A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Hajátültetés

A fej hajjal sűrűbben benőtt részeiből kisebb bőrrészeket metszenek ki, és azokat beültetik a kopasz területekre, ahol az operáció technikájától függően a haj csomókban kinő.


Hajbeültetés

A fejbőrbe műanyag szálakat ültetnek be, amelyek kedvező esetben belenőnek a fejbőrbe. Egy óra alatt akár ezer szálat is be lehet ültetni.


Halmazállapot

Egy és ugyanazon anyagnak (a nyomástól és hőmérséklettől függő) állapota: gáznemű, folyékony vagy szilárd. (Példa: vízgőz-víz-jég.)


Hám

→Epidermisz. A bőr három rétege közül a legfelső, vérellátás nélküli réteg.


Hamamelis

(Varázsmogyoró.) A hamamelis (Hamamelis virginiana) négy méterre is megnövő cserje. Eredetileg Észak-Amerikából származik, leggyakoribb előfordulási helye: Virginia állam. Ovális levelei kellemes illatot árasztanak és a mogyoróbokor leveleire hasonlítanak. A hamamelis kérge és levelei cserzőanyagot tartalmaznak (1989 óta ismerik a hamamelitannint), de a levelekben illóolajok is találhatók. A levelek kivonata összehúzó hatású, és tonizálja a bőrt. Varázsdió, bűbájdió (Hamamelis virginiana) = cserzőanyagokat, illóolajat tartalmazó gyógynövény, kivonata összehúzó, tonizáló hatású, koncentrációjától függően.


Hamamelis virginiana (INCI)

Nagylevelű csodamogyoró


Hamamelis virginiana (INCI)

Varázsdió


Hamameliskivonat

A hamamelis bokor kérgéből és leveleiből készített barna alkoholos kivonat.


Hamamelispárlat

A hamamelis cserje leveleiből és kérgéből készített alkoholos desztillátum. A párlat tonizáló, összehúzó és gyulladásgátló hatású, ezért az arcvizek (10%-ig) és krémek (5%-ig) értékes adalékanyaga.


Hámlás (desquamatio)

(Latin: de, des = el, fosztóképző; squama = korpa, pikkely). A legfelső bőrréteg elszarusodott sejtjeinek lelökődése, kb. 6-8 g naponta.


Hámlás (leválás)

A legfelső (elhalt) szarusejtek természetes, szabad szemmel általában nem látható leválása.


Hámlasztókúra

A legfelső bőrréteg eltávolítása enzimek vagy vegyi anyagok, pl. szalicilsav segítségével.


Hangyasav

(Latin: acidum formicum.) Erősen bőrizgató hatású. Felhasználás: hígítva hajvizekben; tartósítóanyag.


Háromszínű árvácska

Viola tricolor (INCI)


Harpagophytum procumbens (INCI)

Ördögcsáklya


Hatóanyagok, általában

A kozmetikai ápolókészítményekben az egyes hatóanyagok pozitív hatása megszűnhet, ha a kozmetikum alapanyaga nem megfelelő. A jó alapanyag a hatóanyagok pozitív tulajdonságait támogatja és kiemeli.


Hedera helix (INCI)

Borostyán


Helianthus annuus (INCI)

Napraforgó


Helioterápia

(Görög: helios = nap.) Gyógyító eljárás (nap)fényenergia alkalmazásával.


Heliotropin

A modern illatszeripar által széles körben alkalmazott mesterséges illatanyag. A testápoló szerekben tartósító hatása miatt alkalmazzák.


Henna

(Lawsonia uermis.) Keleten kedvelt haj- és bőrszínező anyag, a narancstól a vörösig színez; a Lawsonia uernis nevű növényből nyerik.


Herpesz

(Herpes labialis = szájherpesz.) Az ultraibolya sugárzás a helyi immunrendszer gyengülése következtében aktiválhatja a szájszéleken a herpes simplex vírusokat. Kifejlődését elősegítheti az ajkak kiszáradása is.


Hialuronidázok

A glikonidázok közé tartozó enzimek. A hyaluronidázok képesek arra, hogy poliszacharidokat felbontsanak. Ezzel a bőr és a szövetek átjárhatóvá válnak olyan anyagok számára, amelyeket a bőrbe akarunk juttatni. (Diffúziós tényező.) Természetes alakban jelen van a szarvasmarha herekivonatában. A spermában a hyaluronidázok enzimként hatnak, a fogamzáskor a sejthártya részleges feloldásával segítik a spermium behatolását.


Hialuronsav

A bőr alkotórésze. Megállapították, hogy összefüggés van a víztartalom és a hyaluronsav – tartalom között. Idősebb korban megfigyelhető a bőr hyaluronsav- tartalmának csökkenése. A természetes kötőszövetben a hyaluronsav szorosan kapcsolódik a proteinekhez és a →mukopoliszacharidokhoz. Fontos kozmetikai hatóanyag. →Akne kezelés, Ránckezelés.


Hibiscus esculentus (INCI)

Okra


Hideg emulgeálás

Emulziók létrehozása szobahőmérsékleten, azaz melegítés nélkül, ami idő- és energia megtakarítást jelent.


Hideg hatása ellen védő készítmények

Különlegesen hideg környezeti feltételek mellett megvédik a bőrt a hő- és nedvességveszteségtől. Fontos készítmények a magasabb hegyekben sportolók, sífutók, távúszók számára. A készítmények nem tartalmazhatnak vizet, ugyanakkor vízállónak és izzadságállónak kell lenniük.


Hidroxi-nezoesav-észter

(PHB-észter.) Antimikrobiális konzerválószer, elsősorban élesztőgombák és gombák ellen hatásos.


Hierochloe odorata (INCI)

Illatos szentperje


Hiperandrogénia

(Görög: hiper = túl.) A férfi nemi hormon túlzott mértékű termelése bizonyos szervek férfias jellegének erősödését eredményezi; ebben elsősorban a bőr érintett. →Seborrhoea, fokozott testszőrzet, hajhullás.


Hiperémia

Vérbőség, görög: hiper = túl, haemo = vér.) Vérbőség (fokozott vértartalom) valamilyen szervben vagy a test valamely részén.


Hiperfágia

Kóros falánkság.


Hiperkeratózis

(Görög: hiper = túl, keras = szaru.) Túlzott mértékű szaruképződés (bőrkeményedések, bütykök, tyúkszem).


Hippophae rhamnoides (INCI)

Homoktövis


HLB-érték

Az →emulgeátorok osztályozási rendszere. Elsőként Griffin dolgozta ki 1949-ben. A HLB-értékek az emulgeátorok adott felhasználásra való alkalmasságát jelzik. Az egyes HLB-értékek jellemzői: 1,5 – 3 habzásgátlók 3 – 6 víz-olaj emulgeátorok, 7 – 9 nedvesítőszerek, 8 – 18 olaj-víz emulgeátorok, 15 – 40 oldódás könnyítők. Minden kozmetikai nyersanyag rendelkezik egy szükséges (megkövetelt, előírt, required) HLB-értékkel. Krémekben például: V/O O/V sztearinsav 15 cetil-alkohol 15 lanolin 8 10 paraffinolaj 11 bálnazsír 9 izopropil-palmitát 10 Ismeretlen nyersanyag esetén a meghatározás kísérleti úton történik, ismert értékkel rendelkező emulgeátorok segítségével.


Hőguta

A keringés összeomlása, amit a test környezet felé történő hő leadásának akadályozása válthat ki.


Holt-tengeri só

A tengerek vize több mint 90%-ban nátrium-kloridot tartalmaz, a Holt-tenger sója sok kálium- és magnézium sót, kevés nátriumiont tartalmaz magas brómkoncentráció mellett. →Pszoriázis.


Homogenizáció

Emulziók cseppméretének mechanikus csökkentése (rotor sztátor rendszer, hengerszék).


Homoktövis

Hippophae rhamnoides (INCI)


Hormonok

A hormonok az endokrin (belső elválasztású) mirigyekben keletkeznek. A hormonok hírvivő anyagok, amelyek a mirigyből közvetlenül a véráramba jutnak, hogy azután a test szöveteiben a hatásukat kifejtsék. A kozmetikában a női nemi mirigyek hormonjának, az →ösztrogénnek van jelentősége. A nemi hormonok termelésének csökkenésével kezdődik meg az öregedési folyamat. A bőr atrófiássá válik, a kötőszövet elveszti feszességét, a hámsejtek elszarusodási folyamata felgyorsul.


Hormontartalmú krémek

A bőrápoló krémek általában a gyengébb hatású ösztrogént, az oesztriolt tartalmazzák →enyhítik a nemkívánatos, a klimatérium következtében fellépő bőrelváltozásokat, például a fokozott ráncosodást és a bőr elvékonyodását.


Humulus lupulus (INCI)

Közönséges komló


Hűsítőkendők

Frissítő hatású parfümök alkoholos oldatával átitatott papír zsebkendők. A gyors elpárolgást a légmentesen, hegesztéssel lezárt csomagolás akadályozza meg.


Hypericum perforatum (INCI)

Közönséges orbáncfű


FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail