A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Nadragulya

Atropa belladonna (INCI)


Nagylevelű csodamogyoró

Hamamelis virginiana (INCI)


Nagylevelű hárs

Tilia platyphyllos (INCI)


Nagyvirágú ibolya

Viola riviniana (INCI)


Nalidone

Természetes nedvességmegkötő hatású vegyület, amely aminosavakból, pirrolkarbonsavból és tejsavból áll.


Nanométer

Rövidítése: nm. A milliméter milliomod része, 10-6 mm. A nanométer az elektromágneses hullámoknál alkalmazott mértékegység (hullámhossz).


Nanorészecskék

Olajban oldódó hatóanyagokat, például A- és E-vitamint a sejtekbe továbbító rendszer, hasonló a →liposzómákhoz. Foszfolipidekkel körülvett nanométer nagyságrendű olajcseppecskékből áll.


Nanoszóma

→Nanorészecskék. A 10-100 nm nagyságrendjébe eső anyagoknak az irhába juttatásra szolgáló kolloid-transzport rendszer. Polimerekből álló szilárdanyag-rendszer, hatóanyag-micelláris rendszerrel. Szfingolipidek, a „bőrlipidek” (ceramidok) és foszfolipidek segítségével alakíthatók ki az úgynevezett nanoszómák, amelyek lipofil hatóanyagot képesek bejuttatni, ellentétben a liposzómákkal, amelyeket csak hidrofil anyagokkal lehet feltölteni.


Nap elleni védelem

Védekezés →fényvédő anyagok segítségével. Megkülönböztetünk a fényvédő készítményekbe beépített olajban és vízben oldódó készítményeket és/vagy átlátszó pigmenteket.


Napallergia

Nem valódi allergia, hanem a bőr túlzott mértékű reakciója a szokatlanul magas, hirtelen fellépő ultraibolya sugárzásra, amely hólyagocskákban, pattanásokban és viszkető csalánkiütésekben nyilvánul meg. Csak a napnak kitett, fedetlen bőrrészeken lép fel, elsősorban a dekoltázsban, vállakon, karokon és a combon. Fotoallergiás reakció: az ultraibolya-A és –B sugarak hatására fellépő kiütés, ami viszkető érzéssel, kivörösödéssel és felhólyagosodással jár. Javasolt a magas fényvédő faktorral rendelkező zsír- és emulgeátormentes fényvédő készítmények használata; A-vitamin, kalcium bevétele, valamint a Dr. Spiller-féle Aloe vera gél, Dr. Spiller-féle Napvédő gél diókivonattal használata.


Napégett sejtek

(Sunburn cells.) A nap által elégetett sejtek. A leégés késői fázisában a legfelső bőrréteg sejtjei elhalnak, majd néhány nap múlva lelökődnek.


Napérzékenység

Az emberi bőr eltérő mértékben rendelkezik a pigmentképzés képességével. A pigmentképződés a barnulás nélküli kivörösödéstől az előzetes kipirulás nélküli sötétre barnulásig terjed. Ennek megfelelően hatféle bőrtípust különböztetünk meg.


Napraforgó

Helianthus annuus (INCI)


Napraforgóolaj

(Ol. helianthi.) A napraforgó magjából nyert olaj. Az olaj telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért oxidációval szemben nem túlságosan stabil.


Napszemüvegek

A napszemüveg nemcsak divatos tartozék, ami látható fénytől védi a szemet, hanem kiszűri a fényből az →ultraibolya sugarakat.


Napszúrás

Különösen a fedetlen fejre és a tarkóra jutó, túlzott mértékű napsugárzás hatására alakul ki. Következménye lehet erős fejfájás, émelység, szédülés, fülzúgás, szélsőséges esetben ájulás, sőt halál. Azonnali teendők, a fejet felpolcolni, nedves, hideg kendővel hűteni, orvost hívni.


Narancs

Citrus sinensis (INCI)


Nasturtium officinale (INCI)

Vízitorma


Nátrium-dihidrogén-foszfát

Vízlágyításra szolgáló foszfát.


Nedvesen tartó anyagok

Olyan anyagok, amelyek egyrészt magukat a készítményeket óvják a kiszáradástól (pl. szorbit, glicerin, glikolok), másrészt olyan hatóanyagok, amelyek a bőr, de különösen a szaruréteg kiszáradása ellen hatnak (pl. →kollagének, →mukopoliszacharidok, komplex cukorvegyületek, →karbamid, aloe.)


Nedvesítő emulziók

A bőrre a zsírokon és olajokon kívül vizet és nedvességmegkötő anyagokat is fel kell vinni, hogy megakadályozzuk a kiszáradását. A nedvesítő emulziók→nedvességmegkötő anyagokat is fel kell vinni, hogy megakadályozzuk kiszáradását. A nedvesítő emulziók →nedvességmegkötő faktorokat (NMF) vagy azok egyes alkotórészeit tartalmazzák, például glicerol, →karbamid, nátrium-laktát, →mukopoliszacharid, →kollagén, vagy növényi kivonatot, például aloét.


Nedvességmegkötő faktorok

A nedvességmegkötő faktorokat az angol elnevezés – Natural Moisturizing Factor – alapján NMF-nek is nevezik; kedvelt adalékanyagok, amelyek segítik a bőrfelület természetes nedvességtartalmának megőrzését és szabályozását. Például PCA = pirrolidon-karbonsav-nátriumsó, karbamid, glicerin, méz.


Nelumbo nucifera (INCI)

Indiai lótusz


Nemi hormonok

A nemi hormonok ivarmirigyek hormonjai. Ezek irányítják többek között a nemi és a szülési funkciókat. Megkülönböztetünk női nemi hormonokat: tüszőhormon = oestradiol, sárgatest hormon = progesteron; férfi nemi hormonokat: tesztoszteron, androszteron. A női nemi hormonok kedvező gyakorolnak a bőrre.


Nercolaj

(Mink oil.) Kanadában és Norvégiában a bundájuk miatt tenyésztik a nercet. A visszamaradó zsírt szagtalanítják és kozmetikai célra alkalmassá teszik. A nercszőrmét feldolgozó varrónőknek különlegesen szépek, ápoltak a kezeik. Ez vezetett ahhoz a felismeréshez, hogy a nercolajat kozmetikai célra használják. A nerc rendelkezik az egyik legfinomabb szőrmével. Ezt a szőrmét az alatta lévő zsírsejtszöveg védi. A nercolajat tartalmazó krémek elősegítik a sima, tetszetős bőr kialakulását. A nercolaj →palmitinsavat tartalmaz; szétterítő hatású. Az erőteljes ultraibolya sugárzást el tudja nyelni.


Neroliolaj

(Oleum aurantii florum.) Narancsvirágolaj; a friss virágokból nyert, az illatszeripar számára fontos olaj.


Nigella sativa (INCI)

Fekete kömény


Nikotinsav-hexil, -metil, -benzil, -etil, -észter

A nikotinsav, B-vitamin komplex része, amelyet észtereire alakítanak át. Ezek az anyagok néhány perc alatt behatolnak a bőrbe, és kitágítják az ereket, ennek következtében a vérellátás több órán át fokozódik. A megnövekedett vérellátás révén a bőr sejtjei több oxigénhez jutnak, továbbá fokozottabb az anyagcsere salakanyagainak eltávolítása is. A reuma és cellulit elleni készítmények kedvelt és nélkülözhetetlen alapanyaga.


Nioszóma

Kolloidtranszport rendszer a hatóanyagok irhába juttatásához →liposzómák.


Nőszirom

Iris florentina (INCI)


Növényi kivonatok

A gyógynövények gyógyító hatását már évezredek óta ismerik. A növényi kivonatok a gyógynövény gyökeréből, leveléből, szárából vagy virágjából nyert főzetek (teák), porok vagy desztillátumok. Az ezzel kapcsolatos ismeretek a néphagyományokban gyökereznek, a tudást egyik generáció adta át a másiknak. A modern tudomány ismét felfedezte a gyógynövényeket, füveket és különösen a kombinált növénykivonatok hatékonyságát.


Növényillat

Az illatszeriparban alkalmazott fogalom. Illatosító anyagok melyek a füvek, levelek, szárak és a növényzet illatára emlékeztetnek.


Nyilatkozat (deklaráció)

A készítményben található anyagok nyílt megnevezése a csomagoláson. A nyilatkozat megadása Németországban eddig önkéntes alapon történt, 1997-től kezdődően az INCI-nyilatkozat kötelező.


Nyílgyökér

Maranta arundinacea (INCI)


Nyírfa, fehér

Betula alba (INCI)


Nyírfalevél-kivonat

(Birch. Leaf Extract.) Világosba, átlátszó, jellegzetes illatú folyadék, amely valamennyi víztartalmú készítménnyel kompatibilis; →pH-éréke 5,5,-6,7 között van. A benne található különféle anyagok (flavonidok, szaponinok, illó (éteres) olajok, cserzőanyagok, keserű anyagok és C-vitamin) a tisztátalan bőr és az →akne esetén kedvezően hatnak. Alkalmazzák hajápoló készítményekben, krémekben és lemosó folyadékokban. A hajat erősíti, növekedését elősegíti.


Nymphaea alba (INCI)

Tündérrózsa


Nyomelemek
Nyom-

elem

Napi igény

(egészséges

felnőtt)

Előfordulása
króm 50-20 ῃg búzacsíra, korpás termékek, sörélesztő, máj, fölözetlen tej
vas 101-5 mg dió, hüvelyesek, szezámmag, gabonacsíra, zabpehely, burgonya, sárgarépa, zöldfőzelékek, köles, szójabab, hús, hal máj, vese
jód 180-200 ῃg jódozott asztali só, hús, hal, algák, főzelékek, dió, szójabab, korpás termékek, zabpehely
kobalt 0,2-04 ῃg hüvelyesek, dió, búzacsíra, kakaó, osztriga, sajt, hús, hal
réz 1,5-3 mg máj, osztriga, fekete kagyló, dió, élesztő, búzacsíra, hüvelyesek, korpás kenyér, sajt, hús, hal
mangán 2-5mg búzacsíra, zabpehely, korpa, gabonafélék, szójabab, osztriga, korpás termékek
molibdén 75-250 ῃg máj, vese, gabonafélék, tejtermékek, hüvelyesek, búzacsíra, sörélesztő
szelén 50-100 ῃg korpa, gabonafélék, búzacsíra, belsőségek, halak, napraforgómag, szójabab, hüvelyesek, dió, teljes rizs, szelénben gazdag kenyér, burgonya, főzelékek, zabpehely
cink 12.15 mg Osztriga, élesztő, búzacsíra, hüvelyesek, belsőségek, dió, zabpehely, korpa, gabonafélék, sajt tej, hús

 


Nyúlszapuka

Anthyllis vulneraria (INCI)


FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail