A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Tajtékvirág

Limnanthes alba (INCI)


Taraxacum officinale (INCI)

Gyermekláncfű


Taraxacum officinale (INCI)

Pitypang


Tartós smink

Permanent make-up, kozmetikai beavatkozással. Általában szájkontúrt, szemöldököt sminktetoválnak. A tartós sminket egy vékony tűvel visszük be a bőr felső rétegébe és kb. 2-5 évig tart.


Tartósítás

Konzerválás. A kozmetikumok általában vizet tartalmazó, számos összetevőből álló keverékek, amelyek vízfázisa a mikroorganizmusoknak életteret és hatalmas mennyiségű táplálékot biztosít. Éppen ezért feltétlenül szükséges ezeknek az érzékeny készítményeknek a mikroorganizmusok elleni védelme. A romlott kozmetikumok a bőr számára sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, mint maguk a tartósítószerek. A tartósítószerek olyan természetes vagy vegyi anyagok, amelyek képesek a mikroorganizmusokat megölni vagy növekedésüket gátolni. A vizet vagy vizes részeket tartalmazó kozmetikumok megfelelő tartósítása feltétlenül szükséges. Minthogy az egyes tartósítószerek a különböző veszélyes mikroorganizmusokkal szemben (élesztőgombák, gombák, baktériumok) eltérő hatékonyságúan, rendszerint több, szinergikusan ható anyagot kell alkalmazni.


Teacserje

Camellia sinensis (INCI)


Teafa

Melaleuca alternifolia (INCI)


Tejpor

Fölözött tejből kímélő szárítással előállított por, amely elsősorban fehérjéből áll. Ezenkívül tartalmaz tejsavat, tejcukrot, vitaminokat és ásványi sókat. A tejport arcmaszkokhoz használják. Puhító és hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik.


Tejsav

(Acidum lacticum, a tejsav nátriumsója.) A tejsav és nátriumsója fontos alkotóeleme a bőr természetes nedvességmegkötő faktorainak. A kozmetikában mindkét anyagot alkalmazzák a bőr nedvességtartalmának fokozására. Minthogy a tejsav vízzel érintkezve gyengén savasan reagál, a fentieken túlmenően erősíti a bőr savköpenyét. →AHA-savak.


Teknősbékaolaj

A különböző teknősbékafajok zsírszöveteiből készített olaj gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban.


Tél, bőr kezelése télen

Télen az időjárás, a különlegesen száraz levegő hatására a ráncok egyre mélyebbekké és hangsúlyozottabbakká válnak. Tovább erősíti ezt a folyamatot a száraz szobalevegő, a csökkent folyadékfelvétel és a szennyezett levegő. Szakértői vélemények (Dr. Klingman, USA, Pennsylvania Egyetem) és 44-67 év közötti nők nagyobb csoportján végzett vizsgálatok szerint a sérült téli bőr állapota természetes hatóanyag kombinációk segítségével ismét normalizálható. Ilyen természetes anyag az Aloe vera, a jojoba-, a ligetszépe- és a borágóolaj, a kamillából származó bisabolol, valamint az A- és E-vitamin.


Teleangiektázia

(Görög: tele = távoli, ageion = edény.) A megnagyobbodott erek, kitágult hajszálerek megnevezése.


Teljes besugárzás

A közvetlen napsugárzás és a szórt napsugárzás összege (égi sugárzás).


Tengerészbőr

A bőr öregedési folyamata, amely külső tényezők hatására alakul ki. Nevezik „parasztbőr”-nek is; bőrgyógyászati neve elasztózis, a bőr kötőszövetének nagymértékű leépülése olyan embereknél, akik állandó jelleggel nagyfokú napsugárzásnak vannak kitéve.


Tengeri algák

Algae (INCI)


Tengerialga-kivonat

Tengeri algákból hidegen kivont anyag; a kivonat a bőr anyagcseréjének serkentésére szolgál, növeli a bőr vérellátását, és elősegíti a salakanyagok eltávolítását. Sokoldalúan felhasználható, alkalmazzák fürdő-adalékanyagokban és fogyasztó készítményekben.


Tenzidek

(→Detergensek, →syndet, →WAS.) Samponok és habfürdők alapanyagai. Felületaktív anyagok kifejezett nedvesítő-, diszpergáló- és mosóképességgel. A molekulák különálló hidrofil- és lipofilrészekkel rendelkeznek (→emulgeátorok). A samponok kb. 14-20%, a habfürdők kb. 25-45% tenzidet (más néven WAS-t) tartalmaznak.


Természeti kozmetika

Az allergiás reakciók növekedése és a modern emberek bizalmatlansága mindazzal szemben, ami „vegyi”, arra késztette a tudományt és az ipart, hogy a kozmetikában ismét előtérbe kerüljenek a természetes anyagok, a kozmetikai kezelések pedig természeti alapokon történjenek. A németországi Testápolási és Mosószeripari Szövetség (Industrieverband Körperpflege und Waschmittel, IKW) ezt a fogalmat a következőképpen határozta meg: „A természeti kozmetikumok olyan kozmetikai termékek, amelyeket elsősorban természetes anyagokból vegyszerrel történő tartósítás nélkül állítanak elő, tehát olyan kozmetika, amely messzemenően eltekint a vegyi, illetve mesterséges anyagoktól.” A már évezredek óta bevált természetes olajok, például a mandulaolaj, napraforgóolaj, szójaolaj és a természetes állapotukban meghagyott nyersanyagok, például a mandulaolaj, napraforgóolaj, szójaolaj és a természetes állapotukban meghagyott nyersanyagok, például a méhviasz képezik a természeti kozmetika alapját. A kémiai tartósítószerek helyett előnyben részesítik a nagymértékben tisztított nyersanyagokat, továbbá a tartósító hatással rendelkező természetes anyagokat (illóolajokat, vagy egyéb természetes eljárásokat alkalmaznak, amelyeknél előfeltétel a lehető legnagyobb gyártási higiénia.


Terrasil – Beauty Earth

A gyógyföldek kozmetikai célra történő felhasználása az ókorból maradt ránk. Már a régi görög és római orvosok is alkalmazták ezeket a földeket a bőr kezelésére. A Terrasil erős abszorpciós hatással rendelkezik, ennek megfelelően felszívó és méregtelenítő jellegű. Kiválóan használható tisztátalan, zsíros és nagyméretű pórusokkal rendelkező bőr, valamint korai ráncosodás esetén. Vegyi összetétele: SiO2 70,0% Al2O3 19,0% Fe2O3 5,2% CaO 1,8% MgO 4,5% Ma2O 5,5% K2O 2,0% A Dr. Spiller Biocosmetic GmbH. Terméke.


Testápolás

Különösen fürdés vagy tusolás után fontos tevékenység. Már a tiszta víz is kivonja a bőrből a vizet és a zsírt, ezért a fürdést követően a bőrt visszazsírozó és nedvességet pótló testápolóval kell kenni.


Testszag

Az emberek egyedi saját illata, amelyet a bőr, a haj, a mirigyváladékok és a testnyílások illaténak együttes hatása alakít ki. A bőr szagát módosítják a dezodorok és a parfümök.


Theobroma cacao (INCI)

Kakaófa


Thuja occidentalis (INCI)

Tuja


Thymus

A thymusmirigy (csecsemőmirigy) belső elválasztás útján szabályozza az ember (és az állatok) növekedését, és alapvető jelentőségű az immunrendszer egyensúlyában. Az embereknél kb. a 15. életév után a mirigy visszafejlődik, a növekedés leáll.


Thymus serpyllum (INCI)

Csombor


Thymus serpyllum (INCI)

Mezei kakukkfű


Thymus vulgaris (INCI)

Kakukkfű


Thymuskivonatok

A thymuskivonat folyékony vagy szárított kivonat, amelyet fiatal emlősállatok thymusmirigyéből (csecsemőmirigy) nyernek. Kb. 20 kg borjú thymusmirigyből kb. 1 kg kivonatot tudnak előállítani. A thymuskivonat olyan állatokból származik, amelyeket emberi igényeket kielégítő, hivatalos felügyelet alatt álló vágóhidakon dolgoznak fel, és amelyeket a leölés előtt és után megvizsgálnak és egészségesnek találnak. Kozmetikailag alkalmazva a thymuskivonat hatóanyaga szabályozza a sejtek növekedését. Rendszeresen alkalmazva fokozza az új sejtek képződését.


Tilia platyphyllos (INCI)

Nagylevelű hárs


Timsó

(Kálium-alumínium-szulfát, káli-timsó.) Kénsav és alumínium kettős sója. Összehúzó hatású keverék vérzéscsillapító ceruzákhoz, arcvizekhez, borotválkozás utáni szerekhez.


Tinktúrák

A tinktúrák →gyógyáru nyersanyagokból nyert (alkoholos) kivonatok, amelyeket különböző koncentrációjú →etanollal dolgoznak fel. A kozmetika területén széles körben alkalmazzák.


Tioglikolsav

(Acidum thioglycolicum.) Erősen maró, szúrós szagú folyadék; a modern hidegdauer és szőrtelenítő termékek gyártásához használják (→cisztin).


Tirozin

Természetes aromás aminosav. A →melaninszintézis kiinduló anyaga, amelynek során a tirozináz enzim hatására oxidálódik.


Titán-dioxid

(TiO2) →Mikropigmentek. A titándioxidot többnyire fehér pigmentként alkalmazzák tónuskrémekben és tejekben. Gyulladáscsökkentő és szárító hatású. A mikronizált titándioxidot a modern fényvédő készítményekben a magas →fényvédő faktor elérése érdekében alkalmazzák.


Tojássárgája

Az abban található hatóanyag, a →lecitin emulgeátorként megköti és lemoshatóvá teszi a haj és a fejbőr zsírját.


Tök

Cucurbita pepo (INCI)


Tokoferol

Az E-vitamin és származékainak kémiai elnevezése. A tokoferol és észterei fontos kozmetikai hatóanyagok.


Tölgyfamoha

A tölgyfán növő zuzmók kivonata. Az illatszeriparban fás-földes jellegű illatanyagokként és fixáláshoz használják.


Tömjénfa

Boswellia serrata (INCI)


Törpefenyőolaj

(Ol. pini pumilionis.) A törpefenyőből vízgőz-desztillációval nyert illóolaj, elsősorban fürdőesszenciákhoz.


Trietanol-amin

Viszkózus, higroszkópos, a glicerinhez hasonló olaj, erősen lúgos hatású. Másik neve trialkanol-amin, a pH-érték beállítására használják.


Trifolium pratense (INCI)

Vöröshere


Trigliceridek

A természetes olajok, zsírok elnevezése (glicerinben kötött zsírsavak)


Trigonella foenum-graecum (INCI)

Görögszéna


Trimetil-xantin (TMX)

Koffein, vérkeringés-javító, a kozmetika területén ritkán használatos.


Triticum vulgare (INCI)

Búza


Tropaeolum majus (INCI)

Kerti sarkantyúka; Kapucinusvirág


Tű nélküli mezoterápia

Elektromos impulzusok és speciális elektromágneses sugarak segítségével mikrocsatornák megnyitásával történik a hatóanyagbevitel a bõr mélyebb rétegeibe.


Tuja

Thuja occidentalis (INCI)


Tündérrózsa

Nymphaea alba (INCI)


Turgor

(Latin: turgere = megdagadni.) A bőr feszességének elnevezése. A sejtfolyadéknak a sejtfalakra kifejtett nyomását is így nevezzük.


Tusolás

Tisztálkodási módszer, általában jobban kíméli a bőrt, mint a fürdés. A tusoláshoz szolgáló készítményeket hajmosáshoz is alkalmas szerekkel kombinálják.


Tussilago farfara (INCI)

Martilapu


Tűzfolt

Naevus flammeus. Éranyajegy. Veleszületett, világospiros-lila folt a bőrön, gyakran szabálytalan határvonallal, a bőrből nem emelkedik ki, elfedhető →kamuflázzsal.


Minden megosztás számít!
FacebookPinterestTwitterGoogle+LinkedInEmail