A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Sabai serrulata

Pálmagyümölcs-kivonat; →androgén hatással rendelkezik.


Saccharum officinarum (INCI)

Cukornáds


Sáfrány

Crocus sativus (INCI)


Sáfrányos szeklice

Carthamus tinctorius (INCI)


Salátaboglárka

Ranunculus ficaria (INCI)


Salbei

A zsálya (Salvia officinalis) aromás illatot árasztó ovális levelű örökzöld bokor. A négyszögletes, a tövénél fásodott száron lévő levelek alsó része erősen szőrös. A zsályának a leveleit hasznosítják, amelyek illóolajat és 8%-ig terjedően cserző- és keserű anyagokat tartalmaznak. A kivonat sokoldalúan felhasználható dezodorokban és szájápoló szerekben.


Salvia officinalis (INCI)

Orvosi zsálya


Sambucus nigra (INCI)

Festőbodza


Samponok

Hajmosáshoz szolgáló folyékony vagy krémjellegű termékek, amelyet →tenzidek (anionos, többnyire lauril-éter-szulfát) segítségével állítanak elő, különféle hatóanyagokat és illatanyagokat tartalmaznak.


Saponaria officinalis (INCI)

Orvosi szappanfű


Saponaria officinalis (INCI)

Szappanfű


Sárga tárnics

Gentiana lutea (INCI)


Sárgabarackmag

A sárgabarack magjának külső, kemény héját finom szemcséjűre megőrlik, amely természetes peelingező anyagként használható.


Sárgabarackmag-olaj

A sárgabarack magjának belső részéből nyerik, színes halványsárga. Glicerinészterezett telítetlen zsírsavakból, olajsavból (kb. 75%) és linolsavból (kb. 20%) áll. A sárgabarackmag-olaj kémiailag a mandulaolajhoz hasonlít. Ezért ősidők óta használják értékes bőrápoló kozmetikai olajok és krémek előállításához.


Sárgarépaolaj

(Karottaolaj.) A sárgarépa zsíros olaja. Tartalmaz →karotint, →karotinoidot és →tokoferolt. Felhasználása száraz bőr esetén.


Savköpeny

A bőr természetes módon savas védőköpenyt alakít ki, amely megvédi a bőrt a gombák és baktériumok káros hatásától


Saxifraga sarmentosa (INCI)

Kőtörőfű


Seborrhoea

(Latin: Sebum = faggyú, rhee = folyás.) A bőr faggyútermelésének kóros fokozódása, zsíros bőr.


Seborrhoea, kóros

A faggyúmirigyek túlzott működése. Zsíros, fakó bőr, megvastagodott →hám. Szélsőséges esetben a faggyú tömörré viaszszerűvé válik, és a pórusok 1 mm átmérőjűek is lehetnek. Komplikációként gyakran baktériumok szaporodnak fel, →akne keletkezik.


Seborrhoea, részleges

A →hiperandrogénia jóindulatú formája (túlságosan sok bőrzsír, „olajos faggyúbőség”).


Secale cereale (INCI)

Rozs


Sejt

(Latin: cella = tartály.) A szervek legkisebb egysége; sejtfal, sejttest, sejtmag, központi testecske.


Selyemproteinek

Értékes fehérje, amelyet a selyemhernyó gubójából nyernek. Hidrolizátuma a csúcsminőségű kozmetikai termékek hatóanyaga, →glicinben gazdag.


Semleges olajok

(Trigliceridek.) A természetes olajokhoz hasonló vagy azokból lepárolt olajok; viszkozitásuk alacsony, szagtalanok és íztelenek, kiválóan alkalmasak mindenféle szépségápoló szerben történő felhasználásra, minthogy kozmetikai szempontból elsőrendű zsírsavakat tartalmaznak.


Serenoa serrulata (INCI)

Fűszerpálma


Sesamum indicum (INCI)

Szezámmag


Shea vaj

Butyrospermum parkii (INCI)


Shea-vaj

Értékes zsíranyag, amelyet az Afrikában honos karitéfa diójából nyernek.


Silk-Protein

A →selyemprotein angol elnevezése.


Simmondsia chinensis/Buxus chinensis (INCI)

Jojoba/jojobaolaj


Sisakvirág

Aconitum napellus (INCI)


Sisakvirág-kivonat

Serkenti a sebek gyógyulását, a bőr vérellátását, de égető és viszkető érzést is okozhat.


Solanum lycopersicum (INCI)

Paradicsom


Somkóró

(Meliotus officinalis.) A borostyánhoz hasonló hatású, csökkenti a vérkeringés-fokozó anyagok izgató hatását. Széles körben alkalmazzák cellulit elleni készítményekben


Sonoforézis

Indirekt elektrokozmetikai eljárás. Zsírok,olajok, vízben nem oldható apoláros anyagok a bõr mélyebb rétegeibe való felszívódását elõsegítõ kezelõeljárás. 1 MHz frekvenciájú ultrahanggal végezzük.


Sorbus aucuparia (INCI)

Madárberkenye


Spermacet

Bálnazsír; értékes kozmetikai olaj, amelyet ámbrás cetből nyernek. A kipusztulóban lévő fajok védelmére hozott rendelkezések miatt már nem hozzáférhető. Ezért napjainkban a kozmetikai ipar a jojobaolajat használja, amely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.


Spiraea ulmaria (INCI)

Legyezőfű


Spiritusz

= szesz; az etil-alkohol köznapi elnevezése. →Etanol, élesztőgombák segítségével nyert erjedési termék.


Stratum basale

= a hám bazális (alapi) rétege; → bőr.


Stratum germinatium

= a hám szemcsésrétege; →bőr.


Stratum spinosum

= tüskéssejtek rétege; →bőr


Sun Protection Factor

SPF. A fényvédő faktor meghatározásának amerikai módszere.


Symphytum officinale (INCI)

Fekete nadálytő


Syndetek (Synthetic Detergents)

A szintetikus mosdószerek amerikai elnevezése. →Tenzidek.


Syringa vulgaris (INCI)

Közönséges orgona


Szabad gyökök

A ráncosodás egyik oka. Kinus Pauling, a kétszeres Nobel-díjas Egyesült Államok-beli biokémikus határozottan azt a nézetet vallotta, hogy bizonyos vitaminok jelentős mennyiségben adagolva a test sejtjeinek millióiban lassítják az öregedés folyamatát, ezáltal megvédik azokat a ráktól és más civilizációs betegségektől Ezt megerősítették a Dr. Spiller Biocosmetic GmbH. Olyan készítményekkel szerzett tapasztalatai, amelyek nagy adagokban tartalmaztak E-vitamint, β-karotint – egy olyan provitamint, amely szükség esetén a testben A-vitaminná alakul át –, valamint C-vitamint. Rendszeres használat esetén ezek a készítmények rövid idő alatt jelentős mértékben javították a bőr küldő megjelenését. Ezek a vitaminok azzal a közös tulajdonsággal rendelkeznek, hogy megkötik a szabad gyököket, nehogy azok károsítani tudják az érzékeny sejteket és sejtmembránokat. Szabad gyökök a testben lévő kétbillió sejt mindegyikében keletkezhetnek a sejtben történő energia-előállítás során. Kémiai szempontból ezek molekulatöredékek, amelyek telítetlen zsírok és oxigén találkozásából jönnek létre. A szabad gyökök igen aktívak, és igyekeznek más molekulákkal kötést kialakítani. A környezeti hatások, a kén-dioxid, a nitrátok, a sugárzás és a stressz kedvező körülményeket teremtenek a szabad gyökök keletkezéséhez. A szabad gyökök megtámadhatják a sejteket és sejtfalakat, tönkreteszik azokat, majd háborítatlanul behatolhatnak a sejtmagokba, amelyek az öröklött tulajdonságokat tárolják. A DNS veszélybe kerül, mert előfordulhat, hogy az öröklött információ torzítottan kerül továbbadásra. A kód megváltozásának következménye a mutációk megjelenése, az idő előtti öregedési folyamat. Ha a szabad gyökök rostos fehérjékkel kapcsolódnak, a proteinek apránként hálósodnak, és szilárdan egymásba kapaszkodnak. Ennek az a következménye, hogy a fehérjeanyagok nem tudnak már egymáson elcsúszni. A kollagén és elasztin elveszti rugalmasságát, ráncok és redők alakulnak ki.


Szalicilsav

(Acidum salicilicum.) A fűzfakéregből (Salix) származó természetes vegyület;1%-osan – mint szalicilszesz – fertőtlenítő, gyulladásgátló és viszketéscsökkentő hatású. 5%-osan keratolitikus szaruoldó) hatású. Kozmetikumokban a felhasználási területtől függően 1-3%-os töménységben alkalmazzák. A szalicilsav fokozza a bőr hatóanyag-felvevő képességét. Alkalmazzák tartósítószerként is.


Szappanfű

Saponaria officinalis (INCI)


Szappanok

A szappanok zsírsavak alkáli sói, amelyeket faggyúból (állati eredetű zsírokból vagy növényi olajokból elszappanosítás útján állatnak elő. Lúgtartalmuk révén lúgosan (bázikusan) hatnak a bőrre. A normál bőr →pH-érték védőburkot alakít ki (savas köpeny), ebben a savas közegben a kórokozó mikroorganizmusok nem tudnak szaporodni. A szappannal történő túlzott mosakodás hatására a bőr pH-értéke eltolódhat a lúgos tartományba (pH 10-11). A nem kellően eltávolított szappanmaradványok behatolhatnak a bőrbe és irritálhatják. Ezért ajánlott az alkálimentes szappanok használata, különösen érzékeny bőr esetén. A bőrt a kezelést követően ajánlatos a savasított vízzel (kozmetikai ecettel) vagy alkoholos lotióval után tisztítani, ez a szappanmaradékokat eltávolítja és elősegíti a természetes (4-5 közötti) pH-érték újbóli kialakulását. Kerülni kell az alkálikus szappanok használatát a bőr sérülése (sebek, horzsolások) esetén. A szappan a kemény vízzel vízoldhatatlan mészszappant (kristályokat) alkot, amely bejut a sebbe, és ott viszketési ingert vált ki; a viszketés és vakarás a seb elfertőződéséhez vezethet.


Szaruréteg

A →hám, →epidermisz fontos funkciókat ellátó legfelső sejtrétege, ami elhalt sejtekből áll.


Százszorszép

Bellis perennis (INCI)


Szegfűszeg

Eugenia caryophyllus (INCI)


Szelén

A tudomány mai állása szerint a szelén védi a sejteket, csökkenti a mérgező anyagok hatását, és valószínűleg megelőző hatást gyakorol a rákos, szív-, bőr- és izületi megbetegedésekre. A szelénhiány oka egyrészt a szelénben szegény talaj, másrészt a túlságosan sok ammóniumszulfát műtrágya használata, valamint az alacsony kenyérfogyasztás. A kereskedelemben kaphatók különféle szelénben gazdag lisztféleségek, és az azokból készített pékáruk is. Ilyen kenyér fogyasztásával egy felnőtt ember szelénszükségletének 50%-a fedezhető (napi 250 gr kenyér elfogyasztása esetén).


Szelén-szulfid

Orvosi szer korpásodás ellen, nagyobb koncentrációban mérgező. Az orvosi korpásodás ellen alkalmazható samponok, például a Selsun hatóanyaga.


Széles spektrumú fényvédő

Fényvédő, amely mind az →ultraibolya (UV)-B tartományban, mind az ultraibolya (UV)-A tartományban fényelnyelő képességgel rendelkezik. Az UV-B és UV-A szűrők kombinációit nevezik széles spektrumú fényvédő szűrőknek (→fényvédő anyagok).


Szemcsés réteg

Stratum granulosum. A →hám sejtrétege


Szemvidítófű

Euphrasia officinalis (INCI)


Szénhidrátok

Növények által termelt szerkezeti anyagok vagy tápanyagok (egyszerű cukor, glukóz), oligoszacharidok (2-6 monoszacharidok vegyületei, például szacharóz) és poliszacharidok (eltérő tulajdonságokkal, például keményítő, glikogén és cellulóz).


Szénhidrogének

A csak szénből és hidrogénből álló szerves vegyületek gyűjtőfogalma (ásványolajok, halolajok, csukamájolaj).


Szénsav

Közepesen erős sav. Szén-dioxid vizes oldata. Sói a karbonátok.


Szeplő

Ephelis. Éles határvonalú pigment szaporulat a hám alapi rétegében. Az erős napsugárzást kerülni kell, ajánlott az erős fényvédők alkalmazása.


Szétterülés

A krém alapanyagának az a képessége, hogy a bőrt nedvesítse; áthatoló képességnek is nevezik. Egy adott anyag képessége, hogy szétterüljön és behatoljon.


Szezámmag

Sesamum indicum (INCI)


Szezámolaj

(Ol. sesami.) A szezámfa magjának hidegen sajtolt olaja. A szezámolaj oxidáció szempontjából stabil, és az ultraibolya sugarakat nagymértékben elnyeli.


Szfingoszóma

A szfingozin által képzett liposzóma. A szfingoszóma egy aminoalkohollal rendelkező foszforsavészter.


Szilícium

A szilícium felelős a kötőszövet feszességéért és rugalmasságáért, ugyanakkor erősíti a bőr védekezőképességét. A szilícium igen fontos a haj és körmök növekedése szempontjából. Hiánya hajhullást, cariest és fogínysorvadást, valamint a támasztószövetek gyengülését okozhatja. A szilícium hiánya elősegíti az akne és a gennyes szőrtüszőgyulladások, valamint a furunkulusok keletkezését. Belsőleg kolloid kovasav alakjában adagolva a szilícium jó szolgálatot tesz a petyhüdt bőr, hajhullás és törékeny körmök kezelésében. Külsőleg alkalmazva a kovasavgéllel jó eredmények érhetők el leégés, bőrsérülések, rovarcsípések, gennyes és viszkető bőrgyulladások, szájnyálkahártya-gyulladás és a bőrtisztátalanságok esetén.


Szilikonolajok

Víztaszító hatással rendelkező kozmetikai hatóanyagok csoportja. A szilikonolajok a bőr felületén kialakított átlátszó réteg révén védi a bőrt. Nappali krémekben 3%-ig, bőrvédő krémekben 10%-ig terjedően használják.


Szilva

Prunus domestica (INCI)


Szinergista hatású anyagok

(Görög: synergein = együttműködni.) Olyan anyagok, amelyek kölcsönösen fokozzák egymás hatását.


Szintézis

Kémiai vegyületek felépítése.


Szioszóma

→Liposzómák dermális alkalmazásához szolgáló, szilíciumvegyületeken alapuló kollid hordozórendszer.


Szkvalán

Hidratált →szkvalén, →perhidroszkvalén, első osztályú kozmetikumok kiváló alapanyaga.


Szkvalén

Halmájolaj; vegyi szempontból szénhidrogén, →perhidroszkvalén, értékes alapanyag luxuskozmetikumok számára.


Szójaolaj

(Ol. soja hspida.) Kedvező árú, vitaminokban gazdag, a szójababból sajtolással vagy kivonással nyert olaj. Számos kozmetikai célra felhasználható növényi olaj. Leginkább azonban a szappangyártásban alkalmazzák.


Szőkítés

(Fehérítés.) A haj, illetve szőr színének nagyfokú kivilágosítása a haj vagy szőrszál pigmentjeinek túloxidálása révén.


Szőlő

Vitis vinifera (INCI)


Szőlőmagolaj

Grape seed oil.) A szőlő magjából nyert olaj. A kozmetikai iparban egyre inkább természetes anyagokat használnak fel. A kutatók rájöttek, hogy a szőlő magja jelentős mennyiségű linol- és linolénsavat tartalmaz, ezeket F-vitaminnak nevezik. Megakadályozza a bőr érdessé válását, és jó hatással van a hámlásra hajlamos bőrre.


Szolubilizátorok

(→Oldódáskönnyítők.) Az oldódáskönnyítőkre akkor van szükség, amikor például illó olajokat vagy parfümolajokat vízben /alkoholban oldhatóvá akarunk tenni; oldódáskönnyítők. Emulgeátorok magas, 14 feletti → HLB-értékkel.


Szomorú kasvirág

Echinacea pallida (INCI)


Szorbinsav

Kozmetikai célra szolgáló tartósítószer. →Kálium-szorbát


Szorbit

Többvegyértékű alkohol, nedvességmegkötő hatással rendelkezik.


Szövetkivonatok

→Friss-sejt-terápia. Szervek kivonatai. Állati szövetek (például placenta, csecsemőmirigy, bőr, különösen kötőszövetek kollagénnel és elasztinnal, lép) vízben vagy olajban oldott kivonatai. Hasonlóképpen idetartoznak a Filatov-féle állati és növényi kivonatok. A szervek kivonatainak mentesnek kell lenniük a nemi hormonoktól. Különböző bőrápoló szerekben használják fel, elsősorban azokban, amelyek bőröregedés ellen ajánlottak, mivel bőröregedés ellen ajánlottak, mivel bőrsimító, revitalizáló és regeneráló hatással rendelkeznek.


Sztearin

A sztearinok az olaj a vízben krémek előállítására szolgálnak, boraxszal vagy trietanol-aminnal történt elszappanosítás révén többnyire kézkrémekhez (sztearátkrémek). Kémiai szempontból a sztearin szterain-, palmitin, mirisztin- és olajsavak keveréke.


Szubkutisz

= bőralja; →bőr.


Szuperoxiddizmutáze (SOD)

Enzim, amely a sejteknek az aktívoxigén elleni saját védelmét látja el. Az ultraibolya sugárzás erőteljesen csökkenti ezt a védő funkciót. Az E-vitaminnal történő kezelés fokozza a védő hatást. Gyökfogó jellegű.


Szúrós csodabogyó

Ruscus aculeatus (INCI)


Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail