Kajszibarack
Prunus armeniaca (INCI)
Prunus armeniaca (INCI)
Theobroma cacao (INCI)
Oleum cacao. Sárgás színű növényi zsiradék, amelyet hidegsajtolással nyernek a kakaófa (Teoproma cacao) pörkölt és lehántolt magjaiból. A kakaóvaj szobahőmérsékleten szilárd, kissé rideg massza, azonban már 33-34 oC-on, tehát a a testhőmérséklet alatti hőmérsékleten olajjá folyósodik. A kakaóvajat kedvező olvadási hőmérséklet-tartománya miatt a természetes kozmetikában előszeretettel alkalmazzák: a kozmetikai készítményeknek szobahőmérsékleten a kívánt konzisztenciát biztosítja, ugyanakkor a készítményt a bőrre juttatva nem akadályozza annak eloszlatását.
Thymus vulgaris (INCI)
„D2-vitamin”, a bőrben ultraibolya besugárzás hatására provitaminból képződik. Kozmetikai felhasználása nem megengedett. Kalciferol nélkül a szervezet kalcium reszorpciója nem lehetséges (csontnövekedés zavarai, rachitis).
Vegyjele: Ca; két vegyértékű alkáli földfém. A kozmetikában számos kalcium sót és vegyületet használnak fel, kalcium-karbonát (kréta), kalcium-foszfátok stb.
(B5-vitamin-származék.) Fehér, laza, gyengén higroszkópos por; vízben oldható. A szőrtüszők normál működéséhez, a faggyúmirigy-működéshez és a haj növekedésének szabályozásához szükséges.
Tartósítószer. A szorbinsav sója. Élelmiszer-tartósítószer, amelyet a kozmetikában is alkalmaznak.
→Azulének
A Japánban és Kínában honos kámforfa fájából nyert olaj. A kámforfa felaprózott fájából vízgőzös desztillációval nyerik az illékony kámforolajat, amelyből többszörös tisztítás útján állítják elő a kámfort. Antiszeptikus és hűsítő hatású.
Segítse szakmai szótárunk fejlesztését!