A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M · N · O · P · Q · R · S · T · U · V · X · Y · Z
beautypedia
Vaccinium myrtillus (INCI)

Fekete áfonya


Vadgesztenye

Aesculus hippocastanum (INCI)


Vadgesztenye-kivonat

A számos országban honos vadgesztenye (semina hippocastani) kivonata. A vadgesztenyefa gyümölcséből sűrűn folyó kivonatot készítenek, amely aesculint, zsíros olajat, sok keményítőt, szaponint és bioflavonidokat tartalmaz. A kivonat segíti a vérellátást és fokozza a vérkeringést. Erősíti a hajszálerek falát, ilyenformán a vadgesztenye-kivonat többnyire eredményesen használható vénás pangás és visszértágulat esetén is.


Vadjázmin

Gelsemium sempervirens (INCI)


Vadmurok

Daucus carota (INCI)


Vadrózsa

Rosa canina (INCI)


Vadszeder

Rubus fruticosus (INCI)


Valeriana officinalis (INCI)

Macskagyökér


Vanília

Vanilla planifolia (INCI)


Vanilin

(Vanilium.) Az első szintetikus aromaanyag, amit a H & R cég készített; a vanília illat- és ízanyagát tartalmazza. Az illatanyagot az illatszergyártásban használják.


Vanilla planifolia (INCI)

Vanília


Vanishing-készítmények

Nem zsírozó nappali, illetve hidratáló krémek, többnyire sztearátokból.


Varázsdió

Hamamelis virginiana (INCI)


Vas

(Latin: ferrum, vegyjele: Fe.) A vas a szervezetben a nyomelemek és a gyakori elemek közötti átmeneti tartományba esik. Rendszerint azonban a nyomelemek közé sorolják. A vas része a vér- és izomfestékanyagnak, továbbá bizonyos enzimek alkotóeleme, amelyek a szervezet méregtelenítésében játszanak szerepet. A vas hiánya esetén vérszegénység lép fel, az ajaknyálkahártya és a bőr sápadt lesz. A vashiány jellemző tünetei: szájszélek berepedése, a nyelv gyulladása, a bőr durvábbá válása, érzészavarok a kezeken és a lábakon. A körmökön kanálszerű benyomódások és barázdák keletkezhetnek. A vashiány oka többnyire a túl kevés vasbevitel, túl erős havi vérzésre, belső megbetegedésekre (fekély, polip, bélbetegségek következtében fellépő belső vérzés) vagy a vasfelszívódás zavaraira vezethető vissza. A vas felszívódását a C-vitamin, a tejjel készített főzelékek és tejsavval erjesztett levek fokozzák, a fitin, az oxálsav, az alginátok, a tanninok (cserzőanyag) és a gyomorsavat lekötő anyagok (antacidok) pedig csökkentik.


Vas-oxidok

A vas-oxidok sárgásbarna vagy piros festékpigmentek. Vízben nem oldható festékanyagok. Széles körben alkalmazzák a púderokhoz és a derkokozmetikában.


Vazelin

(Vaselinum.) Sárga, kenőcsszerű szagtalan massza. Az ásványolaj és barnaszén desztillációja során visszamaradó anyagokból nyert tisztított szénhidrogén-keverék.


Vazelin, fehér

(Vaselinum album.) Tisztított, fehérített, túlnyomórészt telített szénhidrogének keveréke. Kenőcsök, brillantinok alapanyagaként használják.


Vérehulló fecskefű

Chelidonium majus (INCI)


Verejték

A verejték vagy izzadság 98%-ban vizet, 2%-ban sókat és savakat tartalmaz. Az ember naponta egy-két liter folyadékot izzad ki, melegebb éghajlaton sokkal többet, a trópusokon pedig elérheti a tíz litert is. A folyadékveszteséget ásványi anyagokat tartalmazó italokkal kell pótolni, ami a sóveszteséget is kiegyenlíti. →Verejtékmirigyek. A verejték tartalmazza a →hám vízben oldható anyagait, az ún. nedvességmegkötő faktorokat (Natural Moisturizing Factors, NMF) is. Ezek hiánya hámlást és a bőr rugalmasságának elvesztését okozza. Spier és Pascher szerint a verejték vízben oldható párolgási maradványai a következőket tartalmazzák: szabad aminosavak 40,0,% pirollidon-karbonsav 12,0% karbamid 7,0% laktát (Na-só) 12, 0% tejsav 1,5% nátrium 5,0% kálium 5,0% kalcium 1,5% foszfátok 0,5% kloridok 6,0% citrátok 0,5% valamint még ismeretlen anyagok és cukorvegyületek. A bőr zsírjai és víztartalma élettanilag szorosan összefüggenek, az egyikben bekövetkező veszteség a másik csökkenését is maga után vonja. A száraz bőr tehát zsírokat is igényel. A bőr hidrofil alkotóinak savas vegyhatása tartja egyensúlyban a mikroorganizmusokat.


Verejtékmirigyek

Megkülönböztetünk apokrin (nagy) és ekrin (kis) verejtékmirigyeket. Az eredetileg szagtalan verejtéket 2-3 millió pórus választja ki. Izzadság csak a bőrön megtelepedett baktériumok hatása következtében alakul ki. A felelősök a „mikrococcus” baktériumok.


Vérömleny

(Kék folt.) A véredényekből sérülés következtében kilépett vér okozza. A kilépett vérfesték a szín változása mellett fokozatosan leépül.


Viaszok

A viaszok különböző megolvasztható masszák, amelyek lehetnek természetes, növényi, állati, ásványi vagy kémiai eredetűek. Vegyileg magasabb molekulájú szénsavak észterei magasabb molekulájú egy vegyértékű alkoholokkal.


Viola riviniana (INCI)

Nagyvirágú ibolya


Viola tricolor (INCI)

Háromszínű árvácska


Virágolajok

Növények virágaiból kivonással, „Enfleurage”-zsal vagy desztillálással nyert illóolajok. Például a neroliolaj, narancsvirágolaj, amelyet a narancsvirágból desztillálnak.


Virágpor (pollen)

Jelentősége: a diétás élelmiszerek kiegészítője. A méhek termelik. Biológiailag aktív anyagokat (aminosavakat, vitaminokat, telítetlen zsírsavakat) tartalmaz.


Viscum album (INCI)

Fehér fagyöngy


Visszazsírozók

Olyan anyagok, amelyek a bőrt ellátják a hiányzó zsírmennyiséggel, és megszüntetik a feszülő érzést. Visszazsírozó hatással rendelkezik többek között az értékes mandulaolaj, a szójaolaj és az eucerit (tisztított gyapjúzsíralkohol). A visszazsírozó anyagokat nedvességmegkötő anyagokkal „hidrolipid rendszer”-ré kombinálva a bőr zsír- és nedvességigényét is kielégíthetjük.


Viszketési inger

Pruritus. Olyan érzet, amely védekező reakciót (vakaródzás, viszketés csökkentése fájdalom kiváltása útján) vált ki. A viszketési inger oka lehet a túl száraz bőr, valamint betegség, vagy egy bőrbetegség kísérőjelensége.


Viszkozitás

Valamely anyag folyási képességének, folyékonyságának mértéke. Nagy viszkozitás = sűrűn folyó.


Vitaminhiány

Ha össze akarjuk foglalni a bőr vitaminhiányának jelenségeit, a következő szimptómákat adhatjuk meg: 1. A bőr halványsága és szárazsága, korpás hiperkereatózis, amely a tüszők körül lokalizálódik; 2. →aknéhoz hasonló tisztátalanságok, különösen a tüszők körüli papulák keletkezése, amelyek 3. seborrhoeás kivörösödésekbe mehetnem át, korpásodó rétegződéssel. Míg az 1. pontban említett jelenségeket még kozmetikai és esztétikai szempontból zavarónak lehet tekinteni, addig a 2. és 3. alattiak már a patológia területéhez tartoznak, és dermatológiai kezelést igényelnek.


Vitaminok – A-vitamin

(Latin: vita = élet.) Zsírban oldódó vitamin, amely az emberi és állati szervezetben jelen van, a növényekben nincs. A növények ezzel szemben tartalmazzák az A-provitamint (karotint), amelyet az emberi, illetve állati szervekben a máj A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin életfontosságú szerepet tölt be a szem látási folyamatában. Az A-vitamin hiánya okozza az általában farkasvakság néven ismert látászavart. A bőr sejtjeinek felépítéséhez és optimális működéséhez elengedhetetlenül szükséges az A-vitamin. Ha ez a vitamin hiányzik, a bőrszövet elfajul (degenerálódik) és túlzott mértékű elszarusodás fejlődik ki. A kozmetikában A-vitamint tartalmazó krémeket alkalmaznak a száraz, valamint a hámlásra hajlamos bőr kezelésére.


Vitaminok – A-vitamin-acetát

Az A-vitaminnak ecetsavval alkotott észtere; hatása hasonló az A-vitamin-palmitátéhoz.


Vitaminok – A-vitamin-palmitát

Az A-vitaminnak palmitinsavval alkotott észtere. 3-4 hónapon belül csökkenti a ráncosodást. Az öregedő bőr számára szolgáló hatóanyag; vastagítja a hámot, regenerálja az ultraibolya sugárzás következtében idő előtt megöregedett bőrt. Jelentős mértékben befolyásolja az irhában a kollagénképződést, fokozza a bőr rugalmasságát.


Vitaminok – B6-vitamin

A B-csoportba tartozó vitaminok hiánya elváltozásokat okoz a bőrben és a hajban. Az atrófiás, barázdált vagy öreg bőrt feszessé teszi, kisimítja, javítja a bőr vérellátását és kivilágosítja a bőrt.


Vitaminok – D3-vitamin előállítása

A D3-vitamin több lépcsőben jön létre. Először a bőrben az ultraibolya-B sugárzás energiájának hatására a meglévő elővitamin (7-dehidro-koleszterol) átalakul D3-provitaminná. A test melege fejezi be a D3-vitaminná alakítást. Ezt követően bejut a vérkeringésbe, és a májban, valamint a vesében nyeri el végleges hatásos alakját. A D3-vitamin azonban ismét inaktívvá válhat és (lumiszterol vagy tachiszterol alakjában) elraktározódhat. Ezt a szabályozást a Nap végzi, amikor elegendő mennyiségű aktív D3-vitamin keletkezik.


Vitaminok – E-vitamin

Az E-vitamint két amerikai tudós, Evans és Bishop fedezte fel 1922-ben, amikor az állatoknál vizsgálták a táplálkozás és a szaporodási képesség összefüggését. Ha az egyébként a táplálékkal adagolt E-vitamin (amit görögből fordítva tokoferolnak, magzathordozónak neveztek el) hiányzott a szervezetből, nem születtek utódok. Az ezt követő évtizedekben további kutatásokat végeztek az E-vitaminnal kapcsolatban. Bizonyosság vált, hogy az E-vitaminnak számos anyagcsere-folyamatban, amelyek a sejtekben és a szövetekben lejátszódnak, megfelelő mennyiségben jelen kell lennie. Az E-vitamin mint stabilizátor megvédi a sejtfalakban lévő telítetlen zsírsavakat és a sejtet a káros bomlási folyamatoktól (oxidációtól). Szabályozza a teljes oxigénháztartást. Míg a C-vitamin a legfontosabb részben vízben oldódó antioxidáns, addig az olajban oldódó E-vitamin állítja elő a gyökláncokat feltörő legfontosabb antioxidánst. A szabad gyökök veszélyes anyagok, amelyek a sejtekben a cukoranyagok elégetéséből és az oxigénből, mint melléktermékből keletkeznek. A leggazdagabb természetes E-vitamin-források a gabonafélék csírái és a növényi olajok (búzacsíra-, földimogyoró-, napraforgó- és szójababolaj). Az E-vitamin megvédi ezeket az olajokat a levegő oxigénjének megromlást okozó hatásától. Míg a fiatal emberek teste kellő mennyiségű E-vitamint tud tárolni, ez a képesség a kor előrehaladtával jelentősen lecsökken. Ugyanakkor viszont komoly mértékben növekszik az E-vitamin iránti igény. Tovább növeli ezt az igényt a táplálkozástudósok javallata, hogy lehetőség szerint telítetlen zsírsavak kerüljenek fogyasztásra. Az E-vitamin döntő fontosságú az egészséges és jól működő bőr szempontjából. Javítja a bőr légzését, és normalizálja a szövetek nedvességháztartását. Segíti a vérellátást, gátolja lipofuszkin-képződést (ami az öregkori pigmentációt okozza). Csökkenti a kötőszövet hálósodását és megkeményedését. A bőrnek rugalmasságot és frissességet kölcsönöz. Az E-vitamin védelmet jelent az ultraibolya sugárzás hatása ellen, és ezzel késlelteti a bőr idő előtti öregedési folyamatát. Segíti az akne kezelését. Mindezen okok miatt alkalmazza a Dr. Spiller Biocosmetic GmbH. az E-vitamint különböző mennyiségben és célzottam bőröregedés elleni készítményekben, fényvédő anyagként a bőr nedvességtartalmának javítására, gyulladásos jelenségek ellen és sebhelyek, valamint →akne kezeléséhez szolgáló termékekben. Az E-vitamin gyógyszerként adagolva, szájon át szedve segíti a bőrre gyakorolt hatást.


Vitaminok – E-vitamin-linoleat

Linol- és linolénsavhoz kötött természetes E-vitamin (F-vitamin), optimális E-vitamin bázis valamennyi bőrápoló szerhez. Többszöri alkalmazása fokozza a napvédő faktort.


Vitaminok – F-vitamin (úgynevezett)

Az úgynevezett F-vitamin az esszenciális zsírsavak észterei közé tartozik. Nagy biológiai aktivitással rendelkező anyag. Az F-vitamin hiánya a bőr elváltozásait és károsodását okozza. Ha ez a fontos anyag hiányzik, hiányjelenségek lépnek fel, amelyek a bőr eldurvulásában válnak láthatóvá. Az F-vitamin-zsírsavak adagolása megszünteti a bőr száraz, fonnyadt és sápadt állapotát. Az F-vitamint tartalmazó kozmetikumokkal történő ápolás során normalizálódik a bőrszövet, és erősödik a sejtszövet. Normalizálódik a faggyúmirigyek működése, és fokozódik a bőr ellenálló képessége. Azok a készítmények, amelyek F-vitamint tartalmaznak, különösen alkalmasak az öregedő, ráncos, kirepedezett, kicserepesedett és érzékeny bőr kezelésére.


Vitaminok – F-vitamin-etilészter

Az F-vitamin-etilészter esszenciális, telítetlen zsírsavészterek keveréke. Alkalmazása különösen javallott durva, száraz bőr és korpásodásra való hajlam esetén. Alkalmazási mennyisége – mindig olajfázisban – 3%-ig terjed.


Vitaminok – H-vitamin, biotin

A H-vitamint, amit biotinnak is neveznek, kifejezetten „bőrvitamin”-ként említik annak ellenére, hogy a bőrben egyáltalán nem (T. R. Abderhalden szerint) vagy legfeljebb csak igen csekély mennyiségben (0,046g/száraz bőr; Lee, Lerner és Halberg szerint) található. A biotint leginkább a bőr seborrhoeás állapotával hozzák kapcsolatba, ugyanis hiánya esetén seborrhoeás kivörösödések lépnek fel, amelyeket később korpás réteg fed el. Biotin adagolásával ezek a jelenségek igen rövid idő alatt visszafejlődnek (Williams), feltéve, hogy ténylegesen nem jellegzetes seborrhoeás képződményről van szó.


Vitaminolajok

Tiszta búzacsíraolajok keveréke, amely igen magas természetes vitamintartalommal rendelkezik. Minden jobb kozmetikai termékhez messzemenően alkalmas.


Vitiligo – fehér foltok

(Latin: vitiligo = sömör.) Pigmentek nélküli bőrfoltok. Minden kideríthető ok nélkül és bármilyen életkorban felléphetnek – mindenekelőtt fiataloknál – fehér, kerek vagy szabálytalan alakú fehér foltok, amelyeknél a kontrasztot tovább növeli a környező bőr sötétebb elszíneződése. Különösen érintett területek a kéz felső fele, a nyaki részek és az arc. A betegség viszonylag tünetmentes, esetenként viszkető érzés jelentkezik. A nap sugárzását mint kiváltó okot ki lehet zárni, viszont számos, egymásnak ellentmondó feltevés létezik a keletkezésére vonatkozóan, amelyek tisztázása, illetve igazolása még nem történt meg. Mindenképpen fennáll ezekre az esetekre a melanociták részleges tönkremenetele, aminek következtében egyes testrészeken egyáltalán nem tudnak pigmentek képződni. A melanin hiánya következtében a fehér foltok kevésbé védettek az ultraibolya sugárzásokkal szemben, csak fényvédő szarumegvastagodás tud kialakulni. Nem betegség, ugyanakkor a vitiligo által érintett személyek többnyire jelentős mértékben szenvednek pszichésen.


Vitis vinifera (INCI)

Bortermő szőlő


Vitis vinifera (INCI)

Szőlő


Víz az olajban emulziók

→Emulziók.


Víz, H2O

A kozmetika, valamint az intézeti kezelés fontos nyersanyaga. Minthogy elsőrendű oldószer, a természetben ritkán fordul elő tiszta lakban. A különféle vizek a következőket tartalmazzák: – a forrás, ill. folyóvizek 0,01-0,2% szilárd anyagot, átlagosan 10-20 g-ot 100 literben, esetleg többet; – a tengervíz átlagosan 3,5% sót, ebből kb. 2,7% konyhasó; – az esővíz tiszta, azonban tartalmaz porrészecskéket és gázokat (nitrogén, oxigén, szén-dioxid). Az ásványvíz nagyobb hányadban (kb. 1000 mg/liter) tartalmaz ásványi sókat és gázokat. A szennyeződések legnagyobb része sókat alkot, ezekből képződnek az úgynevezett keménységet adó anyagok (mész- és magnéziumsók). A víz, a mész és a magnézium sói reakcióba lépnek a szappanok zsírsavaival, amelynek során oldhatatlan mészszappan keletkezik. Ez az iszapszerű mészszappan a bőrön egy réteget alkot, amely eltömi a pórusokat és megtapad a hajon. A haj törékennyé válik, és elveszti tényét. Emiatt a kozmetikában általában tiszta vizet alkalmaznak (aqua pur), amelyet ioncserélő segítségével és azt követő finom szűréssel mindenféle sótól és savésztertől mentesítenek. A test- és arcápolás területén előnyös a lágyvíz alkalmazása. A lágyvíz erősíti a kozmetikai készítmények baktericid és bőrápoló hatását. Különösen így van ez abban az esetben, ha a rendelkezésre álló víz keménysége több mint 80 dH (= 80 g mész 1000 liter vízben), mivel ekkor a szappanban lévő komplex képzők (foszfátok) már nem elegendőek. A vízben lévő kalcium- és magnéziumsók eltávolításának lehetőségei általánosságban: – Nagymértékű felfőzéssel a szénsav elszökik, a keménységképzők vízkő alakjában visszamaradnak az edényben; az eljárás drága és bonyolult. – Foszfátok adagolásával; a foszfátok részben megkötik a keménységképzőket. A kalciumszappan-képződést azonban ez az eljárás nem zárja ki. – Vízlágyító berendezéssel; egyszerű és gazdaságos. – Desztillált vízzel – Aqua destillata; a sók eltávolítása desztillálással. – Ásványisó-mentesítéssel – Aqua demineralisata; a sók eltávolítása ioncseréléssel.


Vízálló készítmények

A vízálló napvédő készítmények többnyire kifejezett ellenállást mutatnak a vízzel történő lemosással (úszás) és az izzadással szemben. A vízi sportolók és a vízben játszó gyermekek szempontjából ez feltétlenül előnyös. Az ilyen készítmények előállításánál fontos a vízben nem oldódó ultraibolya-szűrők és víztaszító (hidrofób) alapozók alkalmazása.


Vízitorma

Nasturtium officinale (INCI)


Vízszám

Krémalapozók meghatározására bevezetett fogalom. A vízszám azt jelzi, hogy egy emulziós alapozó normál hőmérséklet mellett hány százalék vizet képes stabilan megkötni.


Vörös boróka

Juniperus oxycedrus (INCI)


Vörösfény-besugárzás

A túlnyomórészt infravörös és hősugarakat tartalmazó vörös fénnyel történő besugárzás fokozza a helyi vérkeringést és a mélyebben fekvő szervek vérbőségét. Különféle bőrbetegségek esetén (furunkulusok, herpesz stb.) is alkalmazzák.


Vöröshere

Trifolium pratense (INCI)


FacebookPinterestTwitterLinkedInEmail