoló olajok kedvelt adalékanyaga, vízben oldható alakja kedvelt természetes barnító faktor krémekben és tejekben.


Dióolaj

(Ol. Juglandis.) A dióolaj a diófa érett gyümölcsének olaja. A dióolajat legfőképp a napolajokban használják, de kedvelt konyhai célokra is.


Dioscorea villosa (INCI)

Ideggyökér


Dioscorea villosa (INCI)

Mexikói jamgyökér


Diszacharid

Két monoszacharidból álló cukor. A legfontosabb diszacharidok a nyerscukor (szacharóz), a malátacukor (maltóz) és a tejcukor (laktóz).


Diszperzió

(Latin: dispersio = szétszórás.) Valamely anyagnak egy másik anyagban történő finom eloszlása.


Diz-, Dez-

Előtag: egy állapot vagy egy tevékenység megzavarását, hibáját jelenti (fosztóképző).


DNA

→Dezoxiribonukleinsav (DNS) angol megnevezése, ill. rövidítése.


DNS

A dezoxiribonukleinsav és az RNS = ribonukleinsav valamennyi élőlény genetikai információjának sokszorozódásra képes hordozója. (Genetikus = a géneket illető, az öröklődésre vonatkozó.)


Dörzsanyagok

1.A test- és arcápolás számára, pl. akne esetén (korpa, alumíniumoxid, műanyag részecskék). 2.Szájápoláshoz a fogpasztákban (kalcium- vagy magnézium-karbonát). 3.Bőrkeményedések esetén (habkő, horzskő).


FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail