A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Lábszag

Az izzadság bakteriális elbomlása következtében fellépő kellemetlen szag. A lábizzadásra hajlamosít a nem megfelelő, szűk cipő, a nem megfelelő (műszálas) zokni. Segítséget jelentenek a fertőtlenítő oldatok, lábspray-k, lábpúderok, megfelelő lábkrémek.


Laktáz

A laktózt felbontó, azt emészthetővé tevő enzim (fermentum).


Laktóz

Saccharum lactis. Tejcukor, fehér, édes ízű, vízben oldódó por. Nedvességmegkötő faktor.


Lándzsás útifű

Plantago lanceolata (INCI)


Lanolin

Fontos állanti zsíradék, amelyet a juhok gyapjújából nyernek. Értékes biológiai, a természetes emberi bőrzsírokhoz hasonló tulajdonságai révén valamennyi testápolószer kedvelt nyersanyaga. A lanolint speciális gyárakban egy sor különböző termékké dolgozzák fel, amelyek a kozmetikai ipar számára igen nagy jelentőségűek (például a lanolinalkoholok, →emulgeátorok).


Látható fény

A napfény látható tartománya. A nap →eletromágneses spektrumából a 380 és 780 nm közötti hullámhossz tartományt nevezik látható fénynek, amelyet az emberi szem észlelni képes.


Lavandula angustifolia (INCI)

Levendula


Lecitin

(Görög: lekithon = tojásfehérje.) A foszfatidok gyűjtőneve. Az emberi bőrsejt alkotórésze, elsősorban szójából állítják elő. Az emberi sejtekkel való rokonsága miatt a biológiai bőrápoló készítményekben történő feldolgozása nagy jelentőségű. Mivel sűrűn folyó, zsírhoz hasonló anyag, az olajok és zsírok között helyezkedik el, emulgeáló tulajdonságokkal rendelkezik.


Leégés (napégés)

Dermatitis solaris. A bőr ultraibolya -B sugarak hatására fellépő gyulladása. Az erős kivörösödéstől a hólyagképződésig terjedhet. Természetes védekező mechanizmusok a →fényvédő szarumegvastagodás és a →pigmentálódás. Megelőző hatásúak a →fényvédő anyagok.


Leégés elleni szerek

A leégett bőr kezelésére szolgáló szerek, például a zsírmentes gélek, aloe készítmények cserzőanyag-tartalmú oldatok, antihisztaminok. Kozmetikailag a gyulladás csökkentése érdekében zsírmentes géleket, hűsítő hatású könnyű emulziókat (napozás utáni, „After-sun” készítményeket), púderokat vagy cserzőanyag-tartalmú oldatokat lehet használni. Olajokat és zsírtartalmú krémeket a hő pangás veszélye miatt nem szabad használni. Azokat a készítményeket, amelyek leégés esetén gyógyító hatásúak, a rendelkezések értelmében gyógyszereknek kell tekinteni.


Legyezőfű

Spiraea ulmaria (INCI)


Len

Linum usitatissimum (INCI)


Lentigo senilis

Öregségi foltosodás: télen világosbarna, nyáron sötétbarna foltok, méretük a gombostűfejtől az érmenagyságig terjed. A kötőszövet ultraibolya sugarak által okozott károsodásának következménye.


Lestyán

Levisticum officinale (INCI)


Levendula

Lavandula angustifolia (INCI)


Levendulaolaj

(Ol. lavandulae.) A levendula virágából vízgőz-desztillációval nyert illóolaj. Sokoldalúan alkalmazott anyag a parfümiparban.


Levisticum officinale (INCI)

Lestyán


Libabőrösség

hideg vagy lelki hatások által kiváltott reflexjelenség. A szőrtüszőhöz tapadó simaizmok összehúzódása révén jön létre.


Ligetszépeolaj

(Evening primrose oil.) A ligetszépe olaja esszenciális, nagymértékben telítetlen zsírsavakat tartalmaz. →Omega-6 olajok.


Limabab

Phaseolus lunatus (INCI)


Limnanthes alba (INCI)

Tajtékvirág


Linimentumok

Bedörzsöléshez és masszázshoz való emulziójellegű olaj és víz vagy alkoholkeverékek megnevezése.


Linolsav

Az esszenciális zsírsavakhoz tartozik. A szervezet maga nem tudja előállítani, ezért be kell juttatnia a szervezetbe. →Zsírsavak, esszenciális. →Vitaminok, F-vitamin.


Lipidek

(Görög: lipos = zsír.) Valamennyi zsír és zsírszerű anyag általános megnevezése.


Lipidperoxidok

Bőrizgató (-irritáló) anyagok, amelyek oxigén hatására keletkeznek. A bőr öregedését okozzák. →Gyökfogók.


Lipofil

(Görög: lipos = zsír, filosz = barát.) Zsírokban és olajokban könnyen oldódó anyag.


Lipolízis

A zsír lebontása.


Liposzómák

(Görög: zsírtestecskék.) Többnyire foszfolipidekből álló kollidhordozórendszer-hatóanyagok, amelyek mérete 15 és 5000 nm között van. Ezeknek a gömböknek a burkolata hasonló a hagyma héjához, egy vagy több kettős rétegű membránból (bilayer) áll. A buborékocska üregét meg lehet tölteni hidrofil anyagokkal, amelyek liposzómák alakjában behatolnak a bőr mélyebb rétegeibe (töltött liposzómák). A liposzómák csak csekély mennyiségű zsírban oldódó hatóanyagot vesznek fel. A mélységi hatás a liposzómák átlagos méretétől függ (legkedvezőbb a 200 nm), de nagymértékben befolyásolj a →foszfolipidek jellege és a membránburkok száma (az úgynevezett rétegezettség, lemezesség) is. A lecitinek és különböző fajtáik jó liposzóma képzők.


Lotiók

1. Folyékony testápoló emulziók. 2. Frissítésre és ápolásra szolgáló vizes-alkoholos oldatok.


Lucfenyő

Picea Excelsa (INCI)


Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail